Kod yazarken işlem yapamıyorum

berk799

Centipat
Üniversitede bilgisayar programcılığı bölümü okuyorum. Gecen sene depremden dolayı uzaktan eğitim aldığımzda progamlama derslerini hiçbir şekilde anlamadım bu konuda mağdur olduğumu söyleyebilirim. Bu 2.ve son senem fakat programlama derslerim çok zorlaştı.C# dersi hocası dersin slaytlarında basit konu ve çözümünü anlatıyor fakat laboratuvar(quiz) yaptığında 2 misli zor soruyor ve temelim olmadığı için nasıl ne yazarım bilmiyorum. Tek yapabildiğim kolay basit if-elseler iki sayının toplamı falan ve bunu nasıl toparlayabilirim haftaya sınavlarım başlıyor bir an önce halletmek istiyorum.

Ne soruyor hocanız?

Ornek bir soru;

Kendisine gönderilen para değerinin, en az metal bozuklukla ödendiğinde kaç kilo ettiğini geriye döndüren cevirkg adındaki metodu/fonksiyonu, para miktarının klavyeden girildiği ve sonucun ekrana yazdırıldığı bir main fonksiyonu ile beraber yazınız.

Not: Para değerinde yalnızca 1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş ve 10 kuruşluklar kullanılacak ve bu bozuklukların ağırlığı sırasıyla 8, 2gr, 6, 8gr, 4gr ve 3, 15gr kadardır.

Örnek çalışma:

para miktarınız nedir? (TL): 1000.85
------------------
Bozukluklarının toplam kg ederi = 8.21395 kg.
Ornek ikinci soru;

İr otoparkta, ücretlendirme, araç tipine ve otoparkta kalınan süreye göre, ücret çarpanı ve saat ücreti çarpılarak hesaplanmaktadır. Ücret çarpanları ve saat ücretleri aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

Araç TipiAraç KoduÜcret Çarpanı
Motosiklet10,5
Otomobil21,0
Minibüs31,5

Kalınan SaatÜcret
0-3 saat5,0
4-6 saat7,5
7-10 saat10,0
11 saat ve üstü12,5

Otopark işletmecisi, her günün sonunda, her araçtan kaç adet geldiğini ve toplam kaç lira kazandığını bilgisayar uygulama programı ile hesaplamak istemektedir. Program girdi olarak araç kodunu almalı ve hata denetimi yapılmalıdır. Günlük girdi bitimi için 111 girilmesi gereklidir.

Örnek çalışma:

araç tipini giriniz: 2
Kalınan saati giriniz: 5
Ücret = 7 ytl.

Araç tipini giriniz: 1
Kalınan saati giriniz: 3
Ücret = 2.5 TL.

Araç tipini giriniz: 3
Kalınan saati giriniz: 12.
Ücret = 18.8 TL.

Araç tipini giriniz: 7
Hata!

Araç tipini giriniz: 111.
Program sonlandırıldı.
1 adet motosiklet, 1 adet otomobil ve 1 adet minibus girisi olmustur.
Toplamda 28.8 TL kazanilmistir

Ornek bir soru;

Kendisine gönderilen para değerinin, en az metal bozuklukla ödendiğinde kaç kilo ettiğini geriye döndüren cevirkg adındaki metodu/fonksiyonu, para miktarının klavyeden girildiği ve sonucun ekrana yazdırıldığı bir main fonksiyonu ile beraber yazınız.

Not: Para değerinde yalnızca 1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş ve 10 kuruşluklar kullanılacak ve bu bozuklukların ağırlığı sırasıyla 8, 2gr, 6, 8gr, 4gr ve 3, 15gr kadardır.

Örnek çalışma:

------------------
Ornek ikinci soru;

İr otoparkta, ücretlendirme, araç tipine ve otoparkta kalınan süreye göre, ücret çarpanı ve saat ücreti çarpılarak hesaplanmaktadır. Ücret çarpanları ve saat ücretleri aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

Motosiklet10,5
Otomobil21,0
Minibüs31,5

Kalınan SaatÜcret
0-3 saat5,0
4-6 saat7,5
7-10 saat10,0
11 saat ve üstü12,5

Otopark işletmecisi, her günün sonunda, her araçtan kaç adet geldiğini ve toplam kaç lira kazandığını bilgisayar uygulama programı ile hesaplamak istemektedir. Program girdi olarak araç kodunu almalı ve hata denetimi yapılmalıdır. Günlük girdi bitimi için 111 girilmesi gereklidir.

Örnek çalışma:

Ücret = 7 ytl.

Ücret = 2.5 TL.

Ücret = 18.8 TL.

Hata!

Program sonlandırıldı.

Ve bu tipte sorular soruyor. Fakat slaytta anlattıkları örnek veriyorum 8 5'ten büyükse 8 5'ten büyüktür yazsın gibi kolay seyler anlatıyor ama karşıma çıkan sorular bunlar.

Ornek bir soru;

Örnek çalışma:

------------------
Ornek ikinci soru;

Motosiklet10,5
Otomobil21,0
Minibüs31,5

Kalınan SaatÜcret
0-3 saat5,0
4-6 saat7,5
7-10 saat10,0
11 saat ve üstü12,5

Örnek çalışma:

Ücret = 7 ytl.

Ücret = 2.5 TL.

Ücret = 18.8 TL.

Hata!

Program sonlandırıldı.

Hocam siz fonksiyonları biliyor musnuz? Eğer evetse yapmanız gereken diğer şeyler matematik işlemlerinde ibaret.

Ornek bir soru;

Örnek çalışma:

------------------
Ornek ikinci soru;

Motosiklet10,5
Otomobil21,0
Minibüs31,5

Kalınan SaatÜcret
0-3 saat5,0
4-6 saat7,5
7-10 saat10,0
11 saat ve üstü12,5

Örnek çalışma:

Ücret = 7 ytl.

Ücret = 2.5 TL.

Ücret = 18.8 TL.

Hata!

Program sonlandırıldı.

Ve bu tipte sorular soruyor. Fakat slaytta anlattıkları örnek veriyorum 8 5'ten büyükse 8 5'ten büyüktür yazsın gibi kolay seyler anlatıyor ama karşıma çıkan sorular bunlar.

İsterseniz size algoritma olarak basit bir örnek verebilriim.

Hocam siz fonksiyonları biliyor musnuz? Eğer evetse yapmanız gereken diğer şeyler matematik işlemlerinde ibaret.

İsterseniz size algoritma olarak basit bir örnek verebilriim.

Hoca fonksiyonlar konusunu anlattı biliyorum. Fakat bana örnek olarak soru çözmeli ve anlatmalı sadece anlatıyor o yuzden nasıl yazarım nerede ne işlem yaptırırım bilmiyorum.

Hoca fonksiyonlar konusunu anlattı biliyorum. Fakat bana örnek olarak soru çözmeli ve anlatmalı sadece anlatıyor o yuzden nasıl yazarım nerede ne işlem yaptırırım bilmiyorum.

Tabii sizi dinliyorum. Sorunumu belki çözer.

Hocam sorudan bir şey anlamadım her şey iç içe girmiş. Sadece soru kısmını atar mısnız?
İlki soru, ikincisi örnek ödev.

İlki zor değil ama aşağı yukarı en düşük bozukluğun ağırlığını bilmek gerek ki hocası vermiş. Ardından girilen parayı en az kaç bozukluk kullanarak elde edebileceğine bakıyorsun. Önce büyük bozuklukları kullanıyorsun. Atıyorum 13 lira 25 kuruş. Örnek verilen para miktarı için 1000 tane 1 lira, 1 tane 50 kuruş 1 tane 25 kuruş 1 tane de 10 kuruş olması gerekiyor.

Bunu elde edebilmek için mantık yürütüyorsun. Tamları 1'e çevireceksin. Kalan virgüllü kısımları ise 50'den büyük veya küçük olarak değerlendirip ona göre ayarlamasını yaptıracaksın. 85 için 50'den büyük 1 tane 50 koydu -50 yaptı kaldı 35. 25'ten büyük, 1 tane 25 koydu kaldı 10, 10'u da koyacak bitecek. Hep en büyükten en küçüğe kontrol etmek gerek en az sayıda bozukluk ile elde durumu elde etmek için.

İlki soru, ikincisi örnek ödev.

İlki zor değil ama aşağı yukarı en düşük bozukluğun ağırlığını bilmek gerek ki hocası vermiş. Ardından girilen parayı en az kaç bozukluk kullanarak elde edebileceğine bakıyorsun. Önce büyük bozuklukları kullanıyorsun. Atıyorum 13 lira 25 kuruş. Örnek verilen para miktarı için 1000 tane 1 lira, 1 tane 50 kuruş 1 tane 25 kuruş 1 tane de 10 kuruş olması gerekiyor.

Bunu elde edebilmek için mantık yürütüyorsun. Tamları 1'e çevireceksin. Kalan virgüllü kısımları ise 50'den büyük veya küçük olarak değerlendirip ona göre ayarlamasını yaptıracaksın. 85 için 50'den büyük 1 tane 50 koydu -50 yaptı kaldı 35. 25'ten büyük, 1 tane 25 koydu kaldı 10, 10'u da koyacak bitecek. Hep en büyükten en küçüğe kontrol etmek gerek en az sayıda bozukluk ile elde durumu elde etmek için.

Bana göre zor hiç bu mantıkları anlayamıyorum kimisi diyor ki bol bol soru cöz sonra cevaplarına bak kendı kodunla karşılaştır falan dıyor. Kimisi cok basit mantık yürüt diyor nevrim şaştı ne yapacağım bilmiyorum.

Hocam sorudan bir şey anlamadım her şey iç içe girmiş. Sadece soru kısmını atar mısnız?
Bir otoparkta, ücretlendirme, araç tipine ve otoparkta kalınan süreye göre, ücret çarpanı ve saat ücreti çarpılarak hesaplanmaktadır. Ücret çarpanları ve saat ücretleri aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

Motosiklet10,5
Otomobil21,0
Minibüs31,5

Kalınan SaatÜcret
0-3 saat5,0
4-6 saat7,5
7-10 saat10,0
11 saat ve üstü12,5

ÖRNEK ÇALIŞMA:

Araç tipini giriniz: 2
Ücret = 7 ytl

Ücret = 2.5 tl

Kalınan saati giriniz: 12
Ücret = 18.8 tl

Hata!

Araç tipini giriniz: 111
Program sonlandırıldı

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı