Kubuntu için neler yapılmalı?

BerkerS

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: Ryzen 5 5600 | Anakart: ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II | Ekran Kartı: Asus DUAL RX6700XT | RAM: 32GB | PSU: High Power 600W 80+ GOLD | Klavye: BlitzWolf® BW-KB2
Merhaba,

Saatler önce anlık bir kararla Kubuntu kurdum ve aktif olarak kullanıyorum. Linux'a geçtikten sonra kesinlikle yapmamız gereken şeyler nelerdir?

Tavsiyelerinizi bekliyor ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.

1697390655743.png

Merhaba,

Saatler önce anlık bir kararla Kubuntu kurdum ve aktif olarak kullanıyorum. Linux'a geçtikten sonra kesinlikle yapmamız gereken şeyler nelerdir?

Tavsiyelerinizi bekliyor ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.

Eki Görüntüle 1978508

Ubuntu-based distrolarda yapman gereken pek bir şey olmuyor. Özellikle AMD kullanıcıları bu konuda daha rahat.

Daha kolay bir kullanım için kısayolları özelleştirebilirsin.

Örneğin alt+F4 yerine super+Q kullanabilirsin. Workspace sistemi Windows'tan çok daha iyi Linux tarafında ve özellikle kwin kısayol ayarlama noktasında çok başarılı. Workspace değiştirme özelleştirmeleri de yapmanı tavsiye ederim.

Kendi isteğine göre bir arayüz ortamı oluşturabilirsin. KDE buna çok müsait.

Firefox'un donanım hızlandırma kullanıp kullanamadığına about:support sayfasından bak. Webrender'in yanında software veya başka bir şey yazıyorsa render işi işlemcide yapılıyordur. Sadece Webrender yazıyorsa sorun yok.

Laptopdaysan çoklu ekran kartının durumuna bak. gpu-configration gibi bir şey olması lazım paketin adının. Gpu yazıp tab basarak bulursun.

Benim yaptığım ilk şey fare hızlandırmasını düze/flat moda alıp gereksiz uygulamaları silip güncellemek oluyor. Ardından dosya geçmişi gibi özellikleri kapatıyorum. Kubuntu'ya özel değil, genel olarak her distro için.

Gerekli olan uygulamalar kurulu mu?
Hangilerinden bahsediyorsunuz hocam?
Firefox'un donanım hızlandırma kullanıp kullanamadığına about:support sayfasından bak. Webrender'in yanında software veya başka bir şey yazıyorsa render işi işlemcide yapılıyordur. Sadece Webrender yazıyorsa sorun yok.

Laptopdaysan çoklu ekran kartının durumuna bak. gpu-configration gibi bir şey olması lazım paketin adının. Gpu yazıp tab basarak bulursun.
1697391121975.png

Bu kısımda mı hocam?

Ek olarak GPU driveri yüklendiğinden nasıl emin olabilirim?
Bash:
lspci | grep -Ei vga
Bu komutla ekran kartlarını bulursun. Başlarında kimliği yazar. O kimlikle de sürücüsünü bulursun.
Bash:
lspci -v -s <kimlik>
Kimlik 1:3:0:12 gibi bir sayı olur.

Bash:
lspci | grep -Ei vga
Bu komutla ekran kartlarını bulursun. Başlarında kimliği yazar. O kimlikle de sürücüsünü bulursun.
Bash:
lspci -v -s <kimlik>
Kimlik 1:3:0:12 gibi bir sayı olur.
Kod:
0a:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M/6850M XT] (rev c5) (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M/6850M XT]
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 115, IOMMU group 18
        Memory at 7800000000 (64-bit, prefetchable) [size=16G]
        Memory at 7c00000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        I/O ports at f000 [size=256]
        Memory at fcc00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1M]
        Expansion ROM at fcd00000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: amdgpu
        Kernel modules: amdgpu

Şeklinde çıktı verdi.

Technopat Haberler

Geri