Kişinin milliyetini genleri mi yoksa yaşantısı mı belirler?

Sende Türk değilsin tamamen bende diyorum neden sallayıp duruyor bu herif. İstediğin yerde yaşa ırkın kimliğin değişmez zaten değiştiğini hissedersen ırkına hakaret etmiş olursun.

Irk, biyolojik açıdan gametlerin (artı ve eksi, yani dişi ve erkek) birleşmesiyle oluşur. İnsanlarda biyolojik olarak dişi ve erkek ayrımı vardır, bu bir ırksal farklılık değil ama temel biyolojik farktır. Bunun yanında çevresel faktörler epigenetik mekanizma aracılığıyla genlerin okunmasını ve ifadesini değiştirebilir. Yani anne-baba tarafından Kürt kökenli olsan bile, çevresel ve kültürel etkilerle Türk kimliğiyle yetişebilir ve kendini öyle tanımlayabilirsin. Buna doğada ‘adaptasyon' denir. Kısacası insanda hem biyolojik hem de sosyolojik bir yön vardır.

Sende Türk değilsin tamamen bende diyorum neden sallayıp duruyor bu herif. İstediğin yerde yaşa ırkın kimliğin değişmez zaten değiştiğini hissedersen ırkına hakaret etmiş olursun.
Ben türküm. Bildiğiniz köylü türkmenlerden. Köyümün orijini de türkmen. Diğer arkadaşlar ne dedi hepsini okumadım. Ama ırk dna'dan çok kültür ve dille alakalı. En azından milliyet diyeyim. DNA'sı benzer olsa bile dili ve kültürü farklı birini kendime yakın görmem ben

Ben türküm. Bildiğiniz köylü türkmenlerden. Köyümün orijini de türkmen. Diğer arkadaşlar ne dedi hepsini okumadım. Ama ırk DNA'dan çok kültür ve dille alakalı. En azından milliyet diyeyim. DNA'sı benzer olsa bile dili ve kültürü farklı birini kendime yakın görmem ben.

Evet, maalesef insanlar olaya tek taraflı bakıyor, çift yönlü düşünmüyor. Bir insan doğduğundan beri Almanya'da büyümüşse Alman'dır. Sadece kökeni değişmez, evet o Türk kökenlidir. Ama insanlar bunu anlamıyor. Şöyle örnek vereyim: Devekuşu kafasını kuma gömüyor, dışarıda olan biteni görmezden geliyor. Bazıları da aynı şekilde kültürü, dili, aidiyeti yok sayıp sadece kökene odaklanıyor ve başkalarının görüşlerine değer vermiyor.

Bu bakış açısı, günümüz dünyasının ve insan gerçeğinin çok gerisinde kalıyor. Kimliği, değiştirilemez bir "kan" veya "soy" meselesi olarak görmek, bir insanın bizzat yaşadığı hayatın tamamını yok saymaktır.
Asıl kimliğini bulunduğun çevreye göre şekillendirdiğin için kendini o çevreden görmek çevredeki atalarıyla gurur duyan insanların kültürel mirasını yok saymaktır. Suriye'den Türkiye'ye milyonlarca göçmen geldi ve bazıları vatandaşlık aldı, iki nesil sonra bunların torunları hayatlarında Suriye'yi görmemiş Türk kimliğine sahip vatandaşlar olacaklar. Şimdi bu Suriyelilere Türkiye'de doğup yetiştikleri için Türk demek Çanakkale'de arapların İngilizlerle işbirliği yapması yüzünden ölen askerlere hakaret değil midir? Günümüz dünyası gerilikçi kılıbıklığıyla istediği kadar "aydın" takılabilir, toplumlar böyle saçmalıklar yüzünden çökme tehlikesi geçiriyorlar.
Senin mantığına göre, Almanya'da doğmuş, anadili Almanca olan, bütün hayatını bir alman gibi yaşamış 3. nesil bir Türk gencine gidelim ve diyelim ki: "senin Almanca gördüğün rüyalar, Almanca kurduğun dostluklar, alman toplumu içinde yaşadığın onca yıl... Hepsi bir yanılsama. Senin gerçek kimliğin, hiç yaşamadığın bir coğrafyada, belki de hiç konuşmadığın bir dilde saklı."
Hepsi bir yanılsama değil, buna gerçek hayatta yaşamak denir. Ama orada yaşıyor olması onun kimliğini sihirli bir şekilde Alman olmaya uyarlamaz. Alman gibi davranır, Alman gibi konuşur ama genleri Alman geni olmaz, fiziksel özellikleri Almanlara değil geldiği bölgedeki insanlara benzer.
Bu, o insanın yüzüne karşı "senin hayatın bir yalan" demekle aynı şey değil midir? Bu ne kadar insancıl ve mantıklı?

Benim kökenim zaza. Bu, benim ailemin hikayesi, benim mirasım. Bunu biliyor ve kabul ediyorum.

Ama benim kimliğim, yani beni ben yapan her şey, Antalya'da, Türkçe dili ve Türk kültürü içinde inşa edildi. Benim 21 yıllık hayatım, anadilim, anılarım, arkadaşlıklarım... Kısacası benim bütün gerçekliğim Türk.

Bir insanın kimliğini belirleyen şey, yüzlerce yıl önceki atalarından gelen bir soy bilgisi mi, yoksa o insanın bizzat yaşadığı, nefes aldığı, içinde güldüğü ve ağladığı hayatın ta kendisi mi?

Kimlik, atalarımızın hikayesi değildir; bizim kendi yazdığımız hikayedir. Ve benim hikayem Antalya'da, Türkçe yazıldı.

Yorumun için çok teşekkür ederim, konuyu o kadar güzel ve net bir şekilde özetlemişsin.

Kendi hayatından verdiğin "kökenim Kürt'lere dayanıyor ama kimliğim Türk oluyor" örneği, tam olarak benim de yaşadığım durumun bir yansıması. Bu, Türkiye'de ne kadar çok insanın benzer hikayelere sahip olduğunun en güzel kanıtı.

Amerikalı'lar ve Fransız'lar örneğini vermen de harika bir nokta. Bu ülkeler, farklı kökenlerden gelen milyonlarca insanın, aynı çatı altında ortak bir dil ve kültürle nasıl tek bir millet olabildiğinin yaşayan kanıtları. Bu da gösteriyor ki, modern dünyada kimliği belirleyen şey "kan" değil, "yaşanmışlık" ve "aidiyet"tir.

Değerli ve destekleyici yorumun için tekrar çok sağ ol.
Aynı şeyi romantize edip edip tekrarlıyorsun, cevap değişmiyor. Senin kendini öyle sayman gerçek kimliğini değiştirmez. DNA testi diye birşey var, sen istersen 10 kuşak Türkiye vatandaşı ol, senin ailen Türklerle çocuk yaparak genlerini çeşitlendirmediyse senin genlerinde de Türklük olmaz.

Ha senin mantığını oturtamadan söylemeye çalıştığın şu şey doğru, Türkiye farklı ırkların bir arada yaşadığı çeşitliliği yüksek bir ülke ve sen Türk vatandaşısın. Yurtdışına çıktığında falan direkt Türküm dersin. Orada sorun yok. Senin Laz olman bunu değiştirmiyor. Ama soruyu vatandaşlık değil de milliyet diye sorarsan Lazsın çünkü milliyet etnik köken belirtir.

Asıl kimliğini bulunduğun çevreye göre şekillendirdiğin için kendini o çevreden görmek çevredeki atalarıyla gurur duyan insanların kültürel mirasını yok saymaktır. Suriye'den Türkiye'ye milyonlarca göçmen geldi ve bazıları vatandaşlık aldı, iki nesil sonra bunların torunları hayatlarında Suriye'yi görmemiş Türk kimliğine sahip vatandaşlar olacaklar. Şimdi bu suriyelilere Türkiye'de doğup yetiştikleri için Türk demek Çanakkale'de arapların İngiliz'lerle iş birliği yapması yüzünden ölen askerlere hakaret değil midir? Günümüz dünyası gerilikçi kılıbıklığıyla istediği kadar "aydın" takılabilir, toplumlar böyle saçmalıklar yüzünden çökme tehlikesi geçiriyorlar.

Hepsi bir yanılsama değil, buna gerçek hayatta yaşamak denir. Ama orada yaşıyor olması onun kimliğini sihirli bir şekilde alman olmaya uyarlamaz. Alman gibi davranır, alman gibi konuşur ama genleri alman geni olmaz, fiziksel özellikleri almanlara değil geldiği bölgedeki insanlara benzer.

Aynı şeyi romantize edip edip tekrarlıyorsun, cevap değişmiyor. Senin kendini öyle sayman gerçek kimliğini değiştirmez. DNA testi diye bir şey var, sen istersen 10 kuşak Türkiye vatandaşı ol, senin ailen türklerle çocuk yaparak genlerini çeşitlendirmediyse senin genlerinde de türklük olmaz.

Ha senin mantığını oturtamadan söylemeye çalıştığın şu şey doğru, Türkiye farklı ırkların bir arada yaşadığı çeşitliliği yüksek bir ülke ve sen Türk vatandaşısın. Yurt dışına çıktığında falan direkt türküm dersin. Orada sorun yok. Senin laz olman bunu değiştirmiyor. Ama soruyu vatandaşlık değil de milliyet diye sorarsan lazsın çünkü milliyet etnik köken belirtir.

Bak, olaya çok dar bakıyorsun. Kimlik sadece genle, kanla belirlenmez. Senin dediğin şey “ırkçı” bakış açısı. Modern dünyada kimlik üç şeyden oluşur: Kültür, aidiyet ve vatandaşlık.

Almanya'da doğmuş, büyümüş, eğitimini orada almış, dili Almanca olan, vatandaşlığı alman olan adama sen “alman değilsin” diyemezsin. Kökeni Türk olabilir, ama kimliği Alman'dır.

“Dna testi” diye örnek veriyorsun ama DNA'da “türk geni”, “alman geni” diye bir şey yok. Bilim böyle çalışmıyor. Sadece coğrafi ataları çıkar.

Suriyeli örneğin de yanlış. Çanakkale'de sadece Türkler değil, Kürt, çerkes, arnavut, laz herkes vardı. O mantıkla Türkiye'nin yarısını “türk değil” diye dışlaman lazım.

“Milliyet = etnik köken” diyorsun ama günümüzde milliyet vatandaşlık ve aidiyetle tanımlanır. Fransa'daki Cezayir kökenli vatandaşa Fransız deniyor, Almanya'daki Türk kökenliye alman deniyor. Etnik köken ayrı, kimlik ayrı şeydir.

Köken değişmez, ama aidiyet değişir. Bunu anlamamak devekuşunun kafasını kuma gömmesi gibi. Sen kafayı kökene takıyorsun, kültür ve aidiyeti yok sayıyorsun. Bu yüzden çelişkiye düşüyorsun.

@Otomatik Mandalina suriyeli bir ailede büyümüş, türkçe bilmeyen bir türk mü yoksa türk ailede büyümüş, sadece türkçe bilen ama asli kökeni suriyeli olan biri mi daha "Türktür" senin gözünde. Bana göre ikisine de Türk diyemem ama kıyas yapmam gerekse türk olarak yetişen benim gözümde daha Türktür. Ben DNA'dan bahsetmiyorum. Dna işine girersek çıkamayız. Nerdeyse her ülkenin dna'sı karışık. O zaman çok az bir kısım hariç kimseye türk diyemeyiz. Kaldı ki gerçek hayatta kimse kimseye dna testi yapmıyor. Bunun gerçek hayatta hiçbir önemi yok. Kimse kimsenin gerçek dna'sını bilmiyor.

"Ne mutlu türküm diyene" sözü geliyor akıllara. Turkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herkes Türk olarak adlandırılır. Biyolojik olarak Türk olmasan bile kendine Türk diyebiliyorsan türksün kardeşim sen.

Yok zazayim kürdüm demeni gerektirecek bir durum yok. Çoğu insandan daha türksün hatta Atatürk çizgisinde olmana da bakılırsa.

Selamlar,

Kişisel bir konu hakkında sizlerin de görüşünü almak için bu başlığı açıyorum. Konu, bir insanın kimliğini neyin belirlediğiyle ilgili. Durumu kendi hikayem üzerinden, olabildiğince net bir şekilde özetleyeceğim:

Ailemin tamamı, soy belgesiyle de sabit olduğu üzere, nesillerdir Diyarbakır/Dicle kökenli.
Annem, babam ve dedemler kendi aralarında Türkçe zazaca konuşuyorlar.
Ailemin kendi kimlik tanımı net: "biz Kürt değil, Zaza'yız" diyorlar.
Yani benim etnik kökenim, mirasım Zaza.

Ben 2004'te Antalya'da doğdum ve bütün hayatım burada geçti.
Tek anadilim Türkçe. Aksanım yok, Zazaca ise hiç bilmiyorum.
Bütün sosyal çevrem, okul hayatım ve kültürüm Antalyalı bir Türk genciyle aynı.
Bu bir "hissetme" meselesi değil, benim için yaşanmış bir gerçeklik. Kendimi bildim bileli Türk'üm.
Arkadaşlarım dahil hiç kimse bugüne kadar bana "Kürt'sün." veya "Zaza'ya benziyorsun." demedi, tam tersine böyle bir ihtimali şaşırtıcı buldular.
İdeolojik olarak da kendimi Turkiye Cumhuriyeti'ne bağlı, Atatürkçü ve Kemalist bir çizgide görüyorum.
Hiç "Ben Zazayım" ya da "Ben Kürt'üm." demedim. Türk kimliğimden, aidiyetimden ve bağlılığımdan hiçbir şekilde şüphe etmedim, sorgulamadım. Aklımdan hiç "Acaba Kürt müyüm?" ya da "Acaba Zaza mıyım?" gibi bir düşünce geçmedi.

Bu iki farklı tabloya baktığınızda, benim kimliğimi nasıl yorumlarsınız? Bir insanın kimliğini belirleyen asıl şey sizce nedir? Ailesinden gelen köken mi, yoksa içinde doğup büyüdüğü ve tamamen benimsediği hayat mı?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Atatürk'e göre Türksün, Nihal Atsıza göre değilsin. Güney doğu taraflarında zamanında kürtleşen çok Türkmen boyları var belki onlarla bağınız olabilir. Zaten güneydoğu zamanında çok Türk etkisinde kaldı illa ki karışmışsınızdır. Örnek Diyarbakır Uzun Hasan'ın başkentiydi.

Atatürk'e göre türksün, nihal atsıza göre değilsin. Güneydoğu taraflarında zamanında kürtleşen çok türkmen boyları var belki onlarla bağınız olabilir. Zaten güneydoğu zamanında çok Türk etkisinde kaldı illaki karışmışsınızdır. Örnek Diyarbakır uzun Hasan'ın başkentiydi.

Doğru, ama ben Diyarbakır'da hiç yaşamadım. Sülale veya aile bağları açısından bir bağlantı olabilir, ama mantıken benim orada doğrudan bir bağım yok. Antalya'da büyüdüm, Türkçe konuşuyorum ve kültürüne, değerlerine bağlıyım. Bu yüzden kendimi Türk olarak görüyorum. Kökenim zaza olabilir, ama yaşadığım hayat ve aidiyetim Türk kimliğini belirliyor.

Doğru, ama ben Diyarbakır'da hiç yaşamadım. Sülale veya aile bağları açısından bir bağlantı olabilir, ama mantıken benim orada doğrudan bir bağım yok. Antalya'da büyüdüm, Türkçe konuşuyorum ve kültürüne, değerlerine bağlıyım. Bu yüzden kendimi Türk olarak görüyorum. Kökenim zaza olabilir, ama yaşadığım hayat ve aidiyetim Türk kimliğini belirliyor.
Atatürk'ün amacı, Türkiye’yi Türk yapmak. Bunun içinde de zaten Türkçe bilen ve kendini Türk hisseden herkes Türk’tür anlayışı vardır. Örneğin, bir kürt aile düşün, bunları Türkleştirmek, yani kültür ve adetlerini Türk adetlerine dönüştürmek ve ırk açısından uzun yıllar gerektirir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı