Samsung Magician uygulamasından incelediğimde interface yani bağlantıyı PCI-e gen 3x2 olarak gösteriyor. CrystalDiskInfo ile baktığımda ise anakartın PCI-e gen 3x4 ve 3x2 desteklediği gözüküyor. Acaba bir ihtimal PCI-e gen 3x2 olarak mı algıladığı için rastgele okuma ve yazma hızı PCI-e 3x2 standartlarında gözüküyor. Eğer durum öyle ise 3x4 olarak okuması için ne yapabilirim?
Arkadaşlar normalde PCI-e 3.0x4 olarak çalışması gerekiyor ancak nedense sistemde PCI-e 3.0x2 olarak çalışıyor SSD. PCI-e 3x4 kipine geçişi nasıl sağlayabilirim? CrystalDiskInfo aracılığı ile baktığımda PCI-e 3.0x4 desteklendiği gözüküyor. Şu durumda ben SSD performansından tam randıman alamıyorum, bu yazılımsal bir sorun mudur yoksa donanımsal mı? Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.
@Hamza Ensar Sağlam hocam merhabalar. Ben sanırım durum ile ilgili bir şeyleri netleştirdim. Crsyaldiskinfo ve bazı başka programlar aracılığı ile PCI-e 3x4 değil PCI-e 3x2 kipinin kullanıldığını anladım. Elbette bu durum SSD'nin vaadedilen ardışık yazma ve okuma hızlarına ulaşmasını kısıtlıyor ve SSD PCI-e 3x2 hızlarında çalışıyor. Anakartımın PCI-e 3x4 destekleyip desteklemediğini bilemiyorum, ancak bir mağazada aynı model dizüstü bilgisayarda yapmış olduğum testte PCI-e gen 3x4 hızlarına çıkabildiğini gördüm ve bu yüzden ben bu konuyu açmıştım kendimce durumun ne olabileceğini merak ettiğim için. Herhangi bir yazılım desteği ile PCI-e kipleri arasında geçiş mevcut mudur acaba? Yani PCI-e 3x2 kipinden 3x4 kipine geçiş sağlayabilir miyim?