Rehber Katı hal sürücüsü (SSD) alınırken nelere dikkat edilmeli?

perspektive

Picopat
Katılım
7 Ekim 2020
Mesajlar
205
Makaleler
8
Yüksek hızlı bir depolama birimi kullanmak istiyorsunuz, bir SSD alma kararı verdiniz. Peki SSD alınırken nelere dikkat edilmeli? Sizlere bunu adım adım açıklayacağım.

Bileşen Seçimi

Kapasite seçimi

Kullanacağınız diskin kapasitesini ihtiyacınıza göre berirlemeniz önemli ancak performans ve esneklik açısından ihtiyacınızın 1,5 katı boyutunda bir disk almanızı öneririm. Bir sistem diski olarak çoğu kişiye (Sık oynanan oyunlar ve programların kurulmasıyla) 500GB yetecektir, 1TB da tercih edebilirsiniz.

Form faktör seçimi
1602073225323.png

SSD`ler genellikle 3 form faktörde sunulurlar: 2,5", M.2 ve PCI. Bu form faktörlerden ihtiyacınız olanı ve destekleneni seçmelisiniz. Size tavsiyem hem esneklik hem de fonksiyonellik açısından M.2 form faktörüdür.

Bağlantı arabirimi seçimi
SSD`ler SATA (AHCI) ve NVMe (PCI Express) bağlantı arabirimleriyle sunulurlar. NVMe SSD`ler önerimdir, duruma göre PCI-E Gen3 veya Gen4 tercih edilebilir.
Önemli! Her M.2 SSD, NVMe bağlantı arabirimine sahip değildir. M.2 ise hızlıdır önermesi yanlıştır.

Kontrolcü seçimi

1602076610138.png

SSD`lerde yonga ve (varsa) DRAM`in kontrolünü kontrolcü gerçekleştirir. Kontrolcüler SSD`lerde çok önemlidir. Ben kontrolcüleri PCI-E SSD`lerde şu şekilde ayırmaktayım:
PCI-E SSD`ler
Tier X: Phison E18
Tier XS: Samsung Elpis
Tier S: Phison E16
Tier A: Samsung Phoenix, SMI SM2262EN, Phison E12
Tier AB: Samsung Polaris, WD Proprietary
Tier B: SMI SM2262, Realtek RTS5762, Phison E12S
Tier C: Realtek RTS5763DL, Phison E7, Phison E13T, SMI SM2263(XT)
Tier D: Phison E8(T), Realtek RTS5760, SMI SM2260


Yonga seçimi
1602076692245.png

Yongalar, verilerin depolandığı kısım(lar)dır. SLC (Tek seviyeli hücre), MLC (Çift seviyeli hücre), TLC (Üç seviyeli hücre), QLC (Dört seviyeli hücre) olarak ayrılırlar. SLC yongalar çok hızlıdır ve uzun ömürlüdür ancak az veri depolayabilirler, yüksek maliyetlidir. MLC yongalar SLC`ye göre daha yavaştırlar ve daha çok veri depolayabilirler. TLC SSD`ler en çok bulunan SSD`lerdir, genellikle önbellekle birlikte kullanılırlar ve dengeli (MLC`den daha az) performans sunarlar. QLC SSD`ler de yüksek veri depolama kapasiteleri ile yüksek boyutlu veriler için ideal bir çözümdür ancak daha yavaştırlar. Genel olarak bireysel kullanıcılara TLC SSD öneririm.

3D NAND nedir?
SSD`ler daha önce bir hücrede tek katmanlı veri depolayabiliyordu. 2012 yılında Samsung ilk 3 boyutlu SSD diskini tanıttı ve katmanlar halinde veri depolama dönemi başladı. Günümüzde yaygın olarak 64 ve 96 katmanlı SSD`ler görsek de 128 katmanlı SSD`ler dahi var.

DRAM nedir?
DRAM genellikle SSD`lerde orta seviyeden itibaren bulunan önbellektir. DDR3 ve DDR4 olmak üzere ayırılırlar.

Sayısal Değerler

Okuma/Yazma Hızı (Sequential R/W):
Bir SSD`ye bir saniyede yazabileceğiniz veri boyutunu belirtir. Büyük dosyalar için önemlidir.

IOPS (Random R/W): Bir saniyede gerçekleşen girdi/çıktı kapasitesidir. Veri okuma/yazma için bir saniyedeki işlem miktarıdır. Günlük kullanım için önemlidir.

Latency (Gecikme): Bir depolama biriminin kendisine gelen girdi/çıktı talebine cevap verme gecikmesidir.

Throughput: Bir saniyede depolama birimi ile ne kadar veri transferi yapılabildiğini gösterir.

Dayanıklılık: Bir SSD`nin okuma yazma ömrünü belirtir. Genelde TBW cinsinden belirtilir, 300TBW ömrü olan bir SSD`ye ömrü boyunca 300TB veri yazabilirsiniz.

Rehberimi okuduğunuz için teşekkür ederim, her türlü yorum, öneri, istek, eleştiri ve sorunuzu bekliyorum.

Yararlandığım kaynaklar: LinusTechTips, Tom`s Hardware, TechPowerUp
 
Teşekkürler. Bu arada SATA kontrolcülerin Tier List'ini nasıl bulabilirim?
SATA SSD`ler için LinusTechTips forumunda Tier List hazırlanmıştı ancak kontrolcü bazlı değil model bazlıydı. O liste size bir fikir verebilir:
 
SATA SSD`ler için LinusTechTips forumunda Tier List hazırlanmıştı ancak kontrolcü bazlı değil model bazlıydı. O liste size bir fikir verebilir:
Teşekkürler. Kontrolcü modellerinin yazması bir bakıma işime yarar. :)
 

Geri
Yukarı