Rehber Kötü amaçlı yazılım - bilgisayar virüsü nedir? Nasıl bulaşır?

Herkese merhaba. Bugünkü rehberimizin konusu " Virüs nedir? Nasıl bulaşır? " olacak. Umarım vereceğim bilgiler işinize yarar. 😊

Kötü amaçlı yazılım nedir?
Kötü amaçlı yazılımlar, sisteme izinsiz giriş yaparak kişinin haberi olmadan sızan programlardır. Bu programlar, sisteme sızarak çeşitli zararlı faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bilgisayarınızı yavaşlatabilirler, çökertebilirler, izleyebilirler ve verilerinizi çalabilirler.
Japan-Malware-895x530.jpg


Kötü amaçlı yazılım çeşitleri nelerdir?
1-)Reklam Yazılımı(Adware): Reklam yazılımları, işletim sistemi üzerinde istenmeyen reklamlar gönderir. Reklam yazılımları genellikle bir programı yüklediğinizde otomatik olarak gelen istenmeyen yazılımlardır.

Tehdit Seviyesi: Düşük
2-) Potansiyel olarak istenmeyen yazılımlar(PUP, PUA): PUP, işletim sistemi üzerinde kararsızlığa neden olur. Bilgisayarı yavaşlatır. Çoğunlukla tehlikeli değildir ancak makine kalitesini azaltabilir. Çoğunlukla 3. Parti yazılımlar ile birlikte gelir.

Tehdit Seviyesi: Düşük
3-)Riskli Yazılım(Riskware): Kötü niyetli kullanıcılar tarafından veri kopyalamak, ağ ve sistem performansını düşürmek için kullanılabilir. Riskli yazılımlar korsan içeriklerden bulaşabilir.

Tehdit Seviyesi: Orta
4-)Casus yazılım-Tuş kaydediciler(Spyware-Keylogger): Bu zararlılar, veri çalmaya yöneliktir ve kişisel bilgisayarınızın hareketlerini; kamerayı, mikrofonu, klavyeyi izlerler. Korsan içeriklerden veya diğer 3.parti yazılımlardan bulaşabilir.

Tehdit Seviyesi: Orta. Bazı durumlarda yüksek.
5-)Truva Atı(Trojan): Truva atları, çok sinsi kötü amaçlı yazılımlardır. Çalışan tüm işlemleri takip ederler ve adeta saman altından su yürütür gibi faaliyetlerini gerçekleştirirler. Dosyalarınızı, şifrelerinizi, banka bilgilerinizi ele geçirirler. Truva atları korsan içeriklerden, diğer 3. parti yazılımlardan ve e-posta yolu ile bulaşabilmektedir.

Tehdit Seviyesi: Yüksek
6-)Fidye Yazılımı(Ransomware): Fidye yazılımları şu ana kadarki en gelişmiş kötü amaçlı programlardan bir tanesidir. Fidye yazılımları bulaştıkları anda tüm dosyalarınızı şifrelerler. Dosyalarınızı geri almak için sizden fidye talep ederler. Fidye yazılımı bulaştığı zaman bilgisayar kesinlikle kapatılmamalıdır ve fidye geri ödenmemelidir. Yapmanız gereken tek şey uzman birinden bu konuda yardım almaktır. Fidye yazılımları çoğunlukla e-postanıza gelen bir sahte PDF dosyası ile bulaşabilir. Diğer bulaş yolları: Korsan içerikler ve diğer 3.parti yazılımlardır.

Tehdit Seviyesi: Ciddi
7-)Virüs(Virus-Worm): Virüsler sisteme girdikleri andan itibaren kendini çoğaltıp sistemin bir çok bölümüne yayılmaktadır. Virüsler yani solucanlar, bilgisayarın çökmesine neden olabilir, bilgisayarın performansını ciddi bir şekilde düşürebilir. 3. parti yazılımlar ile bulaşır.

Tehdit Seviyesi: Ciddi


Kötü amaçlı yazılımlar nasıl bulaşır?
Kötü amaçlı yazılımlar, eğer kişisel kullanıcıysanız genellikle dosya indirme yolu ile bulaşır. Yani herhangi bir e-dolandırıcılık sitesine girdiniz diye bulaşmaz ya da biri size mesaj attığında ve aradığında bulaşmaz. E-dolandırıcılık sitelerinin amacı zararlı bulaştırmak değildir, verilerinizi tarayıcı üzerinden çalmaya yöneliktir.

Şirket kullanıcısıysanız kötü amaçlı yazılımlar sadece indirme yolu ile bulaşmayabilir. Bilgisayar korsanları şirketleri mali zarara uğratmak için en yeni gelişmiş saldırı yöntemlerini kullanırlar. Zero-Day Attacks( 0 gün saldırıları): Sistemdeki bir açıktan faydalanılarak exploit kodu ile dosyasız bir şekilde saldırma yöntemidir.
Zero-Day_Attack.png


Kötü Amaçlı Yazılım bulaşma belirtileri nelerdir?
  • Performans kaybı
  • Kaynak tüketiminde artış
  • İnternet hesaplarınızdaki şüpheli etkinlikler
  • Banka bilgilerinizin ele geçirilmesi
  • İstemsiz mousue hareketleri
  • Tarayıcı sekmesindeki toolbarlar
  • Farklı sitelere yönlendirilmek. Mesela "youtube.com" sitesine girmeye çalışırken farklı bir siteye girmek.
  • İşletim sisteminin durduk yere hata vermesi, bilgisayarın kendi kendine yeniden başlatılması.
  • Dosyaların ve programların açılmaması.

Kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunuruz?
1-)Bilmediğiniz sitelere girmeyin. Bilinmeyen dosyaları indirmeyin.
2-)Korsan program ve oyun indirmeyin.
3-)İşletim sisteminizi ve tüm uygulamalarınızı güncel tutun.
4-)Bilinen, kaliteli bir güvenlik yazılımı kullanın.

Kullanacağınız Anti-Virüs programında mutlaka olması gereken özellikler:
1-) İzinsiz Giriş Önleme
2-) Güvenlik Duvarı
3-) Web Koruması
4-) Bulut Tabanlı Tarama
5-) Davranışsal algılama ve Sezgisel Analiz

phishing-nedir-listelist.jpg



Umarım rehber işinize yaramıştır. Güvenli günler dilerim😊
 

Yeni konular

Geri
Yukarı