Arcoyu denemedim ama VirtualBox da denemeyi düşünüyorum. Arch zamanımı alır diye girişmek istemiyorum.
Dnf bildiğimiz apt ile eşdeğer değil mi? Debian kullanmayı düşünüyorum ama bir türlü karar veremiyorum. Bir nevi döngüye girdim. Sürekli bu da stabil ve güzelmiş deyip duruyorum ama sanırım donanımsal olarak en uygun olanını bulmak için hepsini yükleyip denemem gerekecek
.
Sanırım o özellik sayesinde rahatlıkla kurulum yapabilmiştim. Aslında ben nasıl araştırabilirim diye sormak istemiştim. Mesela ben Manjaro'yu beğendim evet ama konuda da yazdığım gibi birkaç sorunla uğraşmak zorunda kalıyorum.
Windows 10 gibi sorun çıkartmayacak ve uzun süre kullanabileceğim bir stabil Linux dağıtımı arıyorum
Mesela bana uygun dağıtımları nasıl değerlendirebilirim? Nasıl araştırabilirim?
Benim kullanım şeklim konuda yazdığım gibi oyun oynamıyorum ve kullandığım uygulamalar genellikle yazılım geliştirme üzerine oluyor.(örneğin: Atom, Cisco Packet Tracer vb.)
Debian ile Ubuntu arasında fark yok demedim. Masaüstü ortamlarını kullandığımızdan pek bir fark göremiyorum dedim. Aslında altında çok büyük farklar var tabii ki ama bunları kendim donanımım açısından nasıl değerlendiririm onu bulmayı öğrenmek istiyorum.
Amacım donanımsal olarak bana uygun olacak dağıtımı bulmak ama bir döngüye girdim ve bir türlü çıkamıyorum. Her dağıtım bana güzel görünüyor ama eninde sonunda birinde kalıcı olarak kalmak zorundayım. Hepsini deneyesim geliyor bazen
.
Manjaro'yu gerçekten bende beğendim ve büyük ihtimalle onu tercih edeceğim gibi duruyor ama rolling release olayını kapatamazsam ve çökme sorunlarını tamamen engelleme yönetimi bulamazsam tercih edemeyeceğim çünkü ben tamamen kalıcı olarak bir distro tercih etmek istiyorum. Tamamen stabil ayarlarımı yapabileceğim ve uzun süre Windows 10 gibi sorunsuz çalışabilecek distro arıyorum diyebilirim. Bunu Manjaro da ayarlayarak yapmayı araştırdım ama kesin bir şey söylenmiyor. Tabii 1 ay civarı herhangi bir çökme yaşamadım ama küçük hatalar olduğu için tekrardan distro arayışına girdim. Debian çok stabil dedikleri için de kurulumunu düşünüyorum ama NVIDIA GPU ile sorunlar çıkartabileceği için çekiniyorum.
Şahsen OpenSUSE'nin rolling release olması benim uzak durmamı sağladı çünkü herhangi bir problemde sorun çıkartıp çökebilir. Tabii Manjaro'da da aynı durum söz konusu ama rolling releaseden çıkarma yollarını arıyorum.
Donanımıma uygun, stabil ve çökmeyecek bir dağıtım. Bazen "en ufak hataları bile olmayan bir dağıtım bulabilir miyim?" diye düşünüyorum.