Ryzen 5 4600H islemcili, 16GB RAM ve 512GB SSD'li bir laptop kullaniyorum. Isinma sorunum yok, calisirken fanlarin sesi bile cok az geliyor, ancak cok zorladigimda seslerini duyuyorum. Onu diyen adamlar 10 yil geriden takip ediyor teknolojiyi(Phenom, Athlon zamanlari vs). Masaustum de Ryzen 5 3600, Cylon 4 sogutucu ile kullaniyorum ve oyunda 60-65 dereceyi gecmiyor. Tabi 50 liralik stok fanla veya kotu kasalarla kullanip isiniyor diyen adamlar da var
Bir de konu laptop olunca, modelden modele degisebiliyor. Bir laptop'un sogutma sistemi kotu tasarlanmissa Intel'de AMD'de olsa fark etmez fazla isinabilir. Yani oldukca degisken bir sey bu, onemli olan o urunun termal basarimidir. Fakat AMD'nin yeni Ryzen 5000 islemcileri, hem daha az enerji tuketiyor hem de cok isinmiyor, bunu da belirteyim. Intel 14nm'nin dezavantajlari ve bazi diger problemler yuzunden, isinma ve tuketim sorunlarini cozemedigi icin halen 8 core, 16 thread laptop islemcisi uretemiyor. Bugun AMD R7 5800H, 5900H, 5900HX gibi laptop islemcilerinin Intel tarafinda rakipleri dahi yok.