Kombi arızasını kiracı mı ev sahibi mi ödemeli?

yutel

Kilopat
Daha fazla  
Selamlar, öncelikle bu konuda hiçbir bilgim yok. Bilgisi dahilinde olanlar cevaplayabilirse sevinirim.
Benim bir evim var, şu anda oturduğum yerin uzağında. Ben de kirada kalıyorum 50 bin kira ödüyorum ve 15 bin kira alıyorum. Sahibi olduğum ev yeni, 3 4 yıllık ve ilk kiracısı duruyor içinde. Ben geçen sene aldım. Kombi vs sıfır takıldı.
Geçen gün kiracı mesaj attı, kombi arızalanmış, su damlatıyor altında. Birkaç yere sormuş 3 4 bin demişler. Bana video göndermişti. Ben de gittim yakınlarımdaki doğalgazcılara falan sordum. Bana 500 TL civarında fiyat verdiler ve kiracı kombiye fazla su basmış emniyet ventili değişecek dediler. Bu kullanıcı hatasıdır kiracının karşılaması gerekiyor dediler. Kombi çabuk bozulan bir şey değil normalde. Babamın evindeki 15 yıllık kombi hala çalışıyor.

Kiracım iyi birisi ama geçen yazın sineklik taktıralım dedi, ben istemedim çünkü zaten kira az alıyorum. Sineklik falan pahalı olur diye kabul etmedim. Sürekli bir şey isteyip durur diye de kabul etmeye yanaşmıyorum çünkü zaten kirası düşük, eski kiracı olduğu için.
Bu konuda ne yapmam lazım? Bilgisi olan varsa yol gösterebilirse sevinirim. Hiç kiracıyla uğraşmadım hayatımda. Ben evde bir şey olunca kendim ödüyorum hep.

Hocam burada kullanıcı hatası deniyorsa ki olabilir sizlik bir durum yok. Kombi de yeni kombi özellikle bilindik kaliteli markaysa senelerce kullanılıyor. Fazla su basmak problem yaratabilir elbette. Ama benim az gördüğüm bir sorun. Zaten fazla su tahliye ediliyor normalde. Kiracın da iyiyse tartışmaya girmeden bence ustanın direkt bakması ve sorunun kombiden olup olmadığını tespit etmesi gerekiyor. Zaten usta orada derse bu sizin hatanız kullanıcı hatası diye o iyi dediğiniz arkadaş ödemek zorunda. Belli ki siz de diğer ev sahiplerine göre daha iyi görüşlüsün. Yani bu durum bilgiden ziyade mantık sorusu. Durum basit açıkçası.

Kombi arızasını kiracı ödüyor. Eğer kiracı yeniyse o zaman anlaşmazlık sonucu bilir kişi talep edilebiliyor ama şu durumda kiracının ödemesi gerekir.

Fiyat araştırması konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. İnternette Kombi Demirbaş olduğu için ev sahibi yaptırması gerekiyor diye yazıyor. Markası ECA. Benim sorduğum usta ev uzakta olduğu için gitmiyor. Ben İstanbul avrupadayım, ev Kocaelinde. Kiracıda ben bozmadım falan diyor. Nasıl kullanıyorlar bilmiyorum. Servis gelirse kiracı kusurluysa kiracı mı ödüyor o zaman?

Cevaplarınız için teşekkür ederim. İnternette Kombi Demirbaş olduğu için ev sahibi yaptırması gerekiyor diye yazıyor. Markası ECA. Benim sorduğum usta ev uzakta olduğu için gitmiyor. Ben İstanbul avrupadayım, ev Kocaelinde. Kiracıda ben bozmadım falan diyor. Nasıl kullanıyorlar bilmiyorum. Servis gelirse kiracı kusurluysa kiracı mı ödüyor o zaman?
TBK Madde 317'ye bakabilirsiniz. Burada hukukun ucu açık bir kuralı mevcut. Zamanında kombi deklanşörü delindiğinde bu konuyu epey sordum ve kiracının sorumlu olduğunu söyledi tanıdığım avukatlar. Şu an da mesela kombi reset sorunu var ve yine ben uğraşıyorum.

Kombi aslında kiracı tarafından sık kurcalanan bir şey değil. 2 analog düğmesi var onu açıp kapatmak yetiyor. Arıza durumunda mantıklı düşününce ev sahibinin karşılaması gerek ama kombinin bakımından ve kullanımından sorumlu olan ev sahibinin de burada rolü dolaylı yoldan önemli. Hiç bakım yapmadığı zaman arıza çıkaran kombiyi mesela ev sahibi mi karşılayacak? Mesela tesisat problemi gibi duvar arkası problemler ev sahibi sorumluluğunda. Ama kombi bizzat kiracı tarafından kullanıldığı için, yani kiracının aktif temasta olup ilgi isteyen bir şey olduğu için mantıken kiracının ödemesi lazım. Bunu bir kiracı olarak ve kombiyle hali hazırda uğraşan biri olarak söylüyorum.

Ben ev sahibi sorumlu diye biliyorum. Çevremde de öyle gördüm. Hatta arkadaşımın kiracısı var yakın zamanda kombisiyle ilgileniyordu belki komple değiştirecekler bilmiyorum.

Ancak kiracının kullanımda hatası varsa eğer kombici gelip tamir ettiğinde bunu ona söylemeli. Siz de söyleyebilirsiniz belki. Ben olsam fazla masraf değilse bir kez yaptırırım. Ama kiracıyı da uyarırım. Eğer gerçekten yanlış kullanım sonucu tekrar olursa bu sefer kiracının yaptırmasını isteyebilirim.

Eski kombiler sık arıza yapabiliyor. Sonuçta onlar da bir cihaz ve belli ömürleri ve sonlarına doğru daha sık arıza yapabiliyorlar.

Ayrıca şuna da dikkat et. Güvenilir kombici bul. Bu konuda sahtekar çok var. Olmayan arıza varmış gibi gösterip ekstra para istiyorlar. Sırf bu yüzden kombi tamirini öğrenir hale gelebiliyoruz sonra :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı