Kripto Para Üzerine Tavsiyeler

mk34_34

Kilopat
Katılım
25 Kasım 2016
Mesajlar
716
Makaleler
1
Çözümler
1
Yer
İstanbul/Türkiye
İşyerinde olsun, dışarı çıktığımda da arkadaşlarımın bir çoğu artık telefonlarına aracı kripto para satın alabileceği uygulamaları indirmişler. 2017' den bu yana takip ettiğim kripto paralarla ilgili şöyle bir kısa tavsiyelerde bulunmak istiyorum;

1)
Genelde hiçbir coin büyük borsalarda listelenmedikçe risk' i diğer coinlere göre çok daha fazladır. Bu değil ki Binance, Gate.o gibi borsalarda delist(listelenmesini sonlandırma) ettiği coinler elbette olmuştur. Ama işleyiş genelde başta söylediğim gibidir.

2) Genelde en çok yükselen coinler büyük borsalara gelmeden önceki borsada fiyatlanır. Talebi oluştuğunda büyük borsalarda listelenmeye başlar. Başladığında, örneğin PEPECOİN gibi geldiği yer muazzam olabilir. Burada çok daha fazla örnek mevcuttur.

3) Diğer piyasalara göre regüle olmamış kripto paralar çok fazla oynaklık gösterirler. Hala düzenlenmemiş ve tasnif edilmemiştirler. Örneğin altının gramı gün içinde 2400 lira ise 50-100 liralık bir oynama 2500 lirayı görecek olan gram altın sahibini mutlu edebilir. Kripto paralarda ise oynaklık gün içerisinde 1 lira değerinde olan bir coin için 3 lira 4 lira değerlerini de görebilme potansiyeline sahiptir. Bu çok uç bir örnek olsa da 2021 yılında İki günde BLZ' yi 0,20' den alıp 0,61' den satan biri olarak imkansız diyemem.

4) Kripto para fenomenlerinin hiçbiri BTC' nin de diğer alt coinlerin de nereden ne zaman döneceğini, nerede duracağını, boğanın başlayıp nerede sonlanacağını bilemeyeceğini her yerde söylemek gerek. Bu bir tahmindir.

5) Regüle olmamış bu piyasada grafik çizip ''Şuradan şuraya geldi, buradan buraya gidecek'' demek de insanı terste bırakabiliyor. 2017 yılı boğası sonrası BTC yaklaşık 1-2 yıl civarı 3000-8000 dolar arasında gitti geldi. Bir çok fenomen 5000 doları kırdığında ''Bakın boğa burada başladı.'' diyordu. Bunu söylediklerinde 2019 bile değildi. Aslında boğa 2020 yılının Mart ayında yavaş yavaş başlamıştı. Nitekim Covid-19 pandemisiyle birlikte paralel ilerledi ve başladığı tarihten 2021 yılı Kasım ayına kadar devam etti ve bitti. Bu paralellik niye oldu diye sorarsanız, Covid-19 pandemisiyle birlikte FED kararı ile 5 trilyona yakın para basılmıştı da ondan.

6) Kripto paralarda en çok yapılan hata bir önceki boğayı referans alıp ona göre hareket etmek oluyor. Bununla ilgili şöyle kısa bir örnek verelim. 2020 yılında TRX(Tron) alan çok arkadaşım olmuştu. 2017 TRX 116 kat giderek muhteşem bir yükseliş yaptı. 0,0030' den 0,35' e. 2020' de ne yapmıştı diye sorarsanız, 0,010' dan 0,18 oldu. 18 kat. Örnekler en düşükten en yüksek olduğundan burada sadece iki ayrı boğa dönemindeki farklılıkları göstermek istemiştim. Yani hiç de benzer bir boğa yaşanmamıştı. Ayrıca kimsenin net 18 kat kazanç sağladığını da söylemek doğru olmaz.

7) Ülkemizde bazı kullanılmamasını düşündüğüm aracı coin satan uygulamalar mevcut. Bu uygulama elbette Binance değil. İsmini veremeyeceğim bu şirketler ''Arbitraj'' yaparak sizin kontrolünüzü elinizden alabilir. Bir bakmışsınız düşüş başlamış ve siz sisteme giremiyorsunuz. Ne mi oldu? Arbitraj. Sizin al-sat yapmanızı engelleyip düşükten alıp yüksekten satma kontrolünüzü almaktır niyetleri.

7 maddede kısaca tavsiyelerde bulunmak istedim. Belki de eksik bile vardır. Aslında çok unsur var ama kısaca bunlardı anlatmak istediklerim. Kripto paralar dijitalleşmenin de bir sonucu. Fiziki paranın zamanla ortadan kalkıp dijital paraya geçtiğimizde de hayatımızda önemli yeri olacaktır kripto paraların. İyi günler dilerim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu konuda benim de söylemek istediğim bir kaç şey var.

1) Kaybedince sizi sıkıntıya sokacak para ile oynamayın, bu coin işi uzun bir maraton. Şuan zarar yazan seneye çok deli kar yazabiliyor. Beklemeyi, acele etmemeyi bilmeniz lazım. O yüzden kenara atıp unutacağınız para ile oynamanız daha iyi olur.

2) Twitter ve telegram gruplarına aldanmayın. Coin veren kişiler önden kendileri coin'i alıyor ve sonra takipçilerine aldırıyor. Hemen arkasından da aldıklarını boşaltıyorlar. Düşük hacimli coinlerde bu durum yeri geliyor %20-25 gibi artışa neden oluyor anlık. Adamlar kendi ceplerini dolduruyor kısaca.

3) Yine 2. madde de olduğu gibi aslında, coin pump grupları var. Düşük hacimli coinleri pump yaptırıp anlık yükseltme alçaltma etkinlikleri yapıyor bazı hesaplar. Bunlardan da mutlaka uzak durun. Bu da aynı mantık. Adamlar önce kendileri alıyor ve sonra takipçilerine aldırıyorlar. Twitter'da takip ettiğim bir pump grubu vardı benim, iki günde bir aynı saatte pump etkinliği yapılıyordu. 7-8 tane coin belirlemişler bunları döndürüp duruyorlardı.
Neyse bir akşam tam pump saatine yakın bir zamanlarda açtım bilgisayarı takip ediyorum bakalım ne olcak diye. 7-8 coinin de grafiğini açtım sekmelere bekliyorum. Yarım saat vardı coin'in verilmesine. Coinlerden biri sağlam artışa geçti, baktım yüklü miktarda alım geliyor coine. Düşük hacimli bir coin olduğu için yüksek alımlar anında etki ediyor. Yarım saate %15 gibi artış geldi coine. Sonra twitter'dan coini verdiler takipçilerine adamlar. Verildiği andan sonra da deli gibi bir artış daha, ve hemen arkasından da ilk alım yapan kişilerin toplu satışı ile coinin ilk halinden bile düşüğe dönmesi. :)
Demek istediğim o ki pump grupları para kaybettirme yeridir. Sakın bulaşmayın.

4) Son olarak ta şunu diyim. Tek bir coin tutmak yerine sepet yapmak daha mantıklı geliyor bana. Portföyümde en az 6-7 coin olur benim. Riski bölmek iyidir.

Diyeceklerim bu kadar. Yok proje bazlı coin alın, yok meme coin almayın falan demiyeceğim, bu piyasada neyin ne zaman kazandıracağı inanın hiç belli olmuyor. Karma bir sepetiniz olsun en temizi.
 
Bu konuda benim de söylemek istediğim birkaç şey var.

1) kaybedince sizi sıkıntıya sokacak para ile oynamayın, bu coin işi uzun bir maraton. Şu an zarar yazan seneye çok deli kar yazabiliyor. Beklemeyi, acele etmemeyi bilmeniz lazım. O yüzden kenara atıp unutacağınız para ile oynamanız daha iyi olur.

2) Twitter ve Telegram gruplarına aldanmayın. Coin veren kişiler önden kendileri Coin'i alıyor ve sonra takipçilerine aldırıyor. Hemen arkasından da aldıklarını boşaltıyorlar. Düşük hacimli coinlerde bu durum yeri geliyor %20-25 gibi artışa neden oluyor anlık. Adamlar kendi ceplerini dolduruyor kısaca.

3) yine 2. madde de olduğu gibi aslında, coin pump grupları var. Düşük hacimli coinleri pump yaptırıp anlık yükseltme alçaltma etkinlikleri yapıyor bazı hesaplar. Bunlardan da mutlaka uzak durun. Bu da aynı mantık. Adamlar önce kendileri alıyor ve sonra takipçilerine aldırıyorlar. Twitter'da takip ettiğim bir pump grubu vardı benim, iki günde bir aynı saatte pump etkinliği yapılıyordu. 7-8 tane coin belirlemişler bunları döndürüp duruyorlardı.
Neyse bir akşam tam pump saatine yakın bir zamanlarda açtım bilgisayarı takip ediyorum bakalım ne olacak diye. 7-8 coinin de grafiğini açtım sekmelere bekliyorum. Yarım saat vardı Coin'in verilmesine. Coinlerden biri sağlam artışa geçti, baktım yüklü miktarda alım geliyor coine. Düşük hacimli bir coin olduğu için yüksek alımlar anında etki ediyor. Yarım saate %15 gibi artış geldi coine. Sonra Twitter'dan coini verdiler takipçilerine adamlar. Verildiği andan sonra da deli gibi bir artış daha, ve hemen arkasından da ilk alım yapan kişilerin toplu satışı ile coinin ilk halinden bile düşüğe dönmesi. :)
Demek istediğim o ki pump grupları para kaybettirme yeridir. Sakın bulaşmayın.

4) son olarak da şunu diyeyim. Tek bir coin tutmak yerine sepet yapmak daha mantıklı geliyor bana. Portföyümde en az 6-7 coin olur benim. Riski bölmek iyidir.

Diyeceklerim bu kadar. Yok proje bazlı coin alın, yok meme coin almayın falan demeyeceğim, bu piyasada neyin ne zaman kazandıracağı inanın hiç belli olmuyor. Karma bir sepetiniz olsun en temizi.

Aynen katılıyorum 2021YILInda kripto işine bakıyordum en sonunda uğraşamayacağım parayı atayım birkaç sene sonra dönerim dedim ve aklımda bir coin vardı ona yatırayım geleceği var dedim fakat YouTube'daden ve Telegram grubunda gördüğüm bir yayıncının önerdiği coinleri aldım. 50 dolarımın hepsini bu 4 coin e yatırdım sonra hiçbir şey kalmadı 4.5 dolarım kaldı. Eğer o kendim geleceği olduğunu düşündüğüm coin e atsaydım şu an ortalama 1K dolarım olacaktı kafadan hiçbir efor, stres olmadan kazancım olacaktı. Şimdi tekrar başlayayım dedim piyasa bayağı değişmiş gibi geldi bana ama umarım adapte olurum.
 
Aynen katılıyorum 2021YILInda kripto işine bakıyordum en sonunda uğraşamayacağım parayı atayım birkaç sene sonra dönerim dedim ve aklımda bir coin vardı ona yatırayım geleceği var dedim fakat YouTube'daden ve Telegram grubunda gördüğüm bir yayıncının önerdiği coinleri aldım. 50 dolarımın hepsini bu 4 coin e yatırdım sonra hiçbir şey kalmadı 4.5 dolarım kaldı. Eğer o kendim geleceği olduğunu düşündüğüm coin e atsaydım şu an ortalama 1K dolarım olacaktı kafadan hiçbir efor, stres olmadan kazancım olacaktı. Şimdi tekrar başlayayım dedim piyasa bayağı değişmiş gibi geldi bana ama umarım adapte olurum.
İnsan hata yapa yapa öğreniyor maalesef.
Ben de yorumlar üzerine ismini ağzıma almak bile istemediğim bir coin almıştım ve sonucu hüsran oldu. :) O gün bu gündür kendim seçer araştırır ona göre alırım alacağım zamanlar.
 
Ben de ufak 1-2 not ekleyim;
Batan yabanci bir çok borsa var batiranlar da ortalıkta geziyor. Binance a gelecek olursak daha önce kendi lab inda sunduğu hatta gelistiricileriyle canlı yayınlar düzenlediği bir çok coin(altcoin) binance in kendisinde bile list edilmedi. Adamalarin çöpünü millete aldirdi. Yine ayni Binance kendi çıkardığı 3-4 yıldır millete kitledigi leverage coinleri delist etti. Genel konuşacak olursak bitcoin 74000 leri gördü ama bitcoin 50-60 bin iken olan altcoin fiyatlari eski değerlerinin yakınından bile geçmiyor. Ha saçma sapan değeri düşük birsey alırsınız 20 katina çıkmaz diye kimse iddia edemez ama bu onun bir işlevi olduğunu gostermiyor, bir mantığı yok. Gelecekte kesinlikle teknolojik anlamda dijital paranın yeri var ama bu işlerin çoğu fırsatçılara iş kapısı. Luna nin batışını düşünün. Bir günde nasıl trilyonlarca piyasaya sürüldüğünü, isminin değiştiğini sonra utanmadan luna diye tekrar çıkardıklarını...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı