Kuryelik yapılır mı?

Motor sürmek zevkli ilk 2 saat. Sonrası sıkıyor artık günde 10-12 saat motor sürmek kolay değil. Bir süre sonra odağında kayboluyor artık. Müşterilerle uğraşmak, hava şartları, yüksek çalışma saati vs daha önce kuryelık yapan birisi olarakdan tavsiye etmiyorum.

Motor sevmek ile kuryelik yapmak kadar saçma bir bağlantı olamaz.

Günde 2-3 saat ek mesai için motor bakım parasını parça parasını kışın giyeceğin kıyafetini benzinini ki bu 2-3 saat olmayacak asla 1 saatte işten eve geldin hazırlandın işe gittin oradan geri geldin hesaba kat her şey kağıt üstündekiyle tutmaz. Elindeki para yukarıdaki arkadaşın dediği gibi 2 zurnanı gömersin biter 2-3 saat yapacaksan. Hangi şehirde hangi firmaya girmeyi planlıyorsunda bu kadar çok para olduğunu söylüyorlar sana günde 2-3 saat deyip geçme 8 saat mesai yorgunluğu sonrası bir kaza yapıp sakat kalırsan ne olacak ne diceksin ailene? Kuryeliği önerenlere hayretle bakıyorum ya elinde hiçbir şey yoktur hiçbir meslek öğrenememişsindir paraya da köpek gibi muhtaçsındır o zaman yaparsın ama elinde zaten bir zanaat var iken hayata derdiniz ne sizin.
Ulan hala marketlerde kasadan bir şey alırken afiyet olsun diyorum kafa kalmıyor kafa.

Birincisi durum kişiden kişiye değişiklik, ilden ile değişiklik gösterir. Bunu dediğim arkadaşımın abisi işi rahat bir iş ama borcu olduğu için 2-3 bazen 3-5 saat kuryelik yapıyor. Yan meslek dediğim için ona örnek amacıyla yazdım onu. O abim işine motoruyla gidip geliyordu zaten montu falan her şeyi tamdı o yüzden işten çıkarken yapıyordu. İş çıkışında mental ve fiziksel olarak yorulmadıysa açıyor uygulamayı başlıyor işine sıkılına kadar yada yorulana kadar devam ediyor. İkincisi İstanbul gibi kalabalık bir ve trafiği oldukça tehlikeli bir yerde yapılmsını kattiyen önermem ki zaten normaldede önermedim sadece öğrenci arkadaşlarım memnun işinden bu yüzden öğrenciysen mantıklı dedim. Gidip Isparta gibi bursa gibi antalyanın bazı bölgeleri gibi yerlerdeki kuryelikle İstanbul'daki bir değil. Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum zıt fikirde değilim sadece ortada buluşamadık. Daha önce yazdıgım gibi seneye sınava gireceğim ve bu süre zarfında geçici iş olarak kuryeliği tercih ettim çünkü daha önce defalarca özel sektörde çalışmış biri olarak ne mesai paralarımı alabildim ne de insan muamelesi gördüm. Kuryeliği çok çok zor durumda kalmadıkça asla sizin gibi meslek amacıyla önermem zaten. Trafik konusunda karşı karşıya geçerken bile tehlike içindeyiz zaten. Müşteri 3 dakika erken yiyecek diye, kargosunu 5dk erken alacak diye slalom yapa yapa 70-100/kmh'da kullanmam önermem de

Kardeşim boş ver bu tipler her şeyden soğutur seni. Sen bildiğini yap annen baban abin tamam diyorsa sende istiyorsan başka kimse karışamaz. Benim fikrimde kalıcı iş yapılmaz bunun sende farkındasın zaten. Ben astsubaylık için seneye sınavlara gireceğim bu senede elime para geçsin diye kuryelik yapacağım serbest iş olduğu için. Gidip otellerde, kafelerde patronlara yalakalık yapmak yerine mahallende semtinde kuryelik yap daha iyi. Dikkatli olduğun sürece tabii ki.

Sonraki mesajımda yan mesleğin açılımını yaptım diğer arkadaşa yanıt olarak. Okuyabilirsiniz.
Bu tipler dediğin kişinin 6 yıl aktif kuryelik deneyimi var, ne biliyorsun da konuşuyorsun acaba? İlk esnaf kuryeliğe girişte 1 sene kazandırırsa kazandırır, bağkur 1 yıl devlet ödüyor 1 yıl gelir vergisi vs indirimi var sadecem muhasebe ve günlük giderler var. Onun dışında 1 senenin sonunda aylık en az 20 bin TL sabit gider olur.

Giderler:
KDV (Alış-veriş yaptıgın şeyleri gider olarak gösterebiliyorsun benzini gösteremiyorsun UTTS yaptırman lazım o da 3000 TL civarında.
Yıllık gelir vergisi: Duruma göre değişiyor net bir şey diyemem unuttum çünkü.
P1 Belgesi: 17 bin TL olması lazım süresi bitmişti belki uzatmışlardı o yuzden 17 bin TL
Günlük benzin: Ortalama 125 cc scooter 100 kilometre'ye 2.2 litre yakıyor günlük 250-300 km arası mesafe yapacağını varsayaraktan 380 TL.
Yeme içme: Günlük en az 2 öğün. 300 küsür TL her gün döner yiyemezsin fastfood yiyemezsin arada bir kaliteli öğün yemen lazım tabldot. Paket atarken susayıp gidip ice tea falan içersin 50 TL falan 350 TL de.
Motor bakımı: Yağ'ın litresi 300 TL. ortalama 2000 km'de bir yağını değiştirmen lazım yukarda yazdıgım kilometreyi yaparsan 5 günde bir yağı değiştirmen gerekiyor. o zaman da aylık 1500 TL yağ masrafı. Ve ayrıca sadece yağ değil bunun servis işçiliği falan var. Sıfır garantili alırsan mecbur serviste yaptırcan fiyatlar 2x 3x artıyor. Kayışı baga'lar varyatör bakımı vs var. Arka balata çok çabuk biter.
Motor sigorta: En az 6 bin TL.
ÖSS: Bazı firmalar zorunlu özel sağlık sigortası yaptırıyor hakediş başı kesiyolar yani aylık 400-500 TL olması lazım. Hatta bildiğim kadarıyla 3 büyükler zorunlu olması lazım.
Yağmur su çamur bunların getirdiği hastalıklar vs saymıyorum.
Motor taksidi: sıfır alacaksan taksitli alman daha mantıklı ve ayrıca kurye motorunu 1-2 sene kullanıp çok yıpranıp satmak zorunda kalacaksın ve en az %60 ucuza satıyorsun.
Lastik: 7-8 bin'de çok çabuk arka lastik eskiyor yağmurda da tutuşu en yukseğe çekmen lazım ortalama kaliteli bir arka lastik 1500 TL yani 3-4 ayda lastik bitiyor 4 ay diyelim 1500/4 400 TL aylık kenara koyman lazım lastik için.

Daha sayamadığım bir sürü gider.
Şimdi sigorta 6 bin TL aya vur 500 TL
Aylık motor bakımı ortalama 3000 TL
Lastik aylık 400 TL kenara koyman lazım
ÖSS Aylık 500 TL
Benzin 380 TL (günlük)
400 TL yeme içme gideri (günlük)

28000 TL yapıyor ve yazmadığım giderler var (muhasebe ücreti gibi) Yani aylık 30-35 bin TL'yi gider olarak düşün. Senin en azn 80 bin TL'lik fatura kesmen lazım ki çalıştığına deysin. Bu işin kazası var riski var. Motor arızalanırsa en az 1 ay yatar motor bu bir ayda çalışmasan da bağkur ödersin muhasebeci para da ister devlet vergisini de ister...

Bunların yerine 3 harfli marketlerde çalış en azından annenin babanın gözü arkada kalmış olmaz. Bu iş 12 saat yapılıyor 8 saat yaparsan paket atamazsın. Havalar erken kararıyor geceleri zaten tehlikeli yollar berbat durumda genel olarak her yerde...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı