Kola Bağımlısı Olmak

Dostum senin kadar olmasa da benim de bağımlılıklarım olmuştu. Ve aileden dolayı şeker hastalığına yakalanma riskim de vardı, ki hala var. Sana tavsiyem daha ''az'' şekerli şeyleri tüketerek koladan yavaşça sıyrıl. Bazen öyle bir geliyor ki içme hissi boğulana kadar içmek istiyorsun. Bence zorlamadan ''iradeli'' bir şekilde yavaş yavaş bırak. En fazla bir aya bütün hislerin gidecektir. Ki kurtulunca anında şekeri sıfıra indir. Çay, kahve, vs. Emin ol çok daha iyi olacaksın, daha bir enerjik. Ve kafana takmana da hiç gerek yok. Bence bir doktora git ve tahlil yaptır. Eğer yapabilirsen de hafiften spor da yap. Vücudun canlansın hiç yoktan. Yapabilirsen bir ay sonra buradan yazarsın artık :)

Spora ve sağlıklı beslenmeye başladım. Daha önce kolayı 1.5 ay bırakmıştım. Bu ikinci defa bırakışım. 1 haftadır hiç içmedim. Doktora gidince kötü bir sonuç çıkacak diye gitmek istemiyorum. Böyle mutluyum. Spor yapıp, yediğime, içtiğime dikkat ediyorum. Ve ölene kadarda böyle devam edeceğim. Doktora gidip, (belki) moralimi bozmak istemiyorum. Biraz aptalca bir düşünce olabilir ama en azından bu şekilde birazcıkta olsa huzurluyum.

Haftada 5 litre mi... Ben kış aylarından günlük 3 litre ortalama yaz aylarında en az 5 litre. Yaklaşık 16 yıldır böyle. Arada içmediğim bıraktığım zamanlar oldu kısa aralıklarla. Ama rekorum 8 gün içmemek.. Kaç gün su içmediğimi bilirim. Bir türlü bırakamadım şu lanet içeceği. Öyle bir uzmanlaştım ki içtiğim kolanın litrelik pet şişe mi yoksa 2 litrelik mi cam mı teneke mi anlıyorum. Çok kötü birşey bu kola. Diş koymadı ağız da ve kemikler eriyor ki ayaklarım ağrıyor. Dün bırakmaya karar verdim inşallah bırakacağım. Sigara gibi meret. Kolasız yemek yiyemiyorum. Bu arada yaşım 41

Gerçekten çok üzüldüm, umarım bırakırsınız. Ben kola bağımlısı olmama rağmen soğuk olmayan kolayı içmiyordum. Soğuk içecekler içmeyi deneyin. 5 yıldır kola içmeme rağmen, buz gibi limonata mı, kola mı deseler, limonatayı seçerim. En azından yavaş yavaş bırakmayı deneyin. 1 haftadır içmiyorum ve işler yolunda gözüküyor.

Spora ve sağlıklı beslenmeye başladım. Daha önce kolayı 1.5 ay bırakmıştım. Bu ikinci defa bırakışım. 1 haftadır hiç içmedim. Doktora gidince kötü bir sonuç çıkacak diye gitmek istemiyorum. Böyle mutluyum. Spor yapıp, yediğime, içtiğime dikkat ediyorum. Ve ölene kadarda böyle devam edeceğim. Doktora gidip, (belki) moralimi bozmak istemiyorum. Biraz aptalca bir düşünce olabilir ama en azından bu şekilde birazcıkta olsa huzurluyum
Eğer disiplinli ve iradeliysen bence bir sıkıntın yok, çokta sağlıklı olacağını umuyorum. Bende sırf kötü sonuç alıcam diye dişçiye gitmeyen birisiyim :D. Ama asıl tavsiyem bol su, sıfır şeker...

Merhaba. Aslında doğal olarak evde hazırlanmış ve tam katkısız olan içecekleri içebilmek hepsinden çok önemlidir. Çok su ve ayran içmeyi, aslında sıcak yaz aylarında sıvı kaybı (terle) olduğu için daha çok tercih ediyorum. Kola türü içeceklerin aşırı kullanımının böbreklerde oksalat türevli istenmeyen taşlara dönüşebileceğini düşünebilmeliyiz ve aşırı kola içimi yüzünden ABD'de ölen (bir istatistik bir bilgi olarak dış haberlerde) birisi gözüme çarpmıştı. İçtiğiniz sürece portakallı gazoz türevleri ve kola türevleri içildiği günlerde kısa zamanlı bir bağımlılık yapıyor, bunu kendi tecrübemden biliyorum. Ancak kendi iradenizle içmeye çok uzun süre ara verdiğinizde bu bağımlılığı siz zaten kendi kendinize kaldırmış oluyorsunuz. Çay içmek aslında su ihtiyacını indirekt bir yoldan karşılamış olur, ancak su içme ihtiyacı için direk olarak su içebilmek hepsinden daha önemlisidir, yani yaz ve kış denilmeden su içebilmek cildimizin daha parlak, daha diri ve bünyemizin çok daha enerjik kalabilmesini sağlayabilecektir.

Kış veya sonbahar aylarında C vitamini yönünden taze sıkılmış meyve sularını (Nar, portakal, greyfurt, mandalina, portakal, limon, vb.) bazen karışım yaparak tercih edebiliyorum. Örneğin az önce preste greyfurt + mandalina karışımını çıkarıp 1 su bardağı kadarını (fazlasını zaten vücut alıp vitamin olarak değerlendiremeyecek, vücuttan direk atılmış olacaktır.) içtim.

Kola ve türevlerini kendi iradenizle bırakmanızı, evde hazırlanmış ayran, limonata ve presle sıkılmış taze meyve suyu karışımlarını denemenizi öneririm. Hem böbreklerinizde zararlı oksalat taşları oluşma riski kalmaz, hem de susuzluğunuzu giderip (Aslında kola içerek her içmede daha çok susuyorsunuz, bir çeşit kandırmaca bu olay, kafein veya içindeki alışkanlık yapıcı özel formülle ilgili sanırım) C vitamini takviyesiyle grip, nezle, soğuk algınlığı, vb. hastalık türevlerine karşı bağışıklık kazanmış olursunuz.

Ancak kuşku yok ki her gün salatayı yardımcı yemek olarak üşenmeden yapabilen ve hiç üşengeç olamayanların ayni titizliği meyve sularını çıkarmada üşenmeden gösterebileceğini düşünüyorum. Zamanınız varsa eğer veya bakkala gidip bir meşrubat alacak kadar olan bir zamanda presle meyve sularını sıkmaya ayırmayı yediden yetmişe herkese tavsiye ediyorum.

Süt bazı bünyelerde direk içildiğinde bazen gaz yapabiliyor, bu yüzden herkesçe direk içilmesi uygun olmayabilir, bende de olduğu gibi. Bunun çaresi ise süte kakao ve çok az şeker ilavesiyle kakaolu süt olarak, kepekli ve az şekerli birkaç bisküvit eşliğinde tüketilmesini özellikle tavsiye edebilirim. Bisküvitlerin bazıları imalat hatasıyla çok şekerli olabiliyor, bunları hariç tutuyorum.

Sağlıklı içeceklerle gün içinde daha sağlıklı ve daha zinde kalmak gelecekte bize gerekli olacak sağlığımız için yapılacak iyi bir yatırımdır, diğer üyelerin paylaşabildiği özel paylaşımlarındaki gibi. Kolay gelsin.

Spora ve sağlıklı beslenmeye başladım. Daha önce kolayı 1.5 ay bırakmıştım. Bu ikinci defa bırakışım. 1 haftadır hiç içmedim. Doktora gidince kötü bir sonuç çıkacak diye gitmek istemiyorum. Böyle mutluyum. Spor yapıp, yediğime, içtiğime dikkat ediyorum. Ve ölene kadarda böyle devam edeceğim. Doktora gidip, (belki) moralimi bozmak istemiyorum. Biraz aptalca bir düşünce olabilir ama en azından bu şekilde birazcıkta olsa huzurluyum.

Gerçekten çok üzüldüm, umarım bırakırsınız. Ben kola bağımlısı olmama rağmen soğuk olmayan kolayı içmiyordum. Soğuk içecekler içmeyi deneyin. 5 yıldır kola içmeme rağmen, buz gibi limonata mı, kola mı deseler, limonatayı seçerim. En azından yavaş yavaş bırakmayı deneyin. 1 haftadır içmiyorum ve işler yolunda gözüküyor.
Ben sıcak nescafe dışında hiçbir şey içemiyorum içecek olarak. Colayı da yaz kış buz gibi içerim. Soğuk içmenin de zararını şimdilerde görüyorum. Bağırsak enfeksiyonu hamile kadın gibi sancı çektiriyor. Kim ne derse desin ne çay ne ayran en iyi ve faydalısı sadece ılık su.

Benim lisedeyken bir arkadaşım her gün kola içiyordu. En sonunda midesi delindi. Aşırıya gidenler içerken bir kere daha düşünsün.

Doktora gittiğinde temiz sonuç çıkarsa için rahatlar. Bende temiz çıkacağını düşünüyorum. Bu kadar kasma kendini.

Bende Çaykur Didi içiyorum günde 2,5 lt :D Zararı olurmu çok?
Marketten aldığım bütün içecekleri bıraktım. Artık 1.5 aydır kola içmiyorum. Didi elbette zararlı. Hatta günde 2.5 litre içmek çok daha fazla zararlı. Acilen bırakmanız gerekli. Buz gibi bi' ayran çok daha iyi. Şuan ki halinizden çok daha iyi olacaksınız emin olun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı