Koronavirüs'ün bitmesi için ülkenin yüzde kaçı aşılanmalı?

Erkandanotesi

Hectopat
Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
1.696
Çözümler
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
DVTFL'de Bir Öğrenci
Normalde bu sorunun cevabını %60 olarak düşünüyordum. Ama Halk TV'nin YouTube kanalında bir tartışma döndü.
"yo bence değil aşı koruyorsa maskeye ne gerek var"
"aşı falan korumuyor sağlık ocağındaki hemşire vururken ağzıyla söylüyor aşı korumuyor 😄🤔"

Bunları ciddiye aldım ve araştırmaya başladım.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, yaz ortasında yerli aşının devreye girebileceğini belirterek, "Hedeflenen, virüsün dolaşımını durdurmak için toplumun yüzde 60-70'nin aşılanması. Ancak aşıladığınız yüzde 10-15-20'lik kesim bile virüsün dolaşımını kesecektir, durduracaktır" dedi.


Üstteki makalede şu anda yapılan aşıların yeterli olduğu söyleniyor.

"Bir toplumda salgının sona ermesi için gerekecek aşıyla bağışıklı insan miktarı belli. Bu aşağı yukarı yüzde 60 civarında. Diyelim ki yüzde 70-80 etkili bir aşı olduğu ortaya çıktı. Sizin o zaman yüzde 60 bağışıklığı sağlamanız için aşağı yukarı Türkiye nüfusunun 75-80’ini aşılamanız lazım"

Üsttekinde ise %75-80 olarak söyleniyor.

Peki gerçek olan nedir? Gerçekten maske takmamıza artık gerek yok mu?
 
Maskeye hala ihtiyaç var. Maske sayesinde virüs kapmış kişi etrafa bulaştırmıyor virüsü aşı olan kişi ise antikor miktarına bağlı olarak hala virüs kapabilir ama hasta olma ihtimali çok daha düşük. Antikorun ne kadar süre boyunca kalıcağı da önemli farklı kaynaklar farklı bilgiler veriyor bunun içinde. Ben nüfusun yüzde 60'ının yeterli olmayacağı düşüncesindeyim dediğim gibi yeteri kadar antikor oluşmamış veya antikoru kalmamış olan kişiler arasında da virüs dönebilir.

En az yüzde 75 gerekli bence ondan sonra maskeleri kaldırmayı vaka sayılarına göre konuşuruz. Vaka sayıları aşı oranına rağmen yüksekse maskeleri kaldırmak virüsün ekmeğine bal sürer.
Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi mutasyon olayı da var ve her mutasyona aşıların verdiği etki farklı. Biontech her mutasyon çıktığında bizim aşımız ona da etkili diyor ama bu açıklamala bana güven vermiyor.
 
Aşılama böyle devam ederse kurban bayramında maskeleri çıkarırız.

Bence maskeler çıkmalı. Örneğin astım hastası olan annem maske takarken çok rahatsız oluyor 2 metre mesafeyi yürüyünce nefes nefese kalıyor. İşe de gidiyor. Duramıyor maskeyle. Aşısını da oldu bütün çalışanlar. Yine zorunlu tutuyorlar. Herkesin aşılı ve sağlıklı olduğu bir yerde maske takmak gereksiz. ABD'de aşılamanın %70-80'i geçtiği eyaletlerde maske takmıyor insanlar. Gerçi onlarda zorunluluk da yoktu. Ayrıca maske takmak New York'taki bir diş hastanesinin uzmanlarına göre dişeti hastalıklarına sebep oluyormuş.
Biraz çevirdiğim kadarıyla söyleyeyim. Maske takmak ağzımızdaki salyaların daha hızlı kurumasına sebep olduğundan dolayı bakterilerin ve diğer virüslerin ağız içerisinde etkin oldukları süreleri uzatarak bazı hastalıklara sebebiyet veriyormuş. Adamlar söylüyor ben iddia etmiyorum. Aksini düşünen varsa buyursun kanıtlasın. Beni koyunlarla aynı kefeye koymayın sadece araştırmalar yapıyorum körü körüne inanmıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı