L Kadrolu Bisikleti Kontrol Etmek Zor mudur?

kerem1238806

Megapat
Daha fazla  
2 ay önce Carraro Force 271 modelini alarak ilk bisikletime başladım. 2-3 hafta öncesinde temelleri attım iyice sürmeye başladım ama şöyle bir durum var, bisiklet L kadro. Ben 165 civarlarında bir şeyim, 40 kiloyum. Biliyorum çok zayıfım ama yapacak bir şey yok :D Sizce bir sıkıntı çıkarır mı arazide falan? M kadro olsaydı çok daha iyi kontrol ederdim arazide diye düşünüyorum. L'de sanki biraz tedirginim, lastikler de CST'nin ucuz lastikleri. Biraz basit bir soru oldu ama bu tedirginlik geçene kadar zevk alamayacağım, görüşleriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Doğrusu kadro boyunu size uygun almaktır. Bu sadece boyunuzla ölçülmüyor bacak içi ve dışının da ölçülmesi gerek. Örneğin ben 183 cm boyundayım bisikletim L 20" ben bile çoğu zaman keşke 19" bulsaydım diyorum. Yani o kadro boyu maalesef büyük. Ayrıca dağ bisikletlerinde arazide özellikle, kadro boyu küçük oldukça kontrol etmesi daha kolay olur. Değiştirme şansınız varsa değiştirin yoksa satışa koymanızı tavsiye ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
165 boya L kadroyu kim hangi yüzle vermiş bilmiyorum, o kadro sana çok büyük. Kontrol kabiliyetini elbette çok etkiler, ayrıca gereksiz ağırlık taşımana sebep olur. Yeni aldıysan mutlaka değiştir.

CST'nin şehir içi seyahat lastiklerinden ucuz olan modelleri kullandım, bilhassa yağışlı havalarda çok dikkatli olman gerekiyor.
Ben şuan Maxxis Crossmark kullanıyorum, başka bisikletlerde viraja giremiyorum rahatça, her an bir korku her an bir teker kaçıracak korkusu yaşatıyor :) Lastik önemli.

Yorumlarınız için teşekkür ederim maalesef değiştirmem mümkün değildir. Bisikleti Ankara ulus giba çarşısından aldım neredeyse en fazla bilinen yer decathlon dışında. 1 sene sonra downhill enduro yada zorlu araziler için bir mtb ye geçiş yapmayı planlıyorum belkide 2 sene sonra belli değil. o zaman tam istediğim ölçüde olanını alacağım. Amcam sayesinde L kadro aldım :'( asfalt dışında hiç bir yerde süremiyorum

@BilgisayarKurdu Hocam yanlışınız var, bence o boy için o kadro uygun sayılabilir. @kerem1238806 Bu arada aslında önemli olan iç bacak boyunuzun ölçüsüdür. Belki iç bacağınız o kadro boyutuna bir sıkıntı yaratıyor olabilir. Hissiyat olarak bisikletin kontrolünü sağlayamıyor gibi düşünebilirsiniz; bence o olay kullanım tecrübeniz ve alışkanlığınız ile alakalıdır, belki de daha önceki yıllarda haddinden fazla küçük boyda bisiklet kullandınız ve şu an bu size çok büyük geliyor da olabilir :) Alışırsınız bence değiştirmenize gerek yok iç bacağa mani olmadığı sürece..

Olmadı şöyle deneyin; bisikletin selesini sizi rahat edecek en uygun şekilde ayarlayın sonra sürmeye başlayın eğer pedalı çevirirken aşağıdaki ayağınız yere değmiyorsa ''ki büyük ihtimal değmez küçük değildir'' veya çevirirken ki bir bacağınız çevirmeye yetmiyorsa '' açı olarak çevirme payında zorluk çekiyorsanız'' işte o zaman gerçekten büyük demektir. :)
Şu an bulamadım ama standart kabul gören bir ölçü tablosu vardı kullanıcı ölçüleri ve kadro boyları arasında.

@BilgisayarKurdu Hocam yanlışınız var, bence o boy için o kadro uygun sayılabilir. @kerem1238806 Bu arada aslında önemli olan iç bacak boyunuzun ölçüsüdür. Belki iç bacağınız o kadro boyutuna bir sıkıntı yaratıyor olabilir. Hissiyat olarak bisikletin kontrolünü sağlayamıyor gibi düşünebilirsiniz; bence o olay kullanım tecrübeniz ve alışkanlığınız ile alakalıdır, belki de daha önceki yıllarda haddinden fazla küçük boyda bisiklet kullandınız ve şu an bu size çok büyük geliyor da olabilir :) Alışırsınız bence değiştirmenize gerek yok iç bacağa mani olmadığı sürece..

Olmadı şöyle deneyin; bisikletin selesini sizi rahat edecek en uygun şekilde ayarlayın sonra sürmeye başlayın eğer pedalı çevirirken aşağıdaki ayağınız yere değmiyorsa ''ki büyük ihtimal değmez küçük değildir'' veya çevirirken ki bir bacağınız çevirmeye yetmiyorsa '' açı olarak çevirme payında zorluk çekiyorsanız'' işte o zaman gerçekten büyük demektir. :)
Şu an bulamadım ama standart kabul gören bir ölçü tablosu vardı kullanıcı ölçüleri ve kadro boyları arasında.
Yanlış bilgilendirme falan yok ortada, tam aksine senin söylediklerinde yanlışlık var.
Bahsettiğin gibi bir kadro boyu hesap etme yöntemi yok. 165 boy en fazla 15-15,5 kadro kullanabilir. 20" kadro da versen kullanır ama ona uygun olduğu anlamına gelmez.

Kalkmış diyorsunuz ki seleyi en aşağı pozisyona getirdiği halde ayağın yere değmiyorsa o kadro sana büyük değildir. Başlı başına bir yanlış bilgilendirme.

Böyle bir şey söz konusu değil, selesi en düşük pozisyonda olduğu halde ayağı yere değmeyen kişi olması gerektiğinden çok ama çok daha büyük bir kadro kullanıyor demektir.
Biz belirli bir bilgi ve tecrübe ile bu önerilerde bulunuyoruz.

Adsız.jpg

Yanlış bilgilendirme falan yok ortada, tam aksine senin söylediklerinde yanlışlık var.
Bahsettiğin gibi bir kadro boyu hesap etme yöntemi yok. 165 boy en fazla 15-15,5 kadro kullanabilir. 20" kadro da versen kullanır ama ona uygun olduğu anlamına gelmez.

Kalkmış diyorsunuz ki seleyi en aşağı pozisyona getirdiği halde ayağın yere değmiyorsa o kadro sana büyük değildir. Başlı başına bir yanlış bilgilendirme.

Böyle bir şey söz konusu değil, selesi en düşük pozisyonda olduğu halde ayağı yere değmeyen kişi olması gerektiğinden çok ama çok daha büyük bir kadro kullanıyor demektir.
Biz belirli bir bilgi ve tecrübe ile bu önerilerde bulunuyoruz.

Eki Görüntüle 277749
Anlatmak istediğimi ya ben anlatamadım ya da siz anlamadınız. Ben sürmeye başlayıpta pedalı çevirirken ayağınız yere sürtmüyorsa sıkıntı yoktur dedim, yani sürterse kadro küçük demektir iç bacak boyuna göre.. Öte yandan eğer pedalı çevirirken bacak çevirme açısına pay bırakmıyor; yani pedali çevirmeye yetemiyor veya zorlanıyorsanız o zaman da bisiklet size gerçekten büyük geliyor demektir. Ben bunu söyledim siz tamamını okumayıp kendinize göre yorumlamışsınız cümlelerimi. Kadro boyu hesap etme yöntemi de vardır, iç bacak önemlidir esas konu; ki zaten başlıca yukarıda söylediğim faktörler sorun teşkil etmesin diye uygun kadro boyu önerilir. Gidona olan uzaklıkta önemlidir de, genel de bu tip sorunları elimine etmek esas alınır daha çok.

Ayrıca tek bir ölçü standardına dayanıpta bu olmaz demekte tek taraflılık. Bu belli bir standarda bağlı kalamayacak kadar insan vücuduna, anatomisine bağlı birşey. Kaldı ki, kadro ölçüsü uygunluğu bisikletin modeline ve kullanım yerine göre de değişir, bunun çok alt detayları vardır. Mesela yol bisikleti ile, tur bisikleti arasında çok farklılık var. Kesin olmaz demek bence yanlış bu yüzden.

Son düzenleme:
L boy 19" - 20" kadro boyuna denk gelmektedir. 165 boy ise ortalama 15", en fazla ise 16" boya denk gelmektedir.

İç bacak boyuna göre ölçüdür doğrudur ancak hiçbir insanın bacak boyu, kendi boyu karşısında bu kadar orantısız olamaz ki ; Gidip 165 boyda 20" kadro kullanabilsin.

Verdiğin bilgi tamamen yanlış, neresinden kırparsan kırp yanlış. 15-16" kullanacak kişiye 19-20" kadro önerilmez. Bu insanı leylek mi de bacağı bu kadar orantısız uzun olsun?

16" kadro kullanıyorum ve 180 boya sahibim. 16" S'nin sonu M'nin ise başlangıcı kabul ediliyor.
Normalde 180 boy için 17-18" kullanmam gerekiyor.

Aradaki 1,5" fark yüzünden bile resimde gördüğün bisiklet çok bariz bir şekilde küçük geliyor bana.
Amatör bir insan gözünden baksan problem görmezsin ancak doğrusu bu değildir.

Bizler burada bilinçli kişiler olarak önerilerde bulunuyoruz. Bisikletforum.com gibi sitelerde 165 boy sahibi kişiye 19-20" kadro kullanabilir dersen forumdan atarlar seni direkt olarak :)

P2BNdVr (1).jpg

L boy 19" - 20" kadro boyuna denk gelmektedir. 165 boy ise ortalama 15", en fazla ise 16" boya denk gelmektedir.

İç bacak boyuna göre ölçüdür doğrudur ancak hiçbir insanın bacak boyu, kendi boyu karşısında bu kadar orantısız olamaz ki ; Gidip 165 boyda 20" kadro kullanabilsin.

Verdiğin bilgi tamamen yanlış, neresinden kırparsan kırp yanlış. 15-16" kullanacak kişiye 19-20" kadro önerilmez. Bu insanı leylek mi de bacağı bu kadar orantısız uzun olsun?
Şöyle söyleyeyim benim boyum 182cm. Ben XL boyutunda bir bisiklet alacaktım, sırf yok diye gittim L model aldım aslında bana uygun bir model fakat ben bisikleti sürerken kamburum çıkacakmış gibi oluyor keşke bir büyük beden alsaydım diyorum ve sırf rahatsızlık duyuyorum diye seleyi neredeyse en sona getiriyorum. O yüzden ben standarta pek bağlı kalmıyorum. He sizin dediğiniz doğru olabilir belki gerçekten arkadaşa büyüktür ama denemeden ben kesin bir şey söyleyemezdim.
O model farkları arasında çokta büyük uçurumlar yok ki hocam. :) Zaten bacakla genelde pedali çevirebiliyorsa kullanıcı rahat ediyor. E tabi birazda beklentiyle alakalı kimisi korkuyor yere yakın olmak istiyor, alışkanlıkta etkiliyor ama kuralmış gibi bakmamak lazım diyorum ben şahsen yine de saygı duyuyorum iyi akşamlar.
Bu arada yine de söylüyorum sizin resmini attığınız model dağ bisikleti türünde ve deneyim ve alışkanlığa göre değişir. O konuda katılıyorum dağ bisikleti küçük modeller daha uygun olabilir. Ama sizin dediğiniz gibi 165cm boy'a L model dersen seni atarlar diye birşey hiç görmedim, çünkü ben de o forumda aktif bir kullanıcıyım..

Son düzenleme:
Benim de herkesin yorumuna saygım var teşekkür ederim, sert çıkıyormuşum gibi algılama :)
Ancak yanlış bilgilendirme yapıyormuşum gibi bir hava oluşuyor, en korktuğum şey birini yanlış yönlendirmek, yanlış bilgi vermektir. Biz yıllardır buradayız, yanlış bilgilendirme yaparsam sabıkama yazılıyor :)

Biz bu bisikletlerle 100-120Km turlara çıkıyoruz, kadro boyu bu yüzden önemli. Verdiğim bilginin yanlış olmadığından emin olmanı isterim yalnızca.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı