Kasada elektrik kaçağı

Feritkf

Hectopat
Katılım
7 Ocak 2017
Mesajlar
35
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle merhaba yaklaşık 2 sene önce Vatan'dan topladığım bilgisayarımın kasasına kontrol kalemi değdirince ışık yanıyor bu sorunu yaşayan başkalarının yazılarını da okudum ancak çözüm bulamadım. Evde kaçak akım rolesi var PC'nin bağlı olduğu prizde akım koruma da var topraklamayı da kontrol ettim. PC'yi açıp kabloları kontrol ettim orada da herhangi bir sorun göremedim. PSU'yu servise yolladım bu sorundan dolayı ancak bir sıkıntı olmadığını söyleyip geri gönderdiler. Kafayı yemek üzereyim bin bir emek ile topladığım PC'ye bir şey olmadan çözmek istiyorum ilginiz için teşekkür ederim.
 
Merhaba. Evinizde toprak hattı var olup PSU girişine kadar olan tüm ara bağlantılarda toprak hattının PSU arayüzüne kadar gelip gelmediğine, ara uzatmalar varsa bunların özellikle toprak iletkenlerinden takip edilerek en son noktaya (PSU'nun başına kadar) kadar ölçerek geldiğine dikkatlice bakın. Buraya kadar herhangi bir sıkıntı bulunmuyorsa 2 olasılık olabilir;
1- Evin toprak hattı çok zayıf olabilir, bu yüzden statik elektrik (olayın nedeni anakartta, tüm PC bileşenlerinde veya PSU'nun kendi içinde çalışırken biriken statik elektriğin, mevcut toprak hattıyla tam deşarj olamaması yüzündendir) birikmesi bu nedenlerle ilgiliyse yetkili elektrikçi çağırıp evin toprak hattının güçlendirilmesi gerekir.
2- PSU içinden kendi iç topraklamasıyla ilgili olası bir sıkıntı olabilir. PSU'nun dış metal gövdesi ile PSU besleme çıkışı kablolarındaki tüm siyah renkli kablolar ayni (ortak) hatlı olarak birleşiktir. Multimetrenin ohm ölçer kısmından prob ucuyla siyah kablolardan herhangi biri ile diğer prob ucunu PSU'nun dış metal gövdesiyle dokundurup birleştirdiğinizde, bu dijital multimetre ekranında 0 omajın görünmesi (kısa devre durumu) veya avometreyle sesli omaj ölçüm kısmındaki ölçümde avometredeki buzzerin ötmesi gerekir. Bunlar görülmüyorsa PSU dış gövdesi ile kasanızın metal kısmı toprakla eksik (veya kısmen) topraklanıp sadece siyah kablolarla topraklanma tam tamamlanamadığından dolayı PC çalışırken oluşan bu iç statik elektrik kasa metalinde birikmiş ve kontrol kalemini bu şekliyle yakmış olabilir.

Not: Anakartın kasaya alttan olan temasıyla bunun olması pek olası değildir, bu durumda genellikle anakartlar bir uyarı sesini verdirip PC açılmayabilir veya kendisini kapatır, yani bozulma riskine karşı kendisini korumaya alır, sistemde biriken statik elektriğin bu yolla kasaya iletilmesi PC sağlıklı (anakartı kasaya hiç değmeden) çalışırken bu yüzden pek olası değildir. Statik elektrik kasa metalinden (GND) ve PSU'daki siyah kablolar üzerinden evin toprak hattına kadar iletilir ve statik elektrik içten oluşmuşsa sağlıklı bir toprak hattıyla anında deşarj olur.

Evin toprak hattı zayıflığında, toprak hattı ortak olarak kullanıldığından dolayı, diğer katlarda PC veya diğer elektrikli cihazları kullananların toprak hattına bu statik elektriği verilip zayıf toprak hattı nedeniyle tam deşarj olamayan statik elektriği sizin PC kasasına kadar katlardan (tesisattan) olan iç iletimle de gelebilir, zayıf toprak hatlarında bu olasılık da ayrıca bulunur. Kolay gelsin.
Arkadaş oldukça güzel anlatmış durumu, bu meselenin anakartı yükseltme somunlarıyla alakası olamaz arkadaşlar. Çünkü 12v gibi bir gerilimi kontrol kaleminin içindeki yüksek dirençli lambada göremezsiniz. Hatta 12v kontrol kaleminden üzerinize bile geçemeyecek kadar küçük bir gerilim. Daha doğrusu kontrol kalemi yüksek dirençli. Soruna gelecek olursak, dostum bazı cihazlar evinin toprak hattına akım kaçırıyor olabilir. Topraklama kötüyse gerilimin tamamı toprağa değil senin güç kaynağına geliyor olabilir. Birde güç kaynağının arızalı olabilmesi var ancak servise gittiği için bu ihtimalin olmadığını varsayıyorum. PC'yi prize takmadan prizin toprak hattını kontrol et kontrol kalemi ile daha sonra çalışan tüm cihazların fişini çekip yine toprak hattını kontrol et hatta bir kaç prizde bu işlemi yap. En son olarak diğer cihazlar hiçbiri prize takılı değilken bilgisayarını tak çalıştır ve yine kontrol et. Gözlemlerini yazarsan naçizane yardımcı olabiliriz, birde evin eski olup olmaması ve varsa eğer bilgin toprak hattının kalitesini yazarsan çözüm bulmak daha kolay olabilir. Umarım durumu sorunsuz çözersin. 👍🏻
 
