Yağ yakımına dair hiçbir şey bilmiyorsun gevelemişsin sarkma bilmem ne diye spora dair hiçbir şey bilmeyen dayılar gibi. Zaman kaybettirme diye bir şey yok bizzat ben o sulardan geçtim 9 ayda 30 yağ oranından 15 yağ oranına kendi başıma düştüm. 500 kalori ile açık verirken uyguladığınız diyet size diyet olarak gelmiyor olabilir yediğiniz öğünlerden ötürü ama ilk başta yağ yakımı gözlemlersin o suyu attıktan sonra. Sonra bazal metobolizman düşecek yine 500 açık vereceksin değişen bir şey olmayacak ki? 2500 aldıysan metobolizma 1-1.5 ay sonra o düşecek 2000 2100 2200'e sonra yine -500 diye 1500 kalori alacaksın. Bunu 3 ay yapsa, hedefinin büyük bir kısmına ulaşacak, yolu yarılayacak. Sadece sabırlı olması lazım 1500 alsan 2 ayda 8 10 kilo versin ee sonra? Sonra 800-1000 kalori mi alacak daha fazla yağ yakımı için? Eklem hormon sağlığı tehlikeye girer. TLC programlarından kalori açıüını öğrenip herkese aynı şeyi önermeyin. Oradaki adamların durumu çok daha farklı. Onlar 1 haftada 15 kilo da verir.
Arkadaşın herhangi bir kronik sorunu yoksa ve ayda bir tahlil yaptırırsa kesinlikle tehlikeye girmez. Gevelemişsin demişsin ama asıl geveleyen sensin ve farkında değilsin. Ufak bir matematik hesabı yaparsan daha az kalori alımının bu konuda ne kadar etkisi olduğunu görürsün.
Arkadaşa burada şok diyeti de uygulatmıyorum ve sağlığını tehlikeye attıracak bir öneride vermiyorum.
Oradaki adamların durumu farklı diyorsun ama yine de anlayamıyorsun.
Arkadaş devlet hastanesine veya özel bir diyetisyene gitse de benden farksız bir tavsiye alacaktır. Diyetisyen lif, protein, karbonhidrat alım oranını dengeleyip ortalama 1600 kalorilik diyet hazırlayacaktır.
Deri sarkmasını söyleme sebebim belki bilmiyorsundur ama, genellikle insanlar büyük oranda ve hızlı bir şekilde kilo kaybettikten sonra meydana gelir. Yaş ve orantılı kilo vermek deri sarkmaması için önemlidir. Arkadaş diyete başlayacağı için ileride belki deri sarkma olayını duyar diye düşündüm ve endişelenmemesi için söyledim.
"1500 alsan 2 ayda 8 10 kilo versin ee sonra? Sonra 800-1000 kalori mi alacak daha fazla yağ yakımı için?" demişsin. Bu noktada arkadaşın motivasyonu zaten tavan yapmış bir şekilde olacak. Kilo verme serüveninin de sonun yaklaştığı için gidecek spor yapacak ve ortalama günde 600 kalori yakarak bu serüveni bitirecek. Yapacağı sporu ağırlık ve kardiyo ile yapacak. Ağırlık ile yapamazsa barfiks, mekik ve şınav gibi hareketlerle desteklemeli.
Daha fazla bu konu hakkında ilgilenmeyeceğim. Size düzgün bir şekilde açıklama yaptığımı düşünüyorum.