Kripto nedir ve kripto kazmak için neden GPU kullanılıyor?

Verdiğim örnekteki gibi mesela mobilden para transferini yaptın bu ilk halka bu verinin sunucuya gidince sunucudan kontrol edilmesi 2. halka sunucudan işlem tanımlaması 3. halka gibi aslında hepsi bir adım tek farkı normal bankacılıkta işlemler takip edilebilir zincirdir ama kriptoda takip edilemiyor.

Buraya cevap veren herkes için bir sorum var size kripto devri bitti mi?
Bana kalırsa kripto devri daha başlamadı bile. İnsanlar kripto paraları "beyler şu coin'e pump yapılacakmış en az 10x garanti" şeklinde görüyor. Kripto paralar hatta onun da ötesinde blockchain teknolojisi çok gelişmiş ve gelecek vaat eden bir olay. Keşke NFT ve Metaverse çılgınlığı hiç yaşanmasaydı da insanlarda böyle bir algı oluşmasaydı.

Bitmedi, ancak kripto çılgınlığı bitti. Kripto devri daha yeni başlıyor, bu coinlerden ibaret bir şey değil.

Bana kalırsa kripto devri daha başlamadı bile. İnsanlar kripto paraları " şu Coin'e pump yapılacakmış en az 10X garanti" şeklinde görüyor. Kripto paralar hatta onun da ötesinde blockchain teknolojisi çok gelişmiş ve gelecek vaat eden bir olay. Keşke NFT ve metaverse çılgınlığı hiç yaşanmasaydı da insanlarda böyle bir algı oluşmasaydı.

Kriptolarla alakalı çok az şey biliyorum biraz aydınlatır mısınız müsaitseniz vaktiniz varsa.

Kriptolarla alakalı çok az şey biliyorum biraz aydınlatır mısınız müsaitseniz vaktiniz varsa.
Yeteri kadar aydınlattığımızı düşünüyorum hocam, bence artık kendinizin de biraz araştırma yapması gerekiyor bu konuda. Tonla kaynak var, özellikle işin mantığına ve teknolojisine yönelik makaleleri okumanızı öneririm. Öncelikle de üstte gönderdiğim Bitcoin Whitepaper'ını okumanızı öneriyorum.

Yeteri kadar aydınlattığımızı düşünüyorum hocam, bence artık kendinizin de biraz araştırma yapması gerekiyor bu konuda. Tonla kaynak var, özellikle işin mantığına ve teknolojisine yönelik makaleleri okumanızı öneririm. Öncelikle de üstte gönderdiğim Bitcoin Whitepaper'ını okumanızı öneriyorum.

Aydınlattınız evet de zaten tonlarca kaynak olduğu için hangi kaynağa baksam bilemiyorum ayrıca büyük ihtimal çok fazla ilgilenmeyeceğim için sadece üstten bir özet istiyorum.

Elektrik bedava olursa kazanç sağlarsın. Güneş paneli kurup coin kazımı yapıp coinleri elinde tutarsan ileriki dönemlerde nakit para yerine geçeceğini düşünüyorum artık o yüzden ileride kazanç sağlamış olursun aslında.

Aydınlattınız evet de zaten tonlarca kaynak olduğu için hangi kaynağa baksam bilemiyorum ayrıca büyük ihtimal çok fazla ilgilenmeyeceğim için sadece üstten bir özet istiyorum.
Aşırı kafanız karışmış hocam anlattıklarınızla hiç ilgisi yok. Kısaca bir açıklama yapayım, eğer ayrıntılı bilgi isterseniz Bitcoin Whitepaper'ını okuyabilirsiniz.

Öncelikle kodları yazıp bedava vermek gibi bir kavram yok. Hangi kodları yazıyorlar, neyi bedava veriyorlar? Kafanızdaki şeyi anlamadım ama böyle bir şey yok.

Mining'de GPU kullanılmasının sebebi işlemciye göre daha hızlı hesaplama yapabilmesi. Mining'deki temel mantık ekran kartı gücüyle istenen görevi yerine getirmek. Bitcoin için buradaki görev kazım zorluğuna göre başında belli sayıda "0" bulunan, SHA-256 algoritmasıyla şifrelenmiş bir hash bulmaktır. Bitcoin ve GPU'yu aynı paragrafta kullandım diye yanlış anlaşılmasın, artık Bitcoin için GPU değil Asic Miner'lar kullanılıyor.

Madencilik ödülleri ise yapılan kripto para transferlerinin doğrulanmasında kazım yaparak destek olan kişiler için var. Eğer kazım yaparken doğru hash'i bulursan şuan 6.25 BTC kazanırsın, 2024 yılında Halving dediğimiz olaydan sonra bu ödül 3.125 BTC'ye düşecek. Halving olayı da Bitcoin enflasyonunu önlemek için var.

Bu hash'i tek bir madencinin bulması epey zor, o yüzden Mİning Pool dediğimiz sistemler geliştirildi. Her madenci bu pool'lara bağlanıp kazım gücüyle doğru orantılı olacak şekilde kazılan her kripto paradan pay alır.

Anlattığınız gibi ortada yapay zekayla ilgili bir şey yok, her şey transparan bir yapıda ilerliyor. Bitcoin açık kaynak kodlu bir sistem bu arada, arkada dönen alengirli işler yok ve olamaz da.
Özetin de özeti olarak bunu yazdım, istesem de daha çok sadeleştirebileceğimi düşünmüyorum. Double-Spending Problem, Proof of Work/Stake, Chain ve Tokenler gibi tonla teknik kavram var. Benim de bilgim sınırlı.

Teknik terimlerden arındırıp anlatalım:

MasterCard ve Visa nasıl kendi sunucularında para işlemlerini işleyip para kazanıyorsa kripto da öyle.

Kriptoda ise bir merkez yok, Dünya'nın her yerine dağılmış milyonlarca küçük madenci bu işlemleri işler.
Herhangi bir merkez olmadığı için kriptoyu kimse kontrol altına alamaz.

Kripto ağını madenciler topluluğu kontrol eder.
Eğer ağda istenmeyen bir değişiklik yapmak isterseniz, madencilerin %50'sinden daha fazlasını ikna etmeniz gerek ve bu çok zor bir şey.

Güvenlik için de rastgele bir madenci gelip yanlış işlem yapmasın diye ağ için gereken işlem gücü bilerek zorlaştırılmıştır.
Yanlış işlem yapabilmek için ağın toplam işlem gücünün %50'sinden daha fazlasının sizde buşunması gerek ve bu da çok çok zor.

Kriptonun asıl olaylarına gelirsek eğer;
Merkeziyeti olmayan uygulamalar da yazabiliyorsunuz.
İster bankacılık uygulaması, ister web sitesi, ister yapay zeka, ister başka bir sunucu.
Merkeziyetsiz, kimsenin gelip kontrolü ele geçiremeyeceği işemler için ideal.

Tekelleşme ve diktatörlüğün önüne geçiyor kripto.

Neden GPU konusuna gelirsek eğer;
Kullandığınız algoritmaya göre bazen CPU bazen de GPU daha iyi olabilir.
Ama genellikle paralel işlem gücü gerektiğinden GPU bu konuda çok daha iyi.
İşlemcideki bir elin parmağı kadar çekirdek sayısı yerine GPU'da binlerce çekirdek var.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı