İnceleme KIOXIA EXCERIA G2 1 TB M.2 NVMe SSD

23423.png

Merhaba, bu inceleme size EXCERIA G2 serisi M.2 NVMe SSD hakkında bilgi sağlayacak.

ÖZELLİKLER

TEKNİK

• KIOXIA 3D NAND BiCS Flash.
  • PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3c arabirimi.
  • 2100 MB okuma / 1700 MB'a varan yazma hızı.
  • 1 TB Exceria G2 için 400,000 IOPS rastgele okuma hızı.
  • Yük altındayken yaklaşık 3.5W enerji tüketimi.
  • 400 TB TBW değeri.
  • Hynix H5AN8G6NDJ DDR4 DRAM.
  • Phison E12C kontrolcü.

GENEL BİLEŞENLER

DRAM

1672947060308.png

SK Hynix H5AN8G6NDJ 1 GB DDR4 DRAM.

KONTROLCÜ

1672946978060.png

Phison E12C.

FİZİKSEL

• 22 MM genişlik, 80 MM uzunluğundaki M.2 2280 form faktörü.

KUTU İÇERİĞİ

234235345.jpg

Kioxia Exceria G2 1 TB M.2 NVMe SSD ve hızlı başlangıç kılavuzu. Kutuda bunlar haricinde herhangi bir şey bulunmuyor.

KIOXIA EXCERIA G2 1 TB

3544.jpg

34534.jpg

PERFORMANS

CrystalDiskMark:

13.png

AS SSD Benchmark:

1674423588774.png

KIOXIA SSD Utility Benchmark:

1674423835889.png

5.png
Testler MSI PRO H610M-B anakart üzerinde yapıldı.

SICAKLIK DEĞERLERİ

BOŞTA

234.png

YÜKTE

3.png

5.png
Değerler oda sıcaklığında ölçülmüştür. Teste tabii masaüstü sistem kasaya montajlı değil ve açıkta durmaktadır. Laptop türevi mobil platformlarda eğer soğutma yetersizse yükteki değer 80 dereceye kadar çıkabilir.

GARANTİ SÜRESİ

Disk 5 yıl Kioxia garantisi altında.

YAZILIM

KIOXIA'nın SSD yönetim yazılımı bulunuyor, bu yazılım üzerinden SSD'nizi kontrol edebiliyorsunuz. Aşağıdaki resmi bağlantıdan yazılımı edinebilirsiniz.

1673905192634.png

NE DÜŞÜNÜYORUM?

KIOXIA EXCERIA G2 düşük bütçe için kesinlikle tercih edilebilir. Sunduğu özellikler ve başta DRAM'i olmak üzere bu SSD $60-70 (1 TB varyasyonu için fiyat örneğidir) arasında alınabilecek, bilinen kronik sorunu olmayan güzel bir NVMe disk.

Ürün sayfası:

KIOXIA_EXCERIA_G2_1TB.png

Aşağıdaki yorumumdaki netice önceki tecrübeme dayalı tahmindir.

Bu SSD'yi neredeyse 1.5 yıldır kullanıyorum. İlk önce masaüstü bilgisayarımda kullandım. Daha sonrasında aldığım laptop ile denedim. Sonra soğutucusu olmayan harici kutu ile denedim. Laptop veya harici kutuda heatsink yoksa kesinlikle kullanılmaması lazım. Aşırı ısınma sorunu var. Aynı sorun iki üst modeli olan Exceria Pro'da da var(onu da yaklaşık 8 aydır kullanıyorum). Bunlara soğutucu takılmadığında harici kutu içinde tehlikeli sıcaklığa ulaşır. Hatta kutunun kapağını açsan, yani uzay montaj kullansan bile 70+ dereceleri görür ki burası öldürmese bile ciddi throttle ihtimalini doğurur ve performans çakılabilir. Kasa içinde basit bir heatsink ile en fazla 61-63 dereceleri görüyorlar(*) ki bu durumu kurtarıyor. Soğutuculu bir harici kutu hava akışı altında olmasa bile ekran kartı kaynaklı sıcaklığa da maruz kalmayacağı için sıcaklığı güvenli bir seviyede tutacaktır diye tahmin ediyorum. Yarın sorun yaşamayacağını tahmin ediyorum.

*: Benim 60 derece üstünü zorlamam bilgisayarın ekran kartı ve işlemcisini aynı anda stres testine sokarak(yani onları olabildiğince ısıtarak) SSD'ye yüzey taraması veya hız testi yapmak gibi ekstrem koşullarda ne olacağı merakımın sonucuydu. Normal şartlarda, yani kendisi yükte değilken sadece oyun oynamada etrafından ısıya maruz kalması veya sadece yüksek boyutlu transfer yapılırken 55 derece gibi noktalarda kalıyorlar. Soğutucu olmazsa 70 dereceyi zorluyorlar.
Hocam sağlığı ne durumda ssd'nin?
@462488 aynı şekilde de size de sormak istiyorum hocam.

Hocam sağlığı ne durumda ssd'nin?
Şu ana kadar hiçbir sektör ölmedi veya askıya alınmadı. Aktarma veya içerik hatası çıkmadı. Performans kaybına rastlamadım. Bir kez kısa süreli yüksek sıcaklık uyarısı aldım diye hatırlıyorum. O da soğutucusu olmayan harici kutu ile test ederken oldu. Yanılmıyorsam kendi raporuna göre(SMART) en son %2 kullanılmış ömür(%98 kalan sağlık) gösteriyordu. Zaten çoğu SSD'de bir sorun çıkmadığı takdirde bu oran genelde TBW garantisini paralel şekilde ilerliyor. Veri yazımı da 4 küsur TB kadar. Gündüz bilgisayarı açtığımda bu bilgiye bir kez daha bakarım.

16-17 aylık toplam kullanım sürecinin son 8 ayını depolama amaçlı ikinci disk olarak geçirdi. Bu sürede sistem diski olan Exceria Pro daha fazla veri yazarak Exceria G2'yi solladı ve sağlığı %97'ye düştü.

Aşırı ısınma sorunu olmasa giriş seviyesinin kralı ilanı eder ölümüne savunurdum. Bu haliyle de iyi tabi.

Şu ana kadar hiçbir sektör ölmedi veya askıya alınmadı. Aktarma veya içerik hatası çıkmadı. Performans kaybına rastlamadım. Bir kez kısa süreli yüksek sıcaklık uyarısı aldım diye hatırlıyorum. O da soğutucusu olmayan harici kutu ile test ederken oldu. Yanılmıyorsam kendi raporuna göre(SMART) en son %2 kullanılmış ömür(%98 kalan sağlık) gösteriyordu. Zaten çoğu SSD'de bir sorun çıkmadığı takdirde bu oran genelde TBW garantisini paralel şekilde ilerliyor. Veri yazımı da 4 küsur TB kadar. Gündüz bilgisayarı açtığımda bu bilgiye bir kez daha bakarım.

16-17 aylık toplam kullanım sürecinin son 8 ayını depolama amaçlı ikinci disk olarak geçirdi. Bu sürede sistem diski olan Exceria Pro daha fazla veri yazarak Exceria G2'yi solladı ve sağlığı %97'ye düştü.

Aşırı ısınma sorunu olmasa giriş seviyesinin kralı ilanı eder ölümüne savunurdum. Bu haliyle de iyi tabi.
hocam heatsink gerekiyor mu bu ssd için?

Kendi deneyimimi yazmak isterim. Laptopta kullandım ve aşırı ısınma + pSLC kapasitesi düşüklüğü nedeniyle sistemimde donma sorunlarına yol açtı. Laptopta 2. Ssd olarak aldığından dramsiz ve pSLC yüksek olan bir ssd olarak wd blue sn580 aldım ve şu ana kadar her şeyimi karşılıyor. Yüksek boyutlarda dosya atılacaksa veya laptoptaysa öneriyorum açıkçası

Technopat Haberler

Geri
Yukarı