Merhaba. Uzatma kablosundan toprak hattı gelmeyip içten kopması ve bu aksaklığı oldukça geç farketmem yüzünden epeyce anakartı ve bir adet pentium işlemciyi çok eski yıllarda hurdaya çıkarmıştım. Anakartı ve tüm bileşenleri korumak için arada power kablosunu PSU'dan çekerek, toprak hattı bir prizden geliyorsa onun iletkenine avometre prob ucuyla, toprak hattı bir radyatörden (toprak hatlı evlerde) geliyorsa prob ucunu ona veya PSU giriş soketindeki toprak iletkenine veya kasaya (boyasız, metalik yüzeylere) değdirilip avometrede sesli omajla ölçümde buzzer sesinin geldiği bu testlerle periyodik olarak kontrol edilmelidir. Periyodik olarak bu kontroller yapılırsa örneğin kazara bu uzatmadan hiç gelmeyen toprak hattı o anda tespit edilip, anakart ve diğer tüm bileşenler statik elektriğin bozucu etkisinden toprak hattı bağlantısı tam olarak sağlandıktan sonra masaüstü PC'ler çalıştırılarak korunulmuş olur.

Kontrol kalemiyle yanan elektrik türü sadece statik elektriktir, AC (şebeke elektrik kaçağı) şeklinde olsaydı, toprak hattınızın sağlam olduğu tam olarak düşünüldüğünde, faz/nötr kaçağı ve toprak hattı temasında kaçak akım rölesinin anında düşmesi gerekirdi. Bu röle düşmediği için elektrik türü statiktir. Elinizle kasaya temas ettiğinizde kontrol kalemi bu anda yanamaz, çünkü ayaklardan, terliklerden zemine yani toprağa akmış olur. Sizi çarpamayacak kadar çok zayıf (watt gücü olmayan) statik elektrik anakart başta olmak üzere, RAM, işlemci, HDD, SSD, ekran kartı, vb. içinde chip'leri içeren tüm PC parçalarına zaman içinde büyük zararlar verip statik elektrik varlığında onları bozabilir, bu yüzden kontrol kalemi kasaya değdiğinde hiçbir zaman arkadaki el temasında yanmamalı ve toprak hattıının çok uzun uzatmalardan PSU'ya, kasa metaline kadar geldiği yukarıdaki bu çok basit testle periyodik olarak arada bir kontrol edilmelidir. Bu testi masaüstü PC'lere sahip olan herkesin arada bir mutlaka yapabilmesi gerekir. Toprak hattının net olarak PC'ye kadar gelebildiği ve PC parçalarının statik elektrikle bozulmadan çalışabilmesini sağlayabilmek açısından bu oldukça önemlidir. Kolay gelsin.
Merhaba, sevgili arkadaşım, bir kontrol kaleminin içindeki neon tüpün (lambanın) net yanabilmesi (kırmızı ışığının net olarak görünebilmesi için) en az 100-110 volt AC/DC'nin bu lamba uçlarına uygulanmış olması lazımdır, yoksa yanamaz eklinde biliyorum, kontrol kalemi içindeki neon lamba, örneğin eskiden kullanılan pilli fotograf makinesi flaşlarında flaşın rezervuar kondansatörü kalem pillerle tam şarj olup dolduğunda oluşan en az bu kadar AC/DC voltajla yine kolayca yanabilirdi ve size flaşın fotograf çekmek için hazır olduğunu o anda yanan bu neon lambasıyla görsel olarak belli ederdi, eğer bunları kullanmış iseniz bunu çok iyi bilirsiniz.

12-24 volt AC/DC'de kesinlikle bir neon lambası yanamaz. Bir de 12/220 volt küçük (2-3 watt'lık) besleme trafosuna 9-12 volt u 12 voltluk sarımlarından ani anahtarlamayla uygulayıp sekonderdeki uçlara kontrol kaleminin içindeki neon lambası dirençsiz (çıplak) olarak bağlıysa ancak o zaman 110-220 arasında yükseltilen bu voltajla ışıldayıp anlık olarak yanabilir, düşük voltajlarda yanması ise sizin de belirttiğiniz üzere kesinlikle mümkün değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Uzatma kablosundan toprak hattı gelmeyip içten kopması ve bu aksaklığı oldukça geç fark etmem yüzünden epeyce anakartı ve bir adet Pentium işlemciyi çok eski yıllarda hurdaya çıkarmıştım. Anakartı ve tüm bileşenleri korumak için arada Power kablosunu PSU'dan çekerek, toprak hattı bir prizden geliyorsa onun iletkenine avometre prob ucuyla, toprak hattı bir radyatörden (toprak hatlı evlerde) geliyorsa prob ucunu ona veya PSU giriş soketindeki toprak iletkenine veya kasaya (boyasız, metalik yüzeylere) değdirilip avometrede sesli omajla ölçümde buzzer sesinin geldiği bu testlerle periyordik olarak kontrol edilmelidir. Periyordik olarak bu kontroller yapılırsa örneğin kazara bu uzatmadan hiç gelmeyen toprak hattı o anda tespit edilip, anakart ve diğer tüm bileşenler statik elektriğin bozucu etkisinden toprak hattı bağlantısı tam olarak sağlandıktan sonra masaüstü PC'ler çalıştırılarak korunulmuş olur.

Kontrol kalemiyle yanan elektrik türü sadece statik elektriktir, ac (şebeke elektrik kaçağı) şeklinde olsaydı, toprak hattınızın sağlam olduğu tam olarak düşünüldüğünde, faz/nötr kaçağı ve toprak hattı temasında kaçak akım rölesinin anında düşmesi gerekirdi. Bu röle düşmediği için elektrik türü statiktir. Elinizle kasaya temas ettiğinizde kontrol kalemi bu anda yanamaz, çünkü ayaklardan, terliklerden zemine yani toprağa akmış olur. Sizi çarpamayacak kadar çok zayıf (Watt gücü olmayan) statik elektrik anakart başta olmak üzere, RAM, işlemci, HDD, SSD, ekran kartı, vb. içinde Chip'leri içeren tüm PC parçalarına zaman içinde büyük zararlar verip statik elektrik varlığında onları bozabilir, bu yüzden kontrol kalemi kasaya değdiğinde hiçbir zaman arkadaki el temasında yanmamalı ve toprak hattıının çok uzun uzatmalardan PSU'ya, kasa metaline kadar geldiği yukarıdaki bu çok basit testle periyordik olarak arada bir kontrol edilmelidir. Bu testi masaüstü PC'lere sahip olan herkesin arada bir mutlaka yapabilmesi gerekir. Toprak hattının net olarak PC'ye kadar gelebildiği ve PC parçalarının statik elektrikle bozulmadan çalışabilmesini sağlayabilmek açısından bu oldukça önemlidir. Kolay gelsin.
Merhaba, sevgili arkadaşım, bir kontrol kaleminin içindeki neon tüpün (lambanın) net yanabilmesi (kırmızı ışığının net olarak görünebilmesi için) en az 100-110 Volt AC/DC'nin bu lamba uçlarına uygulanmış olması lazımdır, yoksa yanamaz eklinde biliyorum, kontrol kalemi içindeki neon lamba, örneğin eskiden kullanılan pilli fotograf makinesi flaşlarında flaşın rezervuar kondansatörü kalem pillerle tam şarj olup dolduğunda oluşan en az bu kadar AC/DC voltajla yine kolayca yanabilirdi ve size flaşın fotograf çekmek için hazır olduğunu o anda yanan bu neon lambasıyla görsel olarak belli ederdi, eğer bunları kullanmış iseniz bunu çok iyi bilirsiniz.

12-24 Volt AC/DC'de kesinlikle bir neon lambası yanamaz. Bir de 12/220 Volt küçük (2-3 Watt'lık) besleme trafosuna 9-12 Volt'u 12 Volt'luk sarımlarından ani anahtarlamayla uygulayıp sekonderdeki uçlara kontrol kaleminin içindeki neon lambası dirençsiz (çıplak) olarak bağlıysa ancak o zaman 110-220 arasında yükseltilen bu voltajla ışıldayıp anlık olarak yanabilir, düşük voltajlarda yanması ise sizin de belirttiğiniz üzere kesinlikle mümkün değildir. Kolay gelsin.

Öncelikle uzun ve detaylı yazınız için teşekkür ediyorum şu an hiçbir değişiklik yapmadan tekrar kontrol kalemi ile baktım ancak ışık yanmıyordu anlamış değilim sabah yanarken akşam yanmıyor falan eğer tekrar kontrol ettiğimde rastlarsam farklı prizlerde uzatma kablosuz denemeler de yapacağım ilginiz için teşekkürler.
 
Öncelikle uzun ve detaylı yazınız için teşekkür ediyorum şu an hiçbir değişiklik yapmadan tekrar kontrol kalemi ile baktım ancak ışık yanmıyordu anlamış değilim sabah yanarken akşam yanmıyor falan eğer tekrar kontrol ettiğimde rastlarsam farklı prizlerde uzatma kablosuz denemeler de yapacağım ilginiz için teşekkürler.
Son durum nedir? Sorununuz hala devam ediyor mu?
 
Sorununuzu çözdünüz mü? Bende de böyle oluyor bazen kasa kendisini otomatik kapatıyor. Tekrar açtığımda ise açılıyor. Statik elektrik birikmesi mi vardır sizce? Hatta HDD'lerin bile üstünde bu kontrol kalemi yanıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı