Kolay-Orta-Zor Problem kaynak önerisi

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-08-08-17-00-25-593-edit_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_2024-08-08-17-00-25-593-edit_com.google.android.apps.docs.jpg
    62,9 KB · Görüntüleme: 75
Bende onu diyorum kavramı bilmediği için yapamadım. Eğer 15e 2 yaptıysam bu soruyu da yapmam lazımdı diye düşündüm. Yani kafamda karmaşık olan bu Eyüp b. izleyecek kadar temelim iyi mi kötü mü buna tam karar veremedim. Bu yüzden 1 haftadır hangi hocadan başlayacağımı bilmiyorum.
Cümle çelişiyor mu? Şansa yaptığınızı düşünmüyorsunuz sanki yanlış yazmışsınız. Ayrıca bahsettiğiniz soru kolay soru değil kavram sorusu. Kavram soruları zorluk belirtmez bilirseniz yaparsınız.

Bende onu diyorum kavramı bilmediği için yapamadım. Eğer 15e 2 yaptıysam bu soruyu da yapmam lazımdı diye düşündüm. Yani kafamda karmaşık olan bu Eyüp b. izleyecek kadar temelim iyi mi kötü mü buna tam karar veremedim. Bu yüzden 1 haftadır hangi hocadan başlayacağımı bilmiyorum.
Kavramı bilmediğin için yapamaman temelinle pek alakalı değil onu anlatıyorum ya. Anlamıyorsun herhalde. Mesela kafadan attığım şu denklemi kurabiliyor musun? Cevabı yaz istersen bi.
27 öğretmenin bazılarının beşer bazılarının doksan yedişer öğrencisi vardır. Toplam öğrenci sayısı 871 ise kaç tane öğretmenin altışar öğrencisi vardır? Kaç tane öğretmenin beşer tane öğrencisi vardır? Boşta kalan öğrenci var mıdır? Boşta kalan öğretmen var mıdır?
Soruyu çöz bakalım bi hesap makinasız. Çözümüne de at.

Anlamam biraz uzun sürdü.Bu arada çok açık uçlu bir soru çünkü boşta kalan öğrencileri istediğim gibi düzenleyebilirim. Ayriyeten boşta kalan öğretmen de yapabilirim.

Dosya Ekleri

• IMG_20240808_191519.jpg
    IMG_20240808_191519.jpg
    74,4 KB · Görüntüleme: 65
Son düzenleme:
Anlamam biraz uzun sürdü.Bu arada çok açık uçlu bir soru çünkü boşta kalan öğrencileri istediğim gibi düzenleyebilirim. Ayriyeten boşta kalan öğretmen de yapabilirim.
Hocam soruda mantık gereği boşta öğrenci ve öğretmen kalamaz. Bunu anlarsınız sanmıştım, neyse şimdi belirttim. Zaten onlar şaşırtma soruydu. İsterseniz bir daha düşünün buna göre.

Soruda ne yaptığınızı katiyen anlamadım. Bu bölme bölünebilme sorusu değil ki. Denklem kurarak paylaştırmalısınız. Bu soru tarzı her yerde var, sayı problemleri içindeki merdiven sorularıyla bağdaştırabiliriz. Çözüm ise böyle:
27 öğretmenin x tanesi beşer öğrenci alırsa, 27-x tanesi doksan yedişer öğrenci almalı. O zaman alması gereken öğrenci sayılarıyla öğretmen sayılarını çarparsak 871'e yani toplam öğrenci sayısına ulaşırız.
(27-x)*97= 2619-97x (doksan yedişer öğrenci alan öğretmenlerin toplam öğrenci sayısı)
x*5= 5x (beşer öğrenci alan öğretmenlerin toplam öğrenci sayısı)
O halde bu sayıları toplarsak öğrenci sayısına ulaşmalıyız.
(2619-97x)+(5x)= 2619-92x
2619-92x=871
x=19
İse en baştaki mantığımızda yerine koyalım.
x tane öğretmenin beşer öğrencisi vardı. O zaman 19 tane öğretmenin beşer öğrencisi var demek.
27-x tane öğretmenin doksan yedişer öğrencisi vardı. O zaman 8 tane öğretmenin doksan yedişer öğrencisi var demek.
Evet bilerek şaşırtma soruları sordum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı