Köpekler toplatılmalı mı?

Çoğu uyutulmalı. Uysallar dışında. Mahallemizde 7'ye yakın uysal köpek var, bir şey yapmıyorlar. Gün boyu yatıyorlar sadece, zaten aşılılar. Ama saldırgan, gece milleti uyutmayan köpekler kesinlikle uyutulmalı ya da kısırlaştırılmalı.
Keşke ABD'de olduğu gibi Hayvan Polisleri ülkemizde de olsa.
 
Çoğu uyutulmalı. Uysallar dışında. Mahallemizde 7'ye yakın uysal köpek var, bir şey yapmıyorlar. Gün boyu yatıyorlar sadece, zaten aşılılar. Ama saldırgan, gece milleti uyutmayan köpekler kesinlikle uyutulmalı ya da kısırlaştırılmalı.
Keşke ABD'de olduğu gibi Hayvan Polisleri ülkemizde de olsa.
55K maaş alan ablanın maaşıyla 11 kişi calistirirlar nasıl olsa. ;)
 
Kesinlikle toplatılmalı, bazen okuldan yürüyerek geldiğimde geçtiğim bir ara yolda bir köpek birkaç kez havlamıştı sonuçta ara yol, haliyle korkmuştum köpeği görmesem bile. Kısacası fazlasıyla rahatsız ediyorlar bunu geçtim yaralanmalara, ölümlere bile şahit oluyoruz toplatılmamalı, sokaklarda kalmalı diyen aklı başında biri olduğunu hiç zannetmiyorum.
 
Daha 1 hafta falan önce okuldan hocamızı ısırdı köpeğin teki, dikiş atamadılar kadına üstü sargılı durdu hep. Saldırgan duran köpeklerin başıboş durmaması gerek kesinlikle.

Bu olay yaşanan bilmem kaçından sadece biri.
 
Belirli periyotlar halinde toplanmalı ve sahiplendirilmeye sunulmalı. Ha sahiplenilmeyenler ise uyutulmalı benim canım köpekten daha mı az değerli? Şehirler köpeklerin yaşam alanı depildir. Şu an birçok gelişmiş ülkede sokak köpeği görememekteyiz. Buradan it taparlara sesleniyorum.
 
Kısırlaştırma en mantıklı çözüm daha önce hiçbir köpek saldırmadı fakat bu bana olmadı diye bir başkasına olmayacak değil uyutmak işi kolaya atmak kendini rahata atmak az kafa çalıştırıp çözüm önerisi sunmak daha mantıklı.
Bende köpeklerin öldürülmesine karşıydım hatta 1. sayfada mesajım var okuyabilirsin. Fakat şu anda gerçekten çok fazla oldular o zaman bile bir kısmını barınaklara alabilirdik ama şimdi yüzdesel olarak çok daha azını alabiliriz + zamanımız daralıyor ne kadar geç o kadar kötü. Kısırlaştırma falan artık nafile, çünkü gerçekten o kadar köpeği kısırlaştıracak ne para var ne de yeterli veteriner. O zaman veterinerleri çoğaltalım, hayır çoğaltamayız çünkü gerçekten çok fazla kliniğe ihtiyacımız var ve bunları devletin üstlenmesi mümkün değil. O zaman para birleştirip yapalım veya zengin biri halletsin, bu da çözüm değil çünkü bu köpekler kısırlaştırıldıktan sonra o kliniklerden barınaklara gitmek zorunda ve yeterli barınak yok. O kadar hayvan sever var onu da açarız, açamazsın çünkü milyarlar lazım cidden. Ufak bir matematik yapalım;
Erkek köpek kısırlaştırma fiyatı=2500 tl kaynak (fiyat değişiklik gösteriyor internete ilk yazdığınızda karşınıza çıkan 1100 tl lik sonuç 2021 in verisi onu göz önünde bulundurun bulduğum fiyat ortalamadır ve daha azı olsa bile milyon köpekten bahsediyoruz)
10 milyondan fazla sokak köpeği var, hadi en kötü 10 milyon diyelim 2500*10.000.000=25.000.000.000 bu sadece kısırlaştırma fiyatı daha veteriner maaşı, yapılacak olan klinikler, toplatılması için çalışan insan ve arabaların giderleri vs. var ve hiç yetmezmiş gibi birde barınak mevzusu var. Eğri oturup doğru konuşalım yedi düvel bir araya gelse bu kadar para sadece sokak köpeklerine harcanmaz, harcanamaz, toplanamaz. Elimize ne kalıyor uyutma kabaca tabiriyle öldürme. İnsanların aklına öldürme deyince bıçaklar silahlar geliyor ama öyle değil. Uyutularak öldürme hiçbir şekilde acı hissettirmiyor ve gerçekten diğer yöntemlere göre kat kat ucuz. Gönlüm hiçbir şekilde bir hayvanın öldürülmesine el vermiyor ama bu zorunluluk oldu. Gencim, ileride çocuğumu sokak köpeklerinin bu kadar fazla olduğu bir ülkede büyütmek istemiyorum. Not: Sokak köpeklerini öldürmek yerine insanları öldürelim diyen insanların bir psikoloğa danışması gerek. Mevzuyu güzelce anlattığımı düşünüyorum sorunuz varsa sorunuz. Yazdıklarımı pek beğenmediyseniz Sadece Enesin sokak köpekleri hakkında videosu onu veya Babalada Asrın Tokun sokak köpekleri hakkında tartışma videosunu izleyebilirsiniz.
Dipnot: Bu köpeklerin hepsi öldürülmeyecek sonuçta bir ekosistem var, bunu korumak için önce yukarıda arkadaşın dediği gibi sahiplendirme sonra uyutulma yapılmalı. Çok şey yazdım arada unuttum kusuruma bakmayın :D
 
İzlenimlerim

Köpekler, yapay bir türdür. İnsanların mileniyumlar öncesinde kurtları evcilleştirmesiyle oluşmuş bir türdür, insanlığa muhtaçtır. Köpekler, kedilerden çok daha evcildir. Kuru beton, köpeklerin yaşayabileceği bir yer değil. Bu yerlerdeki yaşam koşullarını insanlar vb. durumlar da etkiler. Köpekler uygunsuz koşullar altında yaşamak için yapacağı 2 şey var; insanlara zavallı bir şekilde dilenecek ya da kurtluğa geri dönecek, vahşileşecek. Çeteleşme, kurtların doğasında olan bir durum; kendilerine bir yer belirlerler, orada kendisine tehdit olarak gördüklerini(örn.insan) yok edip kendilerini korurlar.
 
Çok şey yazdım arada unuttum kusuruma bakmayın :D

Okudum hocam :) katılıyorum çok yüksek bir maaliyeti var fakat zaten sokaktaki tüm köpekleri uyutmak veya toplatmakta çok mantıklı değil bu köpekler çeteleşmedikçe sıkıntı yaratmıyor tamamen kendi gözlemim istatiksel bir rakam var mı bilemiyorum keşke bu sorunlar ile olaylar bu kadar büyümeden ilgilenilseydi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı