KKTC'den Türkiye'ye köprü yapılır mı?

Kimsenin hesaba katmadığı şeyler var. Çin köprüsünden filan bahsetmişler ama o köprünün yapıldığı yer sismik bir bölge değil. Aynı şekilde Manş Tüneli'nin orada da sismik hareket az ya da hiç yok. Ama Akdeniz tamamen sismik bir bölge. Kıbrısa kadar yapılacak tünel veya köprünün en az 50km olması gerekiyor. Bu uzunlukta bir köprü veya tünelin olası bir depremden hasar alma ihtimali çok yüksek. Ayrıca taban derinliği yüksek olan bir bölge orası. Neredeyse 1000 metreye varan bir taban derinliği var. Yani bu yüzden günümüz teknolojisi ile yapılması imkansız dedim ben.
 
Hatta dış ilişkileri adam edip denizaltı ray hattı kurulabilir. Bu sayede hem GKRY'ye de mal giriş çıkışı olur. Hem de yolcu ulaşımı da sağlanabilir. Ancak Akdeniz bunu kabul eder mi bilemiyorum.
 
Siyasi olarak yapamazsınız, kuzey Kıbrıs uluslararası yönden baktığınız zaman ya hiç tanınmayan, ya da Türkiye'nin işgal ettiği şeklinde tanımlanan bir bölge. Kıbrıs'ta bu şekilde kurduğumuz devlet yüzünden yıllardır ambargolar altındayız, bir de oraya köprü yaparsak siyasi ve ekonomik sonuçlarını kaldıramayız. Ayrıca KKTC ile Türkiye arasında ulaşımı kolaylaştırsanız bile köprüyü amorti edebilecek karşılıklı bir ticari faaliyet unsuru yok.
Bunları bir kenara bırakırsak teknik olarak maliyetlerinin yüksek olması ile birlikte böyle bir köprü inşa edilebilir, dipnot olarak ekleyim geoteknikciyim. Aslında burada da bir problem var, Arap levhası Anadolu levhasını tektonik olarak sıkıştırıyor, ciddi yer değiştirmeler ve buna bağlı deformasyonlara maruz kalabilir.
 
Ne kadar gerçek bilmiyorum ama amorti süresi 600 yıl diye duymuştum.
Akdeniz'i kurutup toprak doldurmak daha az maliyetliymiş.
 

Geri
Yukarı