Klonlama sonrası HDD ve SSD'yi birlikte kullanma

sef11l

Megapat
Daha fazla  
Öncelikle herkese merhaba. Sorumla alakalı olabilecek konulara göz attım fakat cevabını aradığım soruyu barındıran bir konu bulamadım. ASUS X550JX-XX097H marka notebook kullanıcısıyım. Samsung 860 Evo 500 GB marka SSD sipariş ettim, bugün elime ulaştı, montaj için caddy nin de elime ulaşmasını bekliyorum. Notebookun kendisinde 1 TB bir HDD mevcut, fakat içerik olarak 400 GB civarı bir veri var. İleri de masaüstü bilgisayar toplama gibi bir düşüncem var. Bundan dolayı Samsung data migration yazılımı ile HDD mi SSD'ye klonladıktan sonra HDD'ye hiç dokunmadan, yani iki tane Windows kurulu ve tamamen aynı içeriğe sahip SSD ve HDD'yi birlikte kullanabilir miyim? İşletim sistemleriyle alakalı çakışma gibi bir sorun oluşur mu? İleri de SSD'yi masaüstü bilgisayara aktarıp notebooku yine HDD ile kullanma gibi bir planım olduğu için böyle bir şey düşündüm. Ayrıca notebookla birlikte gelen Windows 10 lisansını kaybetmek istemiyorum.

Testler OK, açılmasındaki yavaşlık şayet kurulu ise Intel RST'nin launch delay gibi uygulaması sistem başlangıcında çalıştığından olabilir. Görev yöneticisinden başlangıcı tıklayıp oradan kontrol edebilirsin. Varsa iptal et.
Delay yoksa listedeki diğer girdilerin başlangıcı ne kadar etkilediği aynı ekranda yazar, az çok vs. diye.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Başlangıçta birçok şeyi devre dışı bırakmıştım uzun süre önce. System configuration bölümünde de uygulamalarla alakalı hizmetleri devre dışı bırakmıştım. İki kısımda da belirttiğiniz gibi launch delay adlı bir uygulama bulamadım. Ekran görüntüleri aşağıda yer almaktadır :

Hizmetler.png
Start Menu.png

Bilgisayarı alalı yaklaşık 5 yıl oldu. Aldığımdan beri bilgisayarla birlikte gelen işletim sistemini kullanıyorum. w 8.1 miydi direk w10 muydu hatırlayamadım. Şu an w10 sistem mevcut. Boot usb si oluşturup temiz bir kurulum yapsam bu lisans gidecek değil mi ? Açıkçası çok önemli bir şey değil sanırım bu lisans, zira usb den temiz bir kurulum yapınca da bir şekilde etkinleştirilebiliyor. Bu konuda ne tavsiye verirsiniz ?

Usb den temiz bir kurulum yapacağım zaman şu an mevcut olan dosyalarımı en doğru nasıl saklarım, HDD ye atmak geldi aklıma. Fakat eğer dosyalarda virüs veya eski işletim sisteminden kaynaklı bir hata varsa bu hatalar yeni işletim sistemine taşınır mı ?

Ayrıca laptopun bataryası bitik durumda, sürekli %85-87 civarında doluyor gözüküyor, bazen bataryayı çıkarıp kullanıyorum. Acaba hızlı başlat seçeneği bu yüzden çalışmıyor ve sistem bu yüzden geç açılıyor olabilir mi ?

Batarya ile ilgisi yok. Windows Key BIOS'a gömülüyse sorun olmaz. Batarya altında Windows stickerı varsa da o anahtar girilebilir.
5 yıllık birikimden olabilir, benim başlangıç listem tek öğeden oluşuyor, görseldeki liste kabarık, gerekmeyen şeyleri hiç yüklememek daha iyi.
Dosyalar SSD'de virüslüyse HDD'e de bulaşabilir, tersi de geçerli, taşısan da oldukları yerde kalsalar da.

Son düzenleme:
Batarya ile ilgisi yok. Windows Key BIOS'a gömülüyse sorun olmaz. Batarya altında Windows stickerı varsa da o anahtar girilebilir.
5 yıllık birikimden olabilir, benim başlangıç listem tek öğeden oluşuyor, görseldeki liste kabarık, gerekmeyen şeyleri hiç yüklememek daha iyi.
Dosyalar SSD'de virüslüyse HDD'e de bulaşabilir, tersi de geçerli, taşısan da oldukları yerde kalsalar da.
Mevcut ürün anahtarını ShowKeyPlus ile görüntüleyebiliyorum. Bilgisayarın altında Windows-8 stickerı var, fakat windows ürün anahtarın yok sanırım çünkü 25 haneli bir key yazmıyor. Format attıktan sonra Windows 10 Home yüklediğim takdirde ShowKeyPlus ta görüntülediğim keyi girip sorunsuz bir şekilde kullanabilirim değil mi ?

Başlarda biostaki key'i otomatik gördüğü için kurulumda versiyon seçtirmese de uzun uğraşlar sonucu yine bir technopat sosyal konusunda çözümünü buldum ve w10 pro yükledim. Windows update zaten çoğu sürücüyü yükledi. Laptop üreticim olan asusun sitesinden diğer sürücüleri ve nvidia sitesinden ekran kartı sürücümü yükledim. Intel driver support assistant yükleyerek tarattım, bir tek hd graphics sürücüsünü güncelledi. Başka bir sürücü kalmadı sanırım. Şu an açılışta 8-9 saniyede masaüstü görünüyor.

Windows kendisi microsoft teams yükledi. Kaldırdığım halde görev yöneticisindeki başlatma seçeneğinde gözüküyordu. Path olarak AppData ve ProgramData altındaki Teams klasörünü gösteriyordu. Ben de belki başlatma seçeneklerinden gider diye bu klasörleri sildim, fakat gitmedi. Sildiğim bu dosyalar herhangi bir sorun oluşturmaz değil mi ? Zira uygulama şu an bilgisayarda yüklü değil.

Ben olabildiğince servis ve klasör silmekten kaçınıyorum, ne zaman ve ne şekilde sorun çıkaracağı belli olmaz diye. Kullanımda olmayan parçalar ise sıkıntı olmaz.
Anladım, süreç boyunca yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Umarım bu sistem sıkıntı çıkarmadan uzun yıllar beni götürür. Burada o şekilde mi işliyor olaylar bilmiyorum ama gerekli cevaplar alınmıştır, konu kapatılabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı