Kitap yazmak için ne lazım?

CanerSam

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: AMD R9 7950x3d | Soğutucu: Arctic liquid Freezer II 3x12cm | Anakart: Asus rog strix x670e-a gaming | Ekran Kartı: MSI Geforge rtx 4080 16 gb SuprimX | Bellek: Gskill 64 GB 2x32 trident z5 6000mhz cl30 | Depolama: Samsung 2tb 990 pro ssd | Güç Kaynağı: MSI a1000g 1000W pcıe5 PS | Kasa: Thermaltake ceres 500 tg rgb 4x140mm fanlı | Monitör: samsung odyssey g7 144 hz 1 ms 4K |
Meslek
Elektrik-Elektronik Müh.
Fantastik bir dünyada geçecek bir roman yazmak istiyorum, başlamadan önce şunları öğren senin için yararlı olur dediğiniz bilgiler var mıdır?

Fantastik bir dünyada geçecek bir roman yazmak istiyorum, başlamadan önce şunları öğren senin için yararlı olur dediğiniz bilgiler var mıdır?

Fantastik dünyalarda geçen oyunlara ve hikayelere bakabilirsin.

Önce dünyayı şekillendir daha sonra karakterlerin her birinin yaratılış amacı, önce olayın sonu daha sonra başlangıcını yazmak bazen daha rahat olur. Sormak istediğin varsa söylemen yeter. Bunları yapmak kafandaki ufak planları ayıklamana ve daha büyük plan olgusuna dönüştürmende yardımcı olacaktır.
Mesela bu konuda arkadaşa yardım ederken senaryo yu bu plana göre yaptım. 10 dk felan sürdü. Tabii ne kadar içerik tüketirseniz sizin için o kadar kolay olur.

Son düzenleme:

Öncelikle romanı yazıp yayınlayacağım diye yazma. Yani önce önüne bir kağıt al aklına gelen senaryoyu karakterleri olay akışını yaz. Sonra yazmaya başla ve hata yapmaktan korkmadan yaz. Şurayı beğenmezler bence olmadı falan yapma. Hayal dünyanız her ne kadar saçma görünse de aslında farklı bir bakış açısıdır. Bitirdikten sonra ayrı bir kağıda temize çek. (roman yazacaksanız yazmayı düşündüğünüz konuda roman biliyor ve okumuş olmanız lazım)

@Sentron @Lejant 2-3 farklı kıtanın olacağı bir harita çizmeye başladım merkezini (ana olayların geçeceği yeri) çizmeyi bitirdim sayılır. Başlangıç olarak da 6-7 sayfa yazdım aslında çok güzel gidiyorum gibi hissediyorum ama karakterleri isimlendirmede sıkıntı çekiyorum (ad-soyad), aslında kafamda ne yazmak istediğimi biliyorum olayları yazıyorum tekrar tekrar okudukçada aralarına betimlemeler ufak değiştirmeler yapıyorum ama ad soyad beni çok yavaşlatıyor, kendim okurken isim vermeden karakter a karakter b yazsam yine anlarımda diğer okuyacaklar için karakter isimlerinin basit baştan savma olmasını istemiyorum, okuduklarında ha bak ne güzel bir isim böyle ya da tam karakterine yakışır bir isim diye geçirsinler içlerinden istiyorum. Başlangıçta kitap yayımlamak gibi bir amacım zaten yok, çok fazla boş vaktim var ve böyle fantastik bir dünya yaratmayı çok istiyorum. Ben yazıp okusam ve çevremdeki birkaç arkadaşıma okutsam o bile yeter benim için.

@Sentron @Lejant 2-3 farklı kıtanın olacağı bir harita çizmeye başladım merkezini (ana olayların geçeceği yeri) çizmeyi bitirdim sayılır. Başlangıç olarak da 6-7 sayfa yazdım aslında çok güzel gidiyorum gibi hissediyorum ama karakterleri isimlendirmede sıkıntı çekiyorum (ad-soyad), aslında kafamda ne yazmak istediğimi biliyorum olayları yazıyorum tekrar tekrar okudukçada aralarına betimlemeler ufak değiştirmeler yapıyorum ama ad soyad beni çok yavaşlatıyor, kendim okurken isim vermeden karakter a karakter b yazsam yine anlarımda diğer okuyacaklar için karakter isimlerinin basit baştan savma olmasını istemiyorum, okuduklarında ha bak ne güzel bir isim böyle ya da tam karakterine yakışır bir isim diye geçirsinler içlerinden istiyorum. Başlangıçta kitap yayımlamak gibi bir amacım zaten yok, çok fazla boş vaktim var ve böyle fantastik bir dünya yaratmayı çok istiyorum. Ben yazıp okusam ve çevremdeki birkaç arkadaşıma okutsam o bile yeter benim için.
Ben genelde karakterleri isimlendirmeyi (baş karakterler hariç) kendi hikayesinin sonuna koymayı seviyorum. Benim yazdığım çoğu romanda ana karakterlerden çok yan karakterlere odaklanıyorum. Tabii yan karakterler bir süre sonra hikayeden çıkıyor. (Bazı spesifikleri saymıyorum.) Genelde okurken kendi kafamda onu nasıl betimlediysem ona göre yazıyorum.
[-Yüzünde doğum lekesi olan adam- "Keşke hayatıma son verebilsem. Hayata dair bir amacım kalmadı. Sırf çocuklarım için yaşıyorum. Mutlu değilim."
-Kambur yaşlı kadın- "Onlar için yaşıyorsun ya! Daha neye sızlanıyorsun! Onların mutlu olsamsından daha büyük ne mutluluk olacak senin için."]
Daha sonra okurken kafamdan geçen bazı isimleri koyarak tekrar okuyorum. Bunu denerek hikayede hata yaptıysam görebiliyorum ayrıca.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı