Kötü liseye gitmek geleceğimi etkiler mi?

Kötü lisede okumak büyük bir eksik değil. İyi lisede olup, yatan da var. Sonra üniversite sınavında yarısının yaptığı gibi boş kağıt verirler.
Üniversite de puanın iyi ama kötü lisede okumuş diye almamazlık yok. Arkadaş çevreni güzel seçmek ve gayret gösterip kötü lisede iyi bir üniversiteye gitmekle iyi bir lisede benzer durumlar ile gitmek arasında pek bir fark göremiyorum.

Hocam insan sosyal bir varlıktır. Her ne kadar fazla arkadaşı olmayan birisi olsanızda gideceğiniz lise çok önemli. Ben şu an da zamanında sizin gibi yaşadığım bazı problemlerden dolayı 90 üstü ortalama ile öğrenci alındığı için kötü olmasa da pek de iyi de denilmeyecek bir liseye gittim. Tabii ki artık alıştım ve kendi işime bakıyorum ama iyi bir lise de olmayı çok isterdim çünkü etrafıma baktığım zaman pek kaliteli insanlar yok ve dediğim gibi insanın çevresi kendi kalitesini de her türlü etkiliyor. Yani hocam kısaca iyi bir liseye gitmek çok büyük bir avantaj ama kötü bir liseye giderseniz de hayatın sonu değil, yine çalışırsanız başarırsınız.

O bahsettiğiniz okulun ortamı genellikle bir kısmı hariç iyi oluyor ama buna karşın böyle çok zeki insanlar ve nitelikli insanlar az oluyor. Sebebi niye az dediğimi açıklayayım, bazı öğrenciler LGS puanı nitelikli bir Anadolu veya fen lisesine yetse de birkaç sebepten o liselere gelebiliyor çünkü okul yakın oluyor ya da köklü bir okul oluyor ondan bunlar nitelikli kısmı oluyor genelde. Çoğu disiplinlide olsa da ders çalışmayan zaten sınava bir gün önceden çalışıp sınavı geçen tiplerle ve bir an önce lise bitsin de kurtulsam tipleri okulda bolca bulunuyor ama daha beter ortamı olan liseler çok var. Aslında düz lise mantığı her yerden biraz var bizim lisede ateisti bile var yani karışık genellikle kızlar çoğunlukta olur. O liselerde en kötüsü yakınında erkek meslek lisesi bulunması.

Son düzenleme:
Arkadaş ortamına uymaz isen ders ve eğlenceye vakit ayırırsan geleceğini güzel şekilde etkiler.

8. sınıfım. Bazı nedenler ve problemlerden çok kurultu yapan birisi olmamdan ve bunların üst üste gelip ortaya çıkan yeni kurultu ve problemlerden dolayı okula gitmedim 1. dönem sınavlarını verdim fakat hiç gitmedim iki seçeneğimin olduğunu biliyorum. Ya yüksek ihtimal sınıfta kalacağım ya da bir şekilde okul açıldığında gidip sınavlarımı verip kalan bir buçuk ayda çalışabildiğime çalışıp iyi/kötü liseye gideceğim. Gerek kurultu gerek sorunları düşünmeden yapamıyorum hadi diyelim sınıfta kalmadım iyi kötü liseyi kazanmayı başardım. Kötü lise kötü gelecek diyor yakın çevrem seni etkiler diyor ama ben okul hayatımda tek bir arkadaş edinmemiş arkadaş edinmeyi sevmeyen bir tipim tek başıma takılırım. Arkadaşlardan gelecek zarar seçeneğini eleyelim ve gelelim diğer çarelere: Ben kendimce çalışkanım emek verebilirim belki o kötü lisede başarımla öne çıkabilirim bunlar sorun değil. Sorun ben sırf kötü liseye gittiğim için istediğim hedef yükseklerin yükseği bile olsa ne kadar çalışırsam çalışayım istediğimi alamaz mıyım? Bu sorunu ileride düzeltip iyileştirme şansım olmaz mı? Kendimi içten içe parçalamaktan o kadar bıktım ki. Fikrim var ama ben bilmiyorum.

Büyük ihtimalle arkadaş ortamını ya sevmezsin ama konuşursun ya da komple koparsın çünkü ders çalışmayan tipler olacaklar büyük ihtimalle. Arkadaş ortamından kopacaksan eğer çevrende kütüphane falan varsa yararlanmanı tavsiye ederim kesinlikle bir şekil sosyalleşmen lazım çünkü insan sosyal bir varlık. Senin okulda devamsızlık sisteminden dolayı 8 saat okulda bulunman gerektiğini sayacak olursak ve sınıfla anlaşamazsan bir yerde kesinlikle nefes alman lazım ya da sınıfını değiştirmen lazım. Mesela nefes almak derken bunlardan bahsediyorum hobilerine vakit geçirmek, sevdiğin ortamda bulunmak, oyun oynamak gibi birçok senin kafanı dağıtacak sosyalleşmeni sağlayacak çok şey var. En önemlisi de sosyalleşirken eğlenirken boş vaktinde ders çalışmak vaktini değerlendirmek olacaktır.

Okuyan her yerde okur.

Hayatımda gördüğüm en kötü yorum bu, kardeşim sen herkesin okula zorla getirildiği okumak istemediği ve öğretmenlerin bu yüzden ders bile işlemediği okula gidersen arada kaynar sende çalışmazsın onlara benzersin bu böyledir. Seni okumaya teşvik eden tek şey istemen veya hayalin olamaz bunlarla bir yere kadar gelirsin veya internetten çalışmakta öyle bir yere kadar. Temelini her türlü okulda atıyorsun hocalarına bilemediğin soruları sormazsan arkadaşlarınla test çözmezsen bunların bir anlamı zaten yok boşuna kağıt israfı. Sen zaten arada kaynamasan kaynattırırlar ders çalışanı bozan bir topluma sahibiz ülkece boşuna ortamını iyi seç demiyorlar. Bu yüzden her ortaokul veya liseden aynı sayıda tıp öğrencisi, eczacı, öğretmen çıkmaz.

Son düzenleme:
Pek pozitif yorum olmayacak ancak; Bir Türk genci okula kasap bıçağı getirildiğini yada okulda bıyıklı kızlar görmek istemiyorsa lise giriş sınavına çalışmalıdır. :D

Çoğu arkadaşım meslek lisesinde okudu her gün yukarıda örneklendirdiğim tarz olayları anlatıyordu. Ben ise Antalya'nın en iyi lisesinde okudum ve tanık olduğum en uçuk olay da öğretmenlerin egosu oldu ki Türkiye'deki her devlet okulunda var bu. ODTÜ, Boğaziçi gibi köklü devlet okulları da dahil.

Bu olaylar ders notlarınızı etkileyeceği gibi psikolojinizi, sosyal hayatınızı ve daha bir çok şeyi etkiler.

Fakat, şimdi bunu düşünecek noktada değilsiniz. Bunları boşverip ders çalışmanız lazım.

Son düzenleme:
8. sınıfım. Bazı nedenler ve problemlerden çok kurultu yapan birisi olmamdan ve bunların üst üste gelip ortaya çıkan yeni kurultu ve problemlerden dolayı okula gitmedim 1. dönem sınavlarını verdim fakat hiç gitmedim iki seçeneğimin olduğunu biliyorum. Ya yüksek ihtimal sınıfta kalacağım ya da bir şekilde okul açıldığında gidip sınavlarımı verip kalan bir buçuk ayda çalışabildiğime çalışıp iyi/kötü liseye gideceğim. Gerek kurultu gerek sorunları düşünmeden yapamıyorum hadi diyelim sınıfta kalmadım iyi kötü liseyi kazanmayı başardım. Kötü lise kötü gelecek diyor yakın çevrem seni etkiler diyor ama ben okul hayatımda tek bir arkadaş edinmemiş arkadaş edinmeyi sevmeyen bir tipim tek başıma takılırım. Arkadaşlardan gelecek zarar seçeneğini eleyelim ve gelelim diğer çarelere: Ben kendimce çalışkanım emek verebilirim belki o kötü lisede başarımla öne çıkabilirim bunlar sorun değil. Sorun ben sırf kötü liseye gittiğim için istediğim hedef yükseklerin yükseği bile olsa ne kadar çalışırsam çalışayım istediğimi alamaz mıyım? Bu sorunu ileride düzeltip iyileştirme şansım olmaz mı? Kendimi içten içe parçalamaktan o kadar bıktım ki. Fikrim var ama ben bilmiyorum.
Önemli olan arkadaş ortamın ve bulunduğun çevre. Yoksa dersler aynı hocalara aynı. Aselsana giden biri olarak söylüyorum bunu.

İyi bir liseye gitmekten iyi bir üniversiteye gideceğin anlamına gelmiyor, şimdiki sistemde düşük lise diye tabir ettiğiniz yerlerin öğrenci profili kötü oluyordur muhtemelen dolayısı ile notların iyi olduğu ve konuları anladığın sürece üniversite sınavında sorun yaşamazsın.

İnşallah,bu cevap beni birazda olsa iyi düşünmeye teşvik etti cevap verdiğiniz için teşşekür ediyorum.
Hocam zamanında bu konular benim de başımı çok ağrıtmıştı. Artık gözümde o kadar büyütmüştüm ki sanki iyi bir liseye gidemezsem hayatım boyunca iyi bir kariyere, mesleğe sahip olamayacak gibi hissediyorum ama şuan da bulunduğum liseye alıştım ve çok da umrumda değil. Şuan iyi bir üniversiteye gitmek için çalışıyorum. Yani demek istediğim elinizden gelenin en iyisini yapın ama hedefinizi tutturamazsanız da hayatın sonu değil, tekrar çalışır başarırsınız. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı