Kola Bağımlısı Olmak

5 yıl boyunca günlük 2.5 litre bitiriyordum. Son 1 yıldan beri haftada ya 1 litre içiyorum ya hiç içmiyorum. İçmediğim ilk zamanlar nedense bir karın ağrısı çekiyordum, midem yanıyordu içince sıkıntı olmuyor tek sıkıntım bu. Onun haricinde yani bence bir şey yok gibi. 4 5 yıldan beri hiç hastaneye gitmediğim için eğer ki içten bir zararı olmuşsa bilemem.

Haftada 5 litre mi... Ben kış aylarından günlük 3 litre ortalama yaz aylarında en az 5 litre. Yaklaşık 16 yıldır böyle. Arada içmediğim bıraktığım zamanlar oldu kısa aralıklarla. Ama rekorum 8 gün içmemek.. Kaç gün su içmediğimi bilirim. Bir türlü bırakamadım şu lanet içeceği. Öyle bir uzmanlaştım ki içtiğim kolanın litrelik pet şişe mi yoksa 2 litrelik mi cam mı teneke mi anlıyorum. Çok kötü birşey bu kola. Diş koymadı ağız da ve kemikler eriyor ki ayaklarım ağrıyor. Dün bırakmaya karar verdim inşallah bırakacağım. Sigara gibi meret. Kolasız yemek yiyemiyorum. Bu arada yaşım 41

Yaklaşık 4.5 yıldır haftada 5 litre Pepsi içiyorum. Bazen az içiyorum. Yani normalde haftada 5 Litre kolayı bitirirken, bazen 5 litre kolayı 10, 11 günde bitiriyorum. Ve bu böyle 4, 4.5 yıldır düzenli olarak devam ediyor.

Bir gün can sıkıntısından kolanın zararlarını araştırayım dedim. Haftada 2 bardak içmek bile pankreas kanserine yakalanma riskini %87 artırıyormuş. Ve bu sadece en basit zararlardan birisi. Kolanın bu kadar zararlı olduğunu bilmiyordum.

Yaklaşık 3 gün önce aldığım kararlar doğrultusunda, artık yediğim şeylerin yanında çay, ayran ve marketten aldığım meyve suyunu içiyorum. Tabi bol bol su içmeye başladım artık. Kolayı bırakmama rağmen, onun zararlarının beni bırakmayacağından korkuyorum. Bunu düşünmekten kafam 3 gündür ağrıyor, her hangi bir konuya odaklanamıyorum. Kitap okuyamıyorum, konsantrasyonum sıfır. Umarım sağlığım düzelir. Çok geç kaldığım için çok üzülüyorum.

Aranızda 4,5 yıl boyunca düzenli olarak, ayda 10, 11 şişe (2.5litre) kola içen oldu mu ?
Uzun süre kola içip bırakan oldu mu ? Eğer öyle bir şey yaptıysanız şuanda nasıl hissediyorsunuz ? Uzun süre kola içip, bırakmanıza ve aylar, yıllar geçmesine rağmen şuanda kendisini kötü hisseden var mı ?

Su, ayran, meyve suyu hariç neler içmeliyim, neler yapmalıyım? Market sütü ve market meyve suyu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kolanın zararlarından kaçmak için, Market sütü ve market meye suyuna yönelmek doğru bir hareket midir? Benimle aynı durumda olan arkadaşlara da bol bol geçmiş olsun. Benim size verebileceğim en büyük tavsiye, çok geç olmadan kolayı bırakın.

Sorularıma cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Dostum senin kadar olmasa da benim de bağımlılıklarım olmuştu. Ve aileden dolayı şeker hastalığına yakalanma riskim de vardı, ki hala var. Sana tavsiyem daha ''az'' şekerli şeyleri tüketerek koladan yavaşça sıyrıl. Bazen öyle bir geliyor ki içme hissi boğulana kadar içmek istiyorsun. Bence zorlamadan ''iradeli'' bir şekilde yavaş yavaş bırak. En fazla bir aya bütün hislerin gidecektir. Ki kurtulunca anında şekeri sıfıra indir. Çay, kahve, vs. Emin ol çok daha iyi olacaksın, daha bir enerjik. Ve kafana takmana da hiç gerek yok. Bence bir doktora git ve tahlil yaptır. Eğer yapabilirsen de hafiften spor da yap. Vücudun canlansın hiç yoktan. Yapabilirsen bir ay sonra buradan yazarsın artık :)

Yaşın genç korkmana gerek yok. Herşeyin fazlası zaten zarar. Ölçüsünde olduğu sürece sıkıntı yok.

Önemli olan spor yapmanız. Maalesef gençler (çocuklarımdan biliyorum) bilgisayar ve cep telefonu yüzünden neredeyse dışarı çıkmıyorlar. Haftada en az 2 gün spor yapın bunu alışkanlık haline getirin. Yaşlanınca bu yaptığınız sporun faydasını o kadar çok göreceksiniz ki.

[emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı