Laptop anakart tamiri denemesi

Size göre tam olarak nerelerde işlem yapılmış gibi duruyor? İilgili kısmın görselini işaretleyip daha net ve yakından atar mısınız?
Fotoğraflar yeterince yakın.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-11-08 at 08.19.59.jpg
    WhatsApp Image 2020-11-08 at 08.19.59.jpg
    206,1 KB · Görüntüleme: 88
  • WhatsApp Image 2020-11-08 at 08.20.24.jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-08 at 08.20.24.jpeg
    147,5 KB · Görüntüleme: 88
  • WhatsApp Image 2020-11-08 at 08.21.05.jpg
    WhatsApp Image 2020-11-08 at 08.21.05.jpg
    146,2 KB · Görüntüleme: 86
  • WhatsApp Image 2020-11-08 at 11.56.11.jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-08 at 11.56.11.jpeg
    164,6 KB · Görüntüleme: 118
Son attığınız fotoğraf dışında diğer üçünde herhangi bir oynama yok. Son attığınızda da yok ancak şu olmuş olabilir; SMD devre bileşenlerinin hassaslığı daha farklı olduğu için zaman zaman tırnak ile dahi lehimli yerinden çıkarılabiliyor. Bundan dolayı belki tamir sırasında bulunduğu zeminden dolayı belki de sonrasında size geçtikten sonra birkaç parça SMD kapasitör düşmüş olabilir. Söylediğiniz üzere şu kadar parça alınmış, bu kadar parça yok gibi bir durum göremedim ben işin gerçeği.

Flux izlerini temizleseler dahi lehimler stabil durumda. Bunu da yapamazlar. Stabil konumda bırakabilirler ancak PCB katmanında leke oluşur sıcaklıktan dolayı. Dolayısıyla bu durum fazlasıyla belli olur.

Son attığınız fotoğraf dışında diğer üçünde herhangi bir oynama yok. Son attığınızda da yok ancak şu olmuş olabilir; SMD devre bileşenlerinin hassaslığı daha farklı olduğu için zaman zaman tırnak ile dahi lehimli yerinden çıkarılabiliyor. Bundan dolayı belki tamir sırasında bulunduğu zeminden dolayı belki de sonrasında size geçtikten sonra birkaç parça SMD kapasitör düşmüş olabilir. Söylediğiniz üzere şu kadar parça alınmış, bu kadar parça yok gibi bir durum göremedim ben işin gerçeği.

Flux izlerini temizleseler dahi lehimler stabil durumda. Bunu da yapamazlar. Stabil konumda bırakabilirler ancak PCB katmanında leke oluşur sıcaklıktan dolayı. Dolayısıyla bu durum fazlasıyla belli olur.
Sen de haklıymışsın sadece 1 tanesinin eksik olduğu görülüyor. Bazılarını da renk farkından dolayı işaretledim zaten.

Ukalalık yapmana gerek yok, herkes bildiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor sana. Tamircinin çaldığını söylediğin parçaların çoğu resmen kilo hesabı ile satılıyor. Adet fiyatı o kadar düşük yani. Tamircinin vizyonsuz olduğunu ve yine de bir şeyleri söktüğünü varsaysam bile havya ve sıcak hava tabancasının harcadığı elektrik daha pahalıya geliyor.
Sana katılıyorum. USB kartının görsellerine baktım. Hepsi aynı yerde. Çalmak amacıyla değil kurcalamak amacıyla sökmüştür o zaman bazılarını. 0 anakartın bütün kompanentlerinin görselleri veya kartı elimde olup kıyaslamadığım sürece kaç parça söktüğünü bilemem. Üzerinde Yüzlerce eleman var. Data sheet'in de boş yerlerde eleman gösterdiği için çaldığını düşünmüştüm. Küçük olanlar değil, büyük parçalar para ediyor. . MDU1512 mosfet yok 2 tane. n11'de 20 liradan satılıyor tanesi. Aliexpress fiyatına da bakabilirsin. Birisinde VOM gibi bir şey yazıyor. O parça internette yok. O parçaların bazılarını internette bulamadım. Cihazımı ilk götürdüğümde kısa devre vardı. O kadar parça bozulacağını sanmıyorum.

Güncelledim.

Son düzenleme:
Sen bu anakartı bilindik, işinin eri bir tamirciye ver. Bulunduğun yerde yoksa gerekiyorsa kargoyla başka ile/ilçeye gönder. Şimdiye kadar bir işlem uyguladın mı bilmiyorum fakat işini bilen birinin bu anakartı tamir etme olasılığı, senin etme olasılığından çok daha yüksek.

Sen bu anakartı bilindik, işinin eri bir tamirciye ver. Bulunduğun yerde yoksa gerekiyorsa kargoyla başka ile/ilçeye gönder. Şimdiye kadar bir işlem uyguladın mı bilmiyorum fakat işini bilen birinin bu anakartı tamir etme olasılığı, senin etme olasılığından çok daha yüksek.
Yok, edemiyorlar. Eski konumu okursan anlarsın. İyice bozulacak cihaz daha çok el değiştirirse. Güney çipi söktüm temiz bir şekilde. Son işlem yapan kişi benim kadar temiz sökmedi. Kartın arka tarafında renk değişimi var. Hasarlı bir mosfet vardı onu söktüm. Temizlerken kaba davrandım biraz ped yerini kopardım kondansatörlerden gelen 3 bacağın. Ped tamiri yapmaya çalışacağım ama yapamayabilirim mikroskopum yok çünkü. Olsa sorun olmayacaktı. Hasarlı mosfeti zar zor satın alacağım yeri de buldum. 1 veya 2 tane spariş vereceğim aliexpressten 2. el 12$'a var güney çip. Cihaz açık devrede kaldı şu an. Mosfeti kurcalamasaydım tetik alacaktı büyük ihtimalle. Kenarı kırıktı çıkarmak istedim psikolojim bozuktu. 5'er $ mosfetler, 12$ güney çip (kargo dahil) masraf edeceğim. Çipi söküp takmak kolay. Verdiğim 650 liraya üzülüyorum. O paraya FHD mikroskop alabilirdim. Yollarda hasar olduğunu sanmıyorum. Clevonun anakartları güçlü oluyor.

Ayrıca firmaların %90'ı işlem görmüş laptoplara bakmıyorlar. Bakmayı kabul edenler de "cihaz çalışsa da çalışmasa da parayı ödersin" diyorlar.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-11-08 at 11.00.58.jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-08 at 11.00.58.jpeg
    169,6 KB · Görüntüleme: 61
Son düzenleme:
Sen onu sökmüşsün de, yeni çipi nasıl takacaksın uygun stencil, solder paste ya da solder ball olmadan? Solder wick de yok elinde anladığım kadarıyla, sadece lehim teli ve havyayla olacak iş değil bu.

Sen onu sökmüşsün de, yeni çipi nasıl takacaksın uygun stencil, solder paste ya da solder ball olmadan? Solder wick de yok elinde anladığım kadarıyla, sadece lehim teli ve havyayla olacak iş değil bu.
10$'lık şey için reballe uğraşmam. 2. el çipler 12$, 0'lar 20$. Takması daha basit. Ped tamiri çok zor. Ped tamiri veya köprü çekmem lazım. Mikroskopsuz imkansız gibi bir şey. Ayrıca aliexpress'te hepsi satılıyor onların. Stencil 1$, toplar da 1-2$.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı