Merhaba. Yazın içerideki hava sirkülasyonu, fan sayısı/mevcut hava debisi yüzünden daha azsa, kışın sürekli kapalı (yaz gibi fazla ısınamadığı için) yan kapaklar çok aşırı sıcaklarda ancak geçici açılabilir. Ayni kapakların kış ve yaz açık bırakılması, içten kolay tozlanması açısından dezavantajlıdır. Devamlı açık kalırsa veya emme fanlarında toz süzgeci (filtre) bulunmuyorsa tozlanması daha fazla olacaktır.
Kasa yan kapağının üst kısmında yer alan fan montaj deliklerine egzoz fanı (süzgeçsiz) alt kısmında yeralan montaj deliklerine ise emme fanı (hava süzgeçli olarak) takılmalıdır, en inizami şekli bu olur. Yani yan kapak üstü fanı dışarı, yan kapak alt fanı içeri (filteryle) üfleyip çekebilmelidir. Çünkü emme kısmına (hattına) yerleşen tüm fanlar zemin (yer) seviyesinden dışarıdaki tozları kolayca içeri çekebilecektir. Kasa kapağınızdaki 12 cm' lik fan kapakta üst ksımda olup bu havayı dışarı üflüyorsa yönü doğrudur, tersinde ise yanlıştır. Ayni kapakta alta yerleşmiş fan dışarıdan içeriye havayı çekiyorsa yönü yine doğru, dışarıya havayı üflüyorsa bu yönü yanlıştır.
Sonuç olarak kasa içinde sirküle eden havanın doğal sirkülasyonla (termodinamikte ısınan havanın ısınarak yukarı yükselmesi, soğuk havanın alta veya zemine inebilmesindeki gibi) hareket yönleriyle ayni olan fan yerleştirilme şekli, fanla cebri (zorla) olan yönde yine ayni yöndeyse en doğru olan yerleşimidir. Çünkü bu şekilde fan yerleşimiyle kasa iç soğutma/havalandırma daha verimli olur. Kolay gelsin.