Kitap nasıl okunmalı?

Hocam mesela heraklitosun şu sözü "insanı karakteri onun kaderidir" bunu ben kadercilik diye anlamıştım 4-5 sene önce şimdi heraklitosu tekrar araştırdığımda bunun aksini söylediğini gördüm. Bir de okuduğum edebi metinlerde genelde bir alt mesaj oluyor onları tam olarak alamıyorum sanırım yani diğer bloglarda bakıyorum onlar başka şeyleri görebiliyor bende onları görmek istiyorum diyeyim.

İşte doğru çözümlediğimden emin olamıyorum o beni korkutuyor okumak keyif verici ama yanlış anlamak üzüyor.

Felsefe bir bilim gibi mutlak doğru veya kusursuz cevabı aramaz, ayrıca herkes bir felsefe kitabından aynı anlamı çıkarsaydı emin ol bugüne kadar elde edilen kümülatif birikimi kaybeder yerine tekdüze sıkıcı bir bütünselliğe giderdik. Haliyle aslında sizin farklı anlamanız yanlış anladığınıza değil daha çok yeni bir durum üzerinde düşündüğünüzü gösterir.

Felsefe ve bilimi ayıran şey: birisi bilgi sevgisi ve doğruyu aramakken diğeri matematik dilini kullanarak doğadaki olaylara açıklık getirmeyi ve bunu fizik kanunlarını uygulayarak kusursuz ispat kaygısı güder.

Haliyle okuduğunuz kitaptan farklı anlamanız sizi sorunlu yapmaz yeni bir fikir düşünün ve bu birikime kendiniz de katkı yapın daha çok fikir daha çok sonuç daha çok teori.

Felsefe bir bilim gibi mutlak doğru veya kusursuz cevabı aramaz, ayrıca herkes bir felsefe kitabından aynı anlamı çıkarsaydı emin ol bugüne kadar elde edilen kümülatif birikimi kaybeder yerine tekdüze sıkıcı bir bütünselliğe giderdik. Haliyle aslında sizin farklı anlamanız yanlış anladığınıza değil daha çok yeni bir durum üzerinde düşündüğünüzü gösterir.

Felsefe ve bilimi ayıran şey: Birisi bilgi sevgisi ve doğruyu aramakken diğeri matematik dilini kullanarak doğadaki olaylara açıklık getirmeyi ve bunu fizik kanunlarını uygulayarak kusursuz ispat kaygısı güder.

Haliyle okuduğunuz kitaptan farklı anlamanız sizi sorunlu yapmaz yeni bir fikir düşünün ve bu birikime kendiniz de katkı yapın daha çok fikir daha çok sonuç daha çok teori.

Yani insanın kendi fikri olması kötü değil sağ olun hepinize teşekkürler bir şeyi yanlış bilmekten ve anlamaktan çok utanırım o yüzden bunu mesela haline getirmiştim şimdi biraz daha rahatım.

Yani insanın kendi fikri olması kötü değil sağ olun hepinize teşekkürler bir şeyi yanlış bilmekten ve anlamaktan çok utanırım o yüzden bunu mesela haline getirmiştim şimdi biraz daha rahatım.

Kendi fikirlerine sahip olmak seni sorunlu yapmaz aksine mevcut kitleden farklı yapar. Bugüne kadar herkes aynı fikri sahip olup yenisi için mücadele etmeseydi ne teknoloji bu kadar ileriye giderdi ne övünmekle bitiremediğimiz bilim dalları ve dilleri gelişmezdi.

Kendi fikrinizi ve yorumunuzu ortaya koyarsınız insanlarla tartışır ve kritize edersiniz. Baktınız istediğiniz gibi bir çıktı veyahut fikirden beklenen sonuç alınamadı tekrardan düşünmeye döner ve yeni bir kuram üzerinden devam edersiniz bilim adamları bile bu yöntemi kullanır.

Bilimsel_yöntem.png

Bilimsel düşünme basamakları ile Felsefe tamamen ortak değil fakat belli bir düşünme ekolü için rasyonel zemine oturtulmuş bilimsel bir düşünme basamağı size nasıl bir yaklaşım benimseniz gerektiğini açıklıyor.

Edit: Felsefi terimler sözlüğü okumak anlama sürecini kısaltır ve iyileştirir mutlaka okuyun derim.

Dalgalar gelir gider, denizler baki kalır.

Bu cümleden onlarca anlam çıkartabiliriz. Önemli olan nerede ne zaman ne hakkında söylendiğidir. Felsefe çok geniş.

Kendi fikirlerine sahip olmak seni sorunlu yapmaz aksine mevcut kitleden farklı yapar. Bugüne kadar herkes aynı fikri sahip olup yenisi için mücadele etmeseydi ne teknoloji bu kadar ileriye giderdi ne övünmekle bitiremediğimiz bilim dalları ve dilleri gelişmezdi.

Kendi fikrinizi ve yorumunuzu ortaya koyarsınız insanlarla tartışır ve kritize edersiniz. Baktınız istediğiniz gibi bir çıktı veyahut fikirden beklenen sonuç alınamadı tekrardan düşünmeye döner ve yeni bir kuram üzerinden devam edersiniz bilim adamları bile bu yöntemi kullanır.

Eki Görüntüle 2235464

Bilimsel düşünme basamakları ile felsefe tamamen ortak değil fakat belli bir düşünme ekolü için rasyonel zemine oturtulmuş bilimsel bir düşünme basamağı size nasıl bir yaklaşım benimseniz gerektiğini açıklıyor.

Edit: Felsefi terimler sözlüğü okumak anlama sürecini kısaltır ve iyileştirir mutlaka okuyun derim.

Felsefe içinde onu alayım o zaman bu aralar dante ilahi komedyasını anlamak için kitaplar okuyorum hocam. Bu anlamak meselesine o kadar taktım ki Yunan mitolojisini anlamak için en az 20-30 kitap okumuşumdur hala bakıyorum daha ilahi komdeyayı da almadım :D

Dalgalar gelir gider, denizler baki kalır.

Bu cümleden onlarca anlam çıkartabiliriz. Önemli olan nerede ne zaman ne hakkında söylendiğidir. Felsefe çok geniş.

Güzel sözmüş hocam bunu not alacağım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı