Kendini geliştirmek mi yoksa derslere çalışmak mı?

Her ikisini de yapabilen birini tanıyorum ve ben daha bir tanesini bile tam anlamıyla yapamıyorum. İkisini de yapmak daha iyi bence, yani birini yapıyorum diye birinden kaçmak çok da mantıklı değil. Zaten düzenli bir hayatımız olduktan sonra her şeyi yapabiliriz ama önemli olan o aradaki çizgiyi bozmamak.
 
Bunların ikisi iki ayrı bir yol veya biri olursa, biri zayıf kalır gibi bir şey değil ki. Ders derken de hangi ders? Lise mi, üniversite mi? Üniversite sınavı mı?

Kendini geliştirmenin de tanımını biraz açmak lazım. Ne konuda mesela? Genel olarak bir gelişimden bahsediyorsak bu biraz yaş ile, biraz genel kültür ile biraz da hayata farklı açılardan bakarak onu yorumlama ile alakalı bir durum. Dersler buna engel değil. Bir de işin sosyal beceriler boyutu var ama bu direkt olarak öznel bir durum. Bir de yabancı dil ve alanda uzmanlık var, bunları da ''derslerin'' içine katabiliriz.
 
Son düzenleme:
Önce derslere çalış çünkü sistem sana bunu sunuyor ilk. Derslerine çalışıp başarılı olduktan sonra ekstra ne yaparsan kendini geliştirmeye girer. Asıl başarı da orada yatar. Ders çalışmak ve derslerden başarılı olmak sıradan normal ve hatta olması zorunlu bir durum ki diploma alınabilsin. Diplomayı cebe koyduktan sonra kendini ne kadar geliştirdiğine bakarlar. İş olanakları ile ilgili bilgilere ve tecrübelere sahip olman ve konulara hakim ve güven verici olman ön plana çıkar. Hatta kendini daha çok geliştirmiş kişiler gözü pek ve kendine güvenen insanlar daha çok işe alınır ve bilmediği şeyler olsa dahi alınır ve öğrenmeye o zaman da başlarsın. O yüzden önce dersine çalış maksat okul sınav falan başarılı ol sonra yar gitsin özgürsün kendini geliştirme konusunda sınır da yok.
 
Ikisinde de başarılı olunacak diye bir şey yok. Ikisini birlikte goturebiliyorsan ne mutlu sana. Yok yapamıyorsan en başarılı olduğunu dusundugune odaklan. Biz sana şunu ya da bunu seç diyemeyiz. Sen kendini herkesten daha çok biliyorsundur. Telefondan yazdım. Bazi harfleri yutmus olabilir. Kusra bakma artik. :p
 
İkisine de önem vermeye çalış. Kendini geliştirmenin etkisi önce sende başlar. Sen değişirsin, sonra çevren değişir, sonra iş hayatın değişir, aşk hayatın değişir, hayata bakış açın değişir ve sınavlarda da yardımcı olur. Yanisi değişip durur. Benim arkadaşlar üniversite sınavına girecek diye kitap okumayı bıraktı. Aslında üniversite sınavına girecek birisinin kitap okumaya başlaması mantıklı olan, bana göre. Her neyse sürekli tekrardan kısa ama çok güzel kitaplardan başlatmaya çalışsam da pek oralı olmuyorlar. Diğeri ise "İngilizcenin benim okuduğum bölüm ve ilerleyen hayatımda pek alakası olmayacak" diyerek dil öğrenmeyi bıraktı. Ne kadar başarısız olursak olalım, bizi kurtaracak tek şey okumak, okutmak olacaktır. Kaldı ki vaktim yok, demek çok saçma. "Sınava az kaldı, ben ders çalışacağım." diyen arkadaşlarımın derse de pek çalıştığını göremiyorum. Ayriyeten 24 saatin 8 saati uykuyla geçse, sanki geriye kalan 16 saat ders ile geçecekmiş de, bundan dolayı kişisel gelişimlerine vakit ayıramıyorlarmış gibi bir izlenim yaratıyorlar. Hayır, gerçekten 1 günün 8 saati uykuyla, 16 saati ders ile geçse bile insan en kötü 7.5 saat uyur, 30 dakika okur, değil mi? Kitap okumanın sınavda hiçbir işe yaramayacağını düşünmek de bence doğru değil. Aksine çoook ama çoook işimize yarayacağını, bizlere fazlasıyla artı olarak döneceğine inanıyorum. Tabi bu yazımdan anlaşılacağı üzere yine de ders ağırlıklı devam etmek gerekir. Fakat arada belgesel izlemek, dil öğrenmeye çalışmak, yahut bize bir şeyler katacağına inandığımız bir eylemi gerçekleştirmek veya gün içerisinde 30 sayfa bile kitap okumak hiçbir şey kaybettirmez ama çok şey kazandırır. Umarım sorunun cevabını verebilmişimdir, başarılar.
 
İlerideki hedeflerine göre değişir. Hedeflerin ve hayallerin doğrultusunda ilerle. Coğrafyaya ilgin yoksa zorlama. Ona harcayacağın vakte örnek verecek olursak belki ilerde işinde de kullanacağın yabancı dilin temelini şimdiden at.

Elinizin altında internet gibi bir nimet var, bunlar zor şeyler değil.
 
Kişinin görüş ve ilgisine göre değişeceğini düşünüyorum. Ben ders çalışmayı ilk okul 1'den bu yana hiç sevmedim bu yüzden kendimi geliştirmeyi daha çok seviyorum. Bana göre çok iyi bir okul okumadığın sürece üniversite'nin bir anlamı yok mesela ama çoğu kişiye göre de üniversite kesinlikle gidilmesi gereken bir yer olarak görülüyor.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı