Kitap Önerisi

Eiesenhower

Hectopat
Yer
İstanbul
Evet arkadaşlar önümüzde 3 ay tatil süresi var. Son 2 senedir bayağı bir tarih kitabı hatırat bitirdim, artık kendi çapımda uc noktaya geldiğimi düşünüyorum. Yeni dünyalara atılmak istiyorum :) Felsefe-Psikoloji-Sosyoloji alanında kendimi geliştirmek istiyorum akademik değil daha çok bilgimin olması için ya da hobi için istiyorum diyelim. Felsefe-Psikoloji-Sosyoloji alanında sıfırım desem yeridir bazen felsefi metinlere denk gelir aval aval okurum sadece anlamam yanı kısaca başlangıç olarak hangi kitapları okumalıyım, nereden başlamalıyım, Freud ilgimi çekiyor Freud ile mi başlamalıyım? Önerileriniz nelerdir? :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Felsefi düşünce akımları genelde diyalektik ilerler. Yani biri ortaya bir düşünce atar, zamanla bir başkası ona karşı tez sunar ya da o düşünceyi geliştirir, arkadan gelenler de aynı yolu izler ve kendinden bir şeyler katarak başka konularda, farklı metotlarla yeni düşünceler ortaya koyar. Freud bu sarmalın içindeki bir parçadır; onu etkileyen düşünceleri, kişileri bilmezseniz Freud'u yeterince anlayamazsınız. Anlamadığınız metin de size bir şey katmaz, aksine sizi merak duyduğunuz felsefeden, psikolojiden soğutur. Ben futbola merak duyuyorum o halde hemen bir birinci lig takımına transfer olmalıyım gibi bir şey bu.

Felsefeye merak duyuyorsanız düşünce tarihini kronolojik olarak özetleyen derlemelere bakabilirsiniz. Jostein Gaarder'in Sofie'nin Dünyası kitabı bu tarz bir derlemeyi bir çeşit roman olarak sunan keyifli bir kitaptır, oldukça da popülerdir:

Fiyatı biraz tuzlu olsa da Felsefenin Öyküsü'nü de alabilirsiniz. Bir çeşit ansiklopedi gibi ama görsellerle, dipnot bilgilerle dolu arşivlik muhteşem bir kitap. Baştan sona okumasanız bile elinize alıp birkaç sayfa karıştırmak bile keyif veriyor.

Felsefi düşünce akımları genelde diyalektik ilerler. Yani biri ortaya bir düşünce atar, zamanla bir başkası ona karşı tez sunar ya da o düşünceyi geliştirir, arkadan gelenler de aynı yolu izler ve kendinden bir şeyler katarak başka konularda, farklı metotlarla yeni düşünceler ortaya koyar. Freud bu sarmalın içindeki bir parçadır; onu etkileyen düşünceleri, kişileri bilmezseniz Freud'u yeterince anlayamazsınız. Anlamadığınız metin de size bir şey katmaz, aksine sizi merak duyduğunuz felsefeden, psikolojiden soğutur. Ben futbola merak duyuyorum o halde hemen bir birinci lig takımına transfer olmalıyım gibi bir şey bu.

Felsefeye merak duyuyorsanız düşünce tarihini kronolojik olarak özetleyen derlemelere bakabilirsiniz. Jostein Gaarder'in Sofie'nin Dünyası kitabı bu tarz bir derlemeyi bir çeşit roman olarak sunan keyifli bir kitaptır, oldukça da popülerdir:

Fiyatı biraz tuzlu olsa da Felsefenin Öyküsü'nü de alabilirsiniz. Bir çeşit ansiklopedi gibi ama görsellerle, dipnot bilgilerle dolu arşivlik muhteşem bir kitap. Baştan sona okumasanız bile elinize alıp birkaç sayfa karıştırmak bile keyif veriyor.

Kıymetli cevabınız için teşekkür ederim, en kısa zamanda temin edeceğim. Yazın zaman bol okuyarak araştırarak geçiririm vaktimi :)

Bende bu kitabın eski basımı var, 1990'lı yıllardan kalma. Hiç okumadım, tavsiye eder misin? Antika sayılır artık kitabım.

Felsefe tarihinin kısa bir özetini sunuyor kitap ve bunu bir hikayenin içinde anlattığı için okuyucuyu sürüklüyor. Eksik yönleri yok değil, mesela Nietzsche ve Schopenhauer gibi çok önemli iki filozoftan çok çok az bahsediyor. Son bölümlerinde felsefe kısmı olmasa da hikaye kısmı biraz kalitesizleşiyor ama zaten okuyucu artık kitabın sonlarına geldiği ve hikayeyi beğenmese dahi merak ettiği felsefi bilgileri keyifli bir yolla edindiği için kitaptan beklediğini almış oluyor.

Felsefeye meraklıysanız okumanızı öneririm, faydalı bilgiler içeren bir kitap.

Felsefe tarihinin kısa bir özetini sunuyor kitap ve bunu bir hikayenin içinde anlattığı için okuyucuyu sürüklüyor. Eksik yönleri yok değil, mesela Nietzsche ve Schopenhauer gibi çok önemli iki filozoftan çok çok az bahsediyor. Son bölümlerinde felsefe kısmı olmasa da hikaye kısmı biraz kalitesizleşiyor ama zaten okuyucu artık kitabın sonlarına geldiği ve hikayeyi beğenmese dahi merak ettiği felsefi bilgileri keyifli bir yolla edindiği için kitaptan beklediğini almış oluyor.

Felsefeye meraklıysanız okumanızı öneririm, faydalı bilgiler içeren bir kitap.
Bilgiler için teşekkür ederim, kısa zamanda başlıyacağım.

Felsefe disiplinine başlangıç yapacaksanız ve niyetiniz de işbu disiplinde uzmanlaşmak değilse size Nigel Warburton'dan Felsefenin Kısa Tarihi kitabını okumanızı öneriyorum. İşbu kitap esprili bir dile sahip ve hem olaylara hem de kişilere eğlenceli bir bakış açısıyla yorum kattığından dolayı, sizi felsefe disiplinine sıkı sıkıya bağlayacağını düşünmekteyim. Herhâlde daha sonrasında bununla yetinmek istemeyeceksiniz. İşbu yüzden de Bertrand Russell'dan Batı Felsefesi Tarihi kitaplarını okumanızı öneriyorum. Toplamda üç ciltten oluşan işbu kitap dizisinin ilk cildi İlk Çağ dolaylarını, ikinci cildi Katolik dolaylarını ve son cildi de Modern dolaylarını konu almaktadır. Ancak bu kitabı okumanız sizi ancak literatürde 1900'lü yıllara kadar olan tartışmalara getirecektir. Daha sonraki tartışmalar için de Frederick Copleston'dan Copleston Felsefe Tarihi kitaplarını okumanızı öneriyorum. Tüm bunlardan sonra isteğiniz doğrultusunda Antik Yunan'dan parça okumalarına başlayabilirsiniz, isterseniz de daha modern parçalara da bakabilirsiniz; karar tamamıyla size ait.​

Başka bir konuda'da önerdiğim ve şahsımın'da okuduğu kitapları önereyim,tekrar'dan...

Farabi'den Var Mısın Ki Yok Olmaktan Korkuyorsun ?
Bilgelik anlamında okuduğum ve tekrar tekrar bakıp durduğum Tanrılar Okulu,Stefano D'anna.
Cehennem Acı Çektiğimiz Yer Değil Acı Çektiğimizi Kimsenin Bilmediğim Yer,Hallacı Mansur'dan.
Thomas More'dan Utopıa.
Platon Devlet.
Farabi İdeal devlet.
Denemeler, Montaigene.
Bunları önerebilirim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı