KPSS’ye giren ve gireceklere başarılar

Makaleler
4
Daha fazla  
Meslek
Milli Eğitim Bakanlığı Erasmus Proje Koordinatörü
Malum şuan çoğu üniversite mezunu ve son sınıf öğrencilerimiz KPSS’ye giriyor. Onlara bol şans dilerim.

Sizce KPSS yerine alternatif işe alım metodu ne olmalı? KPSS gerçekten işe yarıyor mu? KPSS hakkında ne düşünüyorsanız tartışalım :)

KPSS kendi içerisinde adil olmayan ama genel olarak adil bir sınav.

Allah hemşehrim rahmetli Ecevit'ten razı olsun. Torpilin adam kayırmanın önüne geçti.

Ama ben mesela kimya mühendisiyim hocam KPSS 2014 de derece yaptım branşımda ve atandım.
En iyi kimya mühendislerinden miyim gerçekten yoksa dışarıda tarih, coğrafya, anayasa yapamadığı için beni geçemeyen ama aslında benden daha yetkin Kimya mühendisi var mıdır? Kesinlikle...
Kısacası branş ayrımını mesleki bilgisine göre hazırlanan sorularla yapsalar daha iyi olur.
Periyodik cetvelde halojenler, bir kimya mühendisi için balbaldan da , abidik kubidik festival isimlerinden de daha önemli bence.

Bugünkü sınava ben de girdim amacım uzmanlık, müfettişlik kısaca A kadro.
Ama maalesef sınav pek umduğum gibi geçmedi.

Yoğun iş temposu, çoluk çocuk derken çalışamadım biraz da rehavet vardı tabi.

İspanyadaki boğa güreşleri, bilgiyi değil de zenginle fakiri ayırt eden avokado sorusu benim beklediğim tip sorular değildi.

Türkçe, coğrafya kolaydı fullemiş olabilirim. Matematik de fena değildi, geometri ve olasılık bakmalıymışız anladım. Tarih bilgi istiyordu baya boş bıraktım, anayasa da klasik orta şekerdi bana göre.

Saçma sınav.

Fizik mezunu adam fizik sınavına tabi tutulsun. Ne işi var Türkçe, sosyal sorularıyla? İsim tamlaması bilmiyorsan senin fizik derecen umurumda değil diyor bu sınav.

Bir de soyle bir sey var. Su sinavdan yuksek alan ogretmen oluyor. Ogretmen gibi bir meslegi bile ayaklar altina aldılar son yıllarda. Eski kaliteli hocalar yok artık. Derste serbest bırakıp, masaya telefonla gomulen, hadi siz de telefon oynayın diyen sozde hocalar var.

Bu da yeni nesli aptallastırıyor iyice.

Biz bir sekilde bu sacma sistemden savurduk kendimizi. Cocugum olursa da bu sacma sistemli ulkede okutmayı dusunmuyorum. Ama yine de bir seyler icin emek veren, cabalayan kisileri gorunce uzulmemek elde degil.

KPSS eskiden sadece türkçe matematik ve genel kültürden ibaretti. Şimdiyse alan bilgisi testi de uygulanıyor. Amaç ve kapsam olarak, alan bilgisinin yanında ne kadar çok şey biliyor; bunu ölçmek. Kendi içinde haklı. Sınavın yordama ve kapsam geçerliliğini artırıyor. Bana kalırsa çok yönlü, coğrafya ya da tarih bilen bir fizikçi yerine fizik üzerine makaleler yazabilecek uzmanlıkta kişileri seçmeleri gerek. Mülakat işine hiç girmiyorum tamamiyle zaman kaybı. Yüksek mevkide tanıdığı olana da torpil imkanı. Tabi bir yönden, hak veriyorum. Bu kadar büyük bir kitlesel sınavı başka türlü yapamazlardı. Gerekli altyapı, teknik bilgi ve donanım Türkiye’de yok. Bu yüzden çocuklarınızı en iyi eğitim sistemlerinin kurulduğu ülkelere göndermekten çekinmeyin.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı