Laptop CPU/GPU Saat hızı düşmesi

51618

Megapat
Katılım
16 Mart 2015
Mesajlar
359
Çözümler
4
Oyunu açıyorum 10 dakika civarı güzel bir şekilde (50-60 FPS ) oynadıktan sonra kasmalar meydana geliyor, FPS düşüyor. İşlemci ve ekran kartı sıcaklığını Aida64 programı ile takip ettiğimde normal olduğunu gördüm (min.55 max.70C). Biraz araştırma yaptıktan sonra ekran kartı ve işlemci saat hızının 80 derece civarına ulaştığında düşmesi gerektiğini öğrendim. Sıcaklıkların oyun oynarken 80 dereceye çıktığını hiç görmedim.

Sorunum ise şu ; Sıcaklıklar 80 dereceye çıkmadığı halde saat hızı neden düşüyor ?
Diyelim saat hizi ile bir problem yok peki oyun oynadıktan 10 dk sonra sıcaklıklar normal olduğu halde FPS düşüşleri, kasmalar da neyin nesi..

Sistemim ;
  • i5-4200u Çift Çekirdekli Max 2.6 Ghz
  • GT 740M 2GB
  • 8GB RAM
 
Son düzenleyen: Moderatör:
80 derece diye bir kural yok. CPU'nun farklı saat frekans konumları vardır ve ısıya göre bu düşer. Mesela 70 derece olunca, 90 dereceye sıçrama olmasın diye Trubo devre dışı kalır. İşlemcin 1.6 GHz. Bu saat frekansı normalde oyunlarda yetersiz kalabilir. Oyuna ilk girdiğinde Turbo çalışıyordur. Çünkü ısı düşüktür. Ama ısı yükselince ilk Turbo kendini kapatır. Turbo Boost böyle bir teknolojidir. Isı ideal değilse devreye girmez. İşlemci 1.6 GHz'de kalınca da oyunda darboğaz olmaya başlar.

Çözüm ? Garanti devam ediyorsa cihazın altına bir soğutuc alman oyun süreni biraz daha uzatabilir.
 
Soğutucum var bilgisayarı yaklaşık 1 senedir kullanıyorum. Önceden 60 fps sabit idi (bazi oyunlar hariç). Ama şuan sürekli iniyor.
Oyunda başta Turbo Boost aktif sonra FPS düşüyor. Masaüstüne geliyorum oyunu alta aliyorum 1 dakika bekleyip girdiğimde FPS tekrardan 60 oluyor 10 dakika düzgün oynuyorum sonrasinda yine FPS düşüyor.
 
Alt+ Tab yaptığında işlemci soğumaya başlıyor, tekrar açtığında normal olarak aynı FPS' yi alıyorsun. Fan temizliği ve termal macun değişimi belki sorunu çözer. Eğer daha önce o şekilde oynayabiliyorsan, bundan kaynaklıdır diye düşünüyorum.
 
Olabilir kasma sorunu dolayısıyla 1 hafta önce teknik servise verdim cihazi. Yazılımsal olduğunu tespit edip (gereğini yapıp) geri gönderdiler. Fakat sorun hala devam etmekte. Bende termal macun ve tozdan şüpheleniyorum.

4-5 saat boyunca BF3 oynamıştım. Gözüme hiç takılma veya kasma gelmedi. FPS 60 civarlarinda sabitti (arada 55 oluyordu).
(Geçen yıl yaz tatilinde)
 
Güç seçeneklerinden yüksek performansı seçersen işlemci sürekli maksimum hızında çalışıyor. İstersen güç seçeneklerinden yüksek performans yapıp bir dene işlemci ısısı artabilir ama fps düşüşü yaşamazsın.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı