Çözüm Laptop, içindeki bileşenlere göre düşük performans veriyor

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Merhaba. Laptopunuzun olması gerekenden düşük FPS aldığını düşünüyorsanız, bu konuyu okuyabilirsiniz. Alışılagelmiş öneriler dışındaki bir şeyden de bahsedeceğim.

Bu konuyu sorun yaşayan kişilere gönderince daha çok yardımcı olabilmek adına 2 kısma ayırıyorum.
Burası 1. kısım.
laptopunuzun, oyunların sistem gereksinimlerini karşıladığını düşünerek ve ilk önce standart soruları sorarak başlayalım:​
  • İşlemci ve ekran kartı sıcaklığı nasıl?
  • İşlemci kaç GHz değerinde çalışıyor?
  • Prize takılı mı?
  • Sürücüler güncel mi?
  • Cihaz hangi modda çalışıyor?
  • Bu durum hep mi vardı, sonradan mı oldu?
Sonradan olduysa sorulacak bir soru daha var: Neden sonra oldu?
  • Oyun uyumlu mu? Mesela Dying Light oyununda şöyle bir ifade var:

• Oyunun optimizasyonu nasıl?

Bunlarda takıldığınız bir nokta olursa konunuzda belirtin, eğer bunlarda bir sıkıntı yoksa 2. kısma geçelim.

Burası 2. kısım.
sahip olduğunuz çoğu cihazda MUX yok. Bundan haberinizin olmaması normal. Çünkü:​
Peki, nedir bu MUX? Cevabı:
Aklınızda soru bırakacağını düşünmüyorum ama yine de kalırsa, ilgili konular üzerinden sorabilirsiniz :)

Peki, nasıl çözülecek? MUX, donanımsal bir şey olduğu için maalesef kesin olarak çözemeyiz. Çözmüş gibi olabiliriz. O nasıl olacak diyorsanız:

• Çift kanal RAM kullanmak.
Çift kanal RAM kullanarak çözmüş gibi oluruz, bir MUX olamaz ama yine de hiç yoktan iyidir. Yeterli olacağını düşünüyorum. "ne diyor bu deli?" diyecekseniz, @xbea'yı davet edip çift kanal RAM kullanılarak çözülen konuları bırakmasını rica ediyorum :)

@FarukS tarafından çekilen çift kanal RAM ile tek kanal RAM farkını gösteren videoyu bırakıyorum:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kendisi için de sorun değilse, diğer oyunlardaki FPS farklarını yazılı olarak anlatırsa sevinirim :)

Sanki bir ara @xbea da çekecekti ama çekip çekmediğini bilmiyorum. Çektiyse veya çekecekse onu da bırakırsa sevinirim :)

• Haricî monitöre veya televizyona bağlayıp kullanmak.
Görüntü alma portlarınız doğrudan NVIDIA ekran kartına bağlıysa normal FPS değerlerinizi alırsınız çünkü işlemcide bulunan grafik birimi işin içine girip performansınızı düşürmez. Örnek:

Burada bir not düşmek istiyorum. Bu çözümü birisine önerdiğimde işe yaramadığını söylemişti ama sonradan görüntüyü sadece haricî ekrana vermeyi deneyince işe yaradığı şeklinde dönüş yapmıştı bana. Olmazsa bunu da deneyebilirsiniz diye söyleyeyim dedim.

Bir yeri atlamadiysam olabilecek ihtimallere elimden geldiğince değindim. Eksik veya atladığım bir yer varsa bunu belirtirseniz sevinirim :)

Hocam merhaba ROG STRIX G15 513rm cihaza sahibim 16 RAM (16x1) RTX 3060 Ryzen 7 6800H var PC de. MUX da mevcut. Fakat CS2 de 170 ve Valorant'ta 200 250 FPS arasi alıyorum sorunu laptopu aldığımdan beri yaşıyorum ve hala çözüm bulamadim. Bir öneriniz var mı?

ASUS TUF Gaming F15 FX506-HM*HN060 modeli var içerisinde RTX 3060, Intel i7 11800H ve 3200MHz 16 GB RAM var ne garip ki ekran kartım %50-%60 çivarlarında çalışıyor resmen bilgisayarın yarısı çalışmıyor bütün sürücüler güncel artık bıkkınlık geldi ne yapacağım bilmiyorum o kadar para verdik bir gıram performans alamıyorum oyunlarda düşük ayarlarda da aynı FPS yüksek ayarlarda da aynı FPS alıyorum lütfen yardımcı olabilecek varsa bakıversin ne araştırdıysam elimde kalıyor kıracağım atacağım o kadar sinir bozucu.

Ben de aynı sorunu yaşıyorum. Grafikler düşük de olsa yüksek de olsa maksimum 20 FPS fark ediyor sistemin normalde bu kadar düşük FPS vermemesi gerek. Siz bir çözüm bulabildiniz mi?

@Doğanan, merhaba.

CS2 bence sorunlu bir oyun, FPS kısmında bende de 4080'li LP7i var. FPS değerleri çok değişken. Geforce Experience ayarlarından Whisper Mode diye bir ayar var, onu kapatınca benim FPS değerleri yükselmişti. Onu bir deneyin. Bir başkasında Battery Boost ayarını kapatmak işe yaramış, bunu da bir deneyin. Bunlar dışında çift kanal RAM olmaması kafamı kurcaladı.

@Ramazan Ö sonradan oldu FPS sıkıntıları bir süre sonra oyun 5 10 saniye FPS yarıya düşüyor sonra tekrar aynı FPS'e dönüş sağlıyor problemim bu kullandığım bilgