Kişinin milliyetini genleri mi yoksa yaşantısı mı belirler?

Bu bakış açısı, günümüz dünyasının ve insan gerçeğinin çok gerisinde kalıyor. Kimliği, değiştirilemez bir "kan" veya "soy" meselesi olarak görmek, bir insanın bizzat yaşadığı hayatın tamamını yok saymaktır.

Senin mantığına göre, Almanya'da doğmuş, anadili Almanca olan, bütün hayatını bir alman gibi yaşamış 3. nesil bir Türk gencine gidelim ve diyelim ki: "senin Almanca gördüğün rüyalar, Almanca kurduğun dostluklar, alman toplumu içinde yaşadığın onca yıl... Hepsi bir yanılsama. Senin gerçek kimliğin, hiç yaşamadığın bir coğrafyada, belki de hiç konuşmadığın bir dilde saklı."

Bu, o insanın yüzüne karşı "senin hayatın bir yalan" demekle aynı şey değil midir? Bu ne kadar insancıl ve mantıklı?

Benim kökenim zaza. Bu, benim ailemin hikayesi, benim mirasım. Bunu biliyor ve kabul ediyorum.

Ama benim kimliğim, yani beni ben yapan her şey, Antalya'da, Türkçe dili ve Türk kültürü içinde inşa edildi. Benim 21 yıllık hayatım, anadilim, anılarım, arkadaşlıklarım... Kısacası benim bütün gerçekliğim Türk.

Bir insanın kimliğini belirleyen şey, yüzlerce yıl önceki atalarından gelen bir soy bilgisi mi, yoksa o insanın bizzat yaşadığı, nefes aldığı, içinde güldüğü ve ağladığı hayatın ta kendisi mi?

Kimlik, atalarımızın hikayesi değildir; bizim kendi yazdığımız hikayedir. Ve benim hikayem Antalya'da, Türkçe yazıldı.

Yorumun için çok teşekkür ederim, konuyu o kadar güzel ve net bir şekilde özetlemişsin.

Kendi hayatından verdiğin "kökenim Kürt'lere dayanıyor ama kimliğim Türk oluyor" örneği, tam olarak benim de yaşadığım durumun bir yansıması. Bu, Türkiye'de ne kadar çok insanın benzer hikayelere sahip olduğunun en güzel kanıtı.

Amerikalı'lar ve Fransız'lar örneğini vermen de harika bir nokta. Bu ülkeler, farklı kökenlerden gelen milyonlarca insanın, aynı çatı altında ortak bir dil ve kültürle nasıl tek bir millet olabildiğinin yaşayan kanıtları. Bu da gösteriyor ki, modern dünyada kimliği belirleyen şey "kan" değil, "yaşanmışlık" ve "aidiyet"tir.

Değerli ve destekleyici yorumun için tekrar çok sağ ol.

Ne demek rica ederim hocam bende teşekkür ederim saygı çerçevesi içinde fikirlerinizi çok güzel paylaşıyorsunuz elinize sağlık.

Ne demek rica ederim hocam bende teşekkür ederim saygı çerçevesi içinde fikirlerinizi çok güzel paylaşıyorsunuz elinize sağlık.
Hocam, sizin de elinize sağlık, tam olarak anlatmaya çalıştığımız şey bu. Bizim gibi düşünenler, kimliğin sadece bir soy etiketi olmadığını, bizzat "yaşanmışlık" olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Ancak bazıları bunu anlamak istemiyor gibi görünüyor. Bir konuya sadece tek bir pencereden, yani "kan bağı" açısından bakmak, bence hem biraz gerici hem de bir insanın bütün hayatını ve gerçekliğini yok saydığı için sağlıksız bir düşünce yapısı.

Elbette herkesin kendi fikridir, saygı duyarım. Ama bir insanın 21 yıllık yaşanmışlığını komple yok saymak da gerçekten çok ilginç. Anlamak istemeyen birine yüz tane de örnek versen bir şey değişmeyecektir. O yüzden daha fazla uzatmaya gerek yok sanırım.

Saygılarımla.

Hocam, sizin de elinize sağlık, tam olarak anlatmaya çalıştığımız şey bu. Bizim gibi düşünenler, kimliğin sadece bir soy etiketi olmadığını, bizzat "yaşanmışlık" olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Ancak bazıları bunu anlamak istemiyor gibi görünüyor. Bir konuya sadece tek bir pencereden, yani "kan bağı" açısından bakmak, bence hem biraz gerici hem de bir insanın bütün hayatını ve gerçekliğini yok saydığı için sağlıksız bir düşünce yapısı.

Elbette herkesin kendi fikridir, saygı duyarım. Ama bir insanın 21 yıllık yaşanmışlığını komple yok saymak da gerçekten çok ilginç. Dediğin gibi, anlamak istemeyen birine yüz tane de örnek versen bir şey değişmeyecektir. O yüzden daha fazla uzatmaya gerek yok sanırım.

Saygılarımla.

Kesinlikle hocam aslında bu da dünyanın büyük bir gerçeği artık insanların hayatları yaşantılarına göre şekilleniyor siz kökeni Arap olan bir aileyi yıllar boyu Amerika'da yaşatırsanız o adamın kökeninin hiçbir ifadesi kalmıyor.

Şahsi düşünceme göre kökenlerimiz bazı değerler konusunda bizler için önemli şeyler ama artık her insanın hayatı yaşadığı ortama göre şekilleniyor.

Kesinlikle hocam aslında bu da dünyanın büyük bir gerçeği artık insanların hayatları yaşantılarına göre şekilleniyor siz kökeni Arap olan bir aileyi yıllar boyu Amerika'da yaşatırsanız o adamın kökeninin hiçbir ifadesi kalmıyor.

Şahsi düşünceme göre kökenlerimiz bazı değerler konusunda bizler için önemli şeyler ama artık her insanın hayatı yaşadığı ortama göre şekilleniyor.

"Kökenlerimiz bazı değerler konusunda bizler için önemli şeyler ama artık her insanın hayatı yaşadığı ortama göre şekilleniyor" cümlen, bütün konunun özeti aslında.

Köken, bir miras, bir değer... Ama kimlik, bizzat yaşadığımız hayatın kendisi.

Amerika'daki Arap kökenli bir aile örneği de durumu mükemmel açıklıyor. O adamın hayatının gerçeği, dedesinin geldiği yer değil, kendisinin büyüdüğü yerdir.

Bu kadar net anlaştığımıza ve konuyu bu kadar iyi özetlediğine sevindim. Değerli yorumun için teşekkür ederim.

"Kökenlerimiz bazı değerler konusunda bizler için önemli şeyler ama artık her insanın hayatı yaşadığı ortama göre şekilleniyor" cümlen, bütün konunun özeti aslında.

Köken, bir miras, bir değer... Ama kimlik, bizzat yaşadığımız hayatın kendisi.

Amerika'daki Arap kökenli bir aile örneği de durumu mükemmel açıklıyor. O adamın hayatının gerçeği, dedesinin geldiği yer değil, kendisinin büyüdüğü yerdir.

Bu kadar net anlaştığımıza ve konuyu bu kadar iyi özetlediğine sevindim. Değerli yorumun için teşekkür ederim.

Bende teşekkür ederim hocam çok güzel bir sohbet oldu çok sağ olun.

Irktan kasıt dna ise değişmez. Ama kimse birbirinin dna'sına bakmıyor. Sen türk değilsin diyen arkadaşlar. Türk birisi zaza ailede türkçe bilmeden yetiştirilse aynı kişiye asla türk demezlerdi. Ben ırkı daha çok kültür olarak görüyorum. Herkes kendi kültürünü sever tabi ki. Irk olarak türk olan biri kültür olarak başka bir kültürle yetiştirilmiş, türkçe bilmeden yetişmişse. O kişiye bir yakınlık duyulamaz. Burda sözde milliyetçilik yapan ya da kendini daha çok türk hissetmek için başkalarına türk değilsin diyerek kendilerini daha iyi hissetmeye çalışan arkadaşlarda asla duyamaz. Onlara da bir soru türk olarak yetiştirilmiş bir zaza'ya mı kendilerini daha yakın hissederler. Yoksa zaza olarak yetiştirilmiş ve Türkçe bilmeyen bir türke mi?

Dediğinize tamamıyla katılıyorum hocam Almanya örneği tam olarak konuyu özetliyor yıllarca Almanya'da yaşayıp orası ile içli dışlı büyümüş birinin kökeni Türk bile olsa almandır o adam.

Örneğin benim de kökenim Kürt'lere dayanıyor ama yetiştiğim ortam ailem büyüdüğüm çevre ile tamamen kimliğim Türk oluyor.

Bu yüzden kişinin milliyetini yaşantısınının belirlediğini düşünüyorum Amerikalı'lar da buna bir örnek aslında veya Fransız'larda.

(Tabii ki hepsi değil)

Sende Türk değilsin tamamen bende diyorum neden sallayıp duruyor bu herif. İstediğin yerde yaşa ırkın kimliğin değişmez zaten değiştiğini hissedersen ırkına hakaret etmiş olursun.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı