Kimlik bilgileri ile ne yapılabilir?

Frederich memati

Yoctopat
Daha fazla  
Naçizane bir sorum olacak
Yaklaşık 1 hafta önce pek güvenmediğim bir arkadaşım ismim yoluyla Mernis Data bilgilerime ulaşmış. Bana bunu söylediğinde "bana ne" dedim lakin şu anda aklıma takılan bir soru var. Elinde bulunan T.C. kimlik numarası ile en fazla ne yapabilir? Hakkında şikayet talebinde bulunmam için 18 yaşında olmam gerek. 18 yaşıma girene kadar 6 aydan fazla bir süre geçecek. Dolayısı ile mahkeme "delil zaman aşımına uğradı" diyebilir. Özetle soru kimlik bilgileri ile ne yapılabilir?

E-Okul'una girip notlarına bakar anca.

O kadar bilgiyle kayda değer pek bir şey yapılmıyor. Açık kaynak vatandaşlığın keyfini çıkarın. Avrupa ülkelerinde bu hizmeti bulamazsınız.

Yanlış bilgi
T.C. kimlik numarası, bir kişinin kimliğini doğrulamak için kullanılan bir numaradır. Bu numara, bir kişinin adı, doğum yeri ve tarihi gibi bilgilerini içerir. Eğer birisi sizin T.C. kimlik numaranızı çalarsa, bu kişi bu bilgileri kötü niyetle kullanabilir. Örneğin, sizin adınıza sahte bir hesap açabilir ya da sizin adınıza farklı bir şey satın alabilir. Bu nedenle, T.C. kimlik numaranızı her zaman güvenli bir şekilde saklamalı ve kimseyle paylaşmamalısınız. Eğer birisi sizin T.C. kimlik numaranızı çalarsa, en kısa zamanda ilgili kurumlara bu durumu bildirin ve gerekli önlemleri alın.

E-Okul'una girip notlarına bakar anca.

O kadar bilgiyle kayda değer pek bir şey yapılmıyor. Açık kaynak vatandaşlığın keyfini çıkarın. Avrupa ülkelerinde bu hizmeti bulamazsınız.
Gülüp geçme, en basit örneği Tolunay Ören.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı -3 Eksi
Dur tahmin edeyim. Tolunay Ören'in 11 haneli kimlik numarasında adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi bi de burnunun uzunluğu var. Doğru bildim değil mi? Sizin mesajınızdan öğrendim. O kadar karmaşık bilgileri 11 haneli bir sayıya sığdırmak büyük başarı gerçekten.

Yine de ayıp olmasın diye videoyu izledim. Daha doğrusu izliyorum. 6. dakikadayım.
Muhtemelen bahsi geçen veri bulma yeri birkaç veri tabanının birleştirilmesi ile oldu. Bir ara Facebook verileri de sızdırıldı. Facebook verilerinde ilgili hesapların bağlı olduğu telefon numarası vardı. Facebook arkadaşlarından vb. şekillerde o kişiler teyit edilip MERNİS ile birleştirilebilir.
Hatta buna bile gerek yok. Operatör çalışanlarının kimlik numarasıyla telefon numarası veya telefon numarasıyla kimlik numarası erişimi niyeyse var. Tanıdığım bir tanesi mağaza müdürü olmamasına rağmen sistemden erişebiliyordu. Ülkede tonla operatör çalışanı var. Benzer yetkilere sahip bir sürü kişi var. Bunların bazılarından sızıntı olmuştur ve bu bilgiler açığa çıkmıştır.

Gerekli önlem alın demişsiniz. Ne önlemi alsın? Taşınsın mı? Kimlik numarasını mı değiştirsin? Doğduğu yeri mi değiştirsin?

Son düzenleme:
T.C. kimlik numarası, bir kişinin kimliğini doğrulamak için kullanılan bir numaradır. Bu numara, bir kişinin adı, doğum yeri ve tarihi gibi bilgilerini içerir. Eğer birisi sizin T.C. kimlik numaranızı çalarsa, bu kişi bu bilgileri kötü niyetle kullanabilir. Örneğin, sizin adınıza sahte bir hesap açabilir ya da sizin adınıza farklı bir şey satın alabilir. Bu nedenle, T.C. kimlik numaranızı her zaman güvenli bir şekilde saklamalı ve kimseyle paylaşmamalısınız. Eğer birisi sizin T.C. kimlik numaranızı çalarsa, en kısa zamanda ilgili kurumlara bu durumu bildirin ve gerekli önlemleri alın.

Bu mesaja bakmayın yapay zekaya yazdiriyordum o zaman. Aglicam şimdi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı