Korsan Oyun İndirmeyi "Çalmak" Sananlar Hakkında

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İşin özü şu; korsan kullanılıyor arkadaşlar, kabul etseniz de etmeseniz de 600₺ parayı vermenin bazen yüreğimizden geçmediği oluyor. Korsan kullananlara hırsız, çalıyorsun falan diyenleri de desteklemiyorum; ama emek hırsızlığı o başka. Sorun korsan kullananların bunu yanlış bulanlara ve korsan kullanmayanlara kalkıp da enayi demeleri, dalga geçmeleri. Bu insanlardan nefret ediyorum. Korsan nadir de olsa ben de kullanıyorum evet. Ama gidip de hep orijinal alanlara "haha enayi parası eğeğe" demiyorum. Bu insanlar sorun sadece.

Tekrardan selam. 2 gün önceki korsan oyunlar hakkındaki konumda crackli oyun indirmeyi araba çalmaya vesaire benzetmişlerdi. Biz internette var olan bir dosyayı indiriyoruz sadece. Çalmıyoruz, çırpmıyoruz. Oyun yapımcısının cebinden hiçbir şey eksilmiyor. Korsan olmasa zaten oyunu alamayacağımızdan dolayı, oyun yapımcısının ortada kazanacağı bir şey de olmuyor. Biz sadece paramız yetmediğinden veya Türkiye'de bu oyunun gerçek fiyatından kat kat fazla olmasından dolayı bu dosyaya bu şekilde erişim sağlıyoruz. Zaten benim korsan olmasa bile oyun yapımcısına bu Türkiye fiyatlarında verecek 5 kuruşum yok. Biz indirsek de o korsan o sitede duruyor indirmesek de. Bizim oyun yapımcısının maddi durumuna herhangi bir etkimiz yok. Oyunu kıranların var.

Not: Lütfen konunun tamamını okumadan yorum yapmayınız, laf kalabalığından konu kapatılmasın. Şimdiden herkese değerli görüşleri için teşekkürler.
Arkadaşım, birde şöyle düşünmeyi deneyelim. Ben oyun yapımcısıyım, oyunu 100 lira gibi bir fiyatla çıkarttım. Benim oyunumu oynayan herkes korsan oynadı ben oyunu geliştirecek maneviyat umudumu kaybettim, para da kazanamadım. Bunun hesabını kimden soracağım?

Tanrım! 32 sayfa boyunca bu konuyu mu konuşuyorsunuz? Korsan indirmek her zaman çalmak ve haramdır. Bu işin masumane boyutu falan yoktur.

1- Oyun, film, dizi, program vs. bunlar dijital ürünler. Bu dijital ürünleri istediğiniz kadar kopyalayabilirsiniz ve salt değer olarak 50 GB bir çöp dosyadan farkları yoktur. İsterseniz bu oyunun kopyasının 1 milyon tanesi sizde olsun o firma bir değer kaybı yaşamaz, bunu bir kenara koyalım.
2- Bu salt değeri olmayan ürünün arkasında yapımcıların emeği, vakti, eğer şirketlerse şirketlerin masraf/giderleri vs. birçok kayıpları var. Bu kayıplarını da ürünü satarak kapatıyorlar.

+Bu durumda şöyle bir şey ortaya çıkıyor. Bu oyunu alamayacak durumda olan biri zaten oyunu alıp para kazandıramaz. Ürünü korsan kullandığında da 1. maddeye göre yapımcıya hiçbir şey kaybettirmez. Bu durumda imkanı olmayanların korsan kullanmasında herhangi bir sorun gözükmüyor.

-İmkanı olup da korsan kullananlar şirketlere asıl zarar verenler. Kişinin imkanı olduğuna göre ürünü satın alabilir, bu yapımcıların emeklerinin karşılığını almalarını sağlar. Eğer korsan kullanmayı tercih ederse yapımcılar potansiyel bir müşteriyi kaybetmiş olurlar. Bu da zarara uğramalarına neden olur.

Etik açıdan bakacak olursak maddi imkanınız olmasa bile yapımcının ürününü başkaları parayla alırken sen para vermeden almış oluyorsun. Yapımcı bu ürünü ücretsiz verip size bağış kutusu uzatmıyor farkındaysanız, satmaya çalışıyor. Bu nedenle hafif bir suç işlemiş oluyorsunuz bunu yaptığınızda. Bunun bilincinde olarak yapıyorsanız sorun yok bana kalırsa.

1- oyun, film, dizi, program vs. bunlar dijital ürünler. Bu dijital ürünleri istediğiniz kadar kopyalayabilirsiniz ve salt değer olarak 50 GB bir çöp dosyadan farkları yoktur. İsterseniz bu oyunun kopyasının 1 milyon tanesi sizde olsun o firma bir değer kaybı yaşamaz, bunu bir kenara koyalım.
2- bu salt değeri olmayan ürünün arkasında yapımcıların emeği, vakti, eğer şirketlerse şirketlerin masraf/giderleri vs. birçok kayıpları var. Bu kayıplarını da ürünü satarak kapatıyorlar.

+Bu durumda şöyle bir şey ortaya çıkıyor. Bu oyunu alamayacak durumda olan biri zaten oyunu alıp para kazandıramaz. Ürünü korsan kullandığında da 1. maddeye göre yapımcıya hiçbir şey kaybettirmez. Bu durumda imkanı olmayanların korsan kullanmasında herhangi bir sorun gözükmüyor.

-İmkanı olup da korsan kullananlar şirketlere asıl zarar verenler. Kişinin imkanı olduğuna göre ürünü satın alabilir, bu yapımcıların emeklerinin karşılığını almalarını sağlar. Eğer korsan kullanmayı tercih ederse yapımcılar potansiyel bir müşteriyi kaybetmiş olurlar. Bu da zarara uğramalarına neden olur?

Etik açıdan bakacak olursak maddi imkanınız olmasa bile yapımcının ürününü başkaları parayla alırken sen para vermeden almış oluyorsun. Yapımcı bu ürünü ücretsiz verip size bağış kutusu uzatmıyor farkındaysanız, satmaya çalışıyor. Bu nedenle hafif bir suç işlemiş oluyorsunuz bunu yaptığınızda. Bunun bilincinde olarak yapıyorsanız sorun yok bana kalırsa.

Hocam haklısınız öğrenci adam HOI4'ün hangi DLC'sine para yetiştirsin ya da ETS 2 bir DLC'si 20 lira ve oyunda nereden baksanız en az 20 DLC var. Uygun fiyatı olan oyunlar satın alınmalı yüksek fiyatı olan oyunlar da satın alınmalı ama maalesef Türkiye'de yaşıyorsanız bir oyuna 400 TL para vermeniz zor olur.

Tekrardan selam. 2 gün önceki korsan oyunlar hakkındaki konumda crackli oyun indirmeyi araba çalmaya vesaire benzetmişlerdi. Biz internette var olan bir dosyayı indiriyoruz sadece. Çalmıyoruz, çırpmıyoruz. Oyun yapımcısının cebinden hiçbir şey eksilmiyor. Korsan olmasa zaten oyunu alamayacağımızdan dolayı, oyun yapımcısının ortada kazanacağı bir şey de olmuyor. Biz sadece paramız yetmediğinden veya Türkiye'de bu oyunun gerçek fiyatından kat kat fazla olmasından dolayı bu dosyaya bu şekilde erişim sağlıyoruz. Zaten benim korsan olmasa bile oyun yapımcısına bu Türkiye fiyatlarında verecek 5 kuruşum yok. Biz indirsek de o korsan o sitede duruyor indirmesek de. Bizim oyun yapımcısının maddi durumuna herhangi bir etkimiz yok. Oyunu kıranların var.

Not: Lütfen konunun tamamını okumadan yorum yapmayınız, laf kalabalığından konu kapatılmasın. Şimdiden herkese değerli görüşleri için teşekkürler.
Dostum bu söylediklerin çok saçma
1-Oyun yapmak sandığın kadar az para harcanan bir şey değil insanlar kar edecekler o kadar emek veriyorlar para kazanalım diye sonra sen beleşe alıyorsun ve bu bir emek hırsızlığı
2-Steam indirimlerinde al.

Bu kafa, okuldan yorgun argın eve dönmüş gençlere ne o taş mı taşıdınız diye soran yaşlıların kafasına benziyor. Çünkü onlara göre iş yapmak ancak taş taşımak veya herhangi bir fiziksel iş yapmaktır. Ancak okulda yapılan iş taş taşımaktan daha ağır bir iştir, daha yorucudur ama onlar iş yapmayı sadece fiziksel aktivite sandığı için bunu anlamamaları normal. Aynı kafa yapısı burada da kendini gösteriyor. Ortada büyük emekler sonucu ortaya çıkan bir ürün var bu bir oyun olabilir, yazılım olabilir veya başka bir dijital ürün olabilir. Bu ürün bedavaya yapılmıyor sonuçta bunun da masrafları var. Ama bu ürün fiziksel olmadığı için sanki değeri yokmuş gibi bir varsayımda bulunuyorsunuz. Hadi Windows'u falan geçtim oyun fiyatlarının pahalılığını bahane ederek korsana destek olmanız da saçma. Üretici istediği fiyatı koyar oynayıp oynamamak sana kalmış. Yok illaki oynayacağım diyorsan da yaptığının hırsızlık olduğunu bil bari inkar etme. Hadi Windows olsun ya da eğitim için mecbur kullanılacak bir yazılım olsun (Ofis programları veya autocad vb.) olsa neyse- ki o da hırsızlık olur- ama gelip burda oyun pahalı diye ben korsan oynarım demek elmas pahalı diye bunu çalabilirim demekten farksız. İhtiyaç olmayan bu ürünü niye çalma gereksinimi duyuyorsunuz? Çünkü yapılabilir diye. Şu an dijital ürün hırsızlığı yapabiliyorsunuz yarın fırsat çıksa o "para vermeye değer" bulduğunuz fiziksel ürünleri de (çikolata, cips meşrubat...) çalarsınız çünkü önünüzdeki engel vicdanınız değil güvenlik önlemleri. Bu arada benim korsan kullanmam içerik üreticisine zarar vermez diyorsunuz ya o da yanlış bir argüman. Bakın benzer bir nedenden penguen dergisi kapanmadı mı? Onların karikatürlerini izinsiz paylaşıp sözde zarar vermiyordunuz hani? Yine benzer şekilde kapanan dergiler var yani "zararı yok" argümanı da saçmalık. Kimisi de "Türkçe dil desteği yok" diye korsan oynuyor. Türkçe dil desteği olan sınırlı sayıdaki oyunu niye korsan oynuyor diye sorsan ona da elbet bir bahane bulur. Bahaneler... İstediğiniz kadar bahane üretebilirsiniz ama yaptığınız şeyin hırsızlık olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz. Çalın çırpın tamam ona da tamam ama bunu yapmak hakkınızmış gibi savunmayın bari

Oyun satın almak için sebebler ortada;
Emeğe saygı,
Virüs vs bulaşmaması için,
Multiplayer var ise arkadaşlar ile oynamak için.

Bunlar geçerli sebepler lakin fiyatlandırmalar çok uygun da olsa yurtdışına göre (steam gibi platformlar için) 200-300TL bir oyuna hele ki öğrenciyseniz veremiyorsunuz. Bu yüzden torrent vs. programlarla indirip oyunu oynuyorsunuz. Tabii ki de bunları kıran ekipler suçludur ama oyunu alma durumu olmadığı için torrentden indiren bir kişinin "hırsız" diye nitelendirilmesi çok yanlış.
Yaz indirimleri gibi indirimler yapan Steam sayesinde Allah'tan bazı oyunları alabiliyoruz. Durumu olanlar da almalı bence.FH4 yurtdışındaki fiyata benzer fiyatla Steam'e gelmiş olsaydı, kimseye niye korsan oynuyorsun diyemezdiniz. Çünkü pahalı. Ama şuanki fiyatı 92TL ki böyle büyük, emek harcanmış bir oyuna değer bir fiyat, buna rağmen verilmez diyip korsan indiren kişinin de oyun kültürü, yapımcıya saygısı yoktur.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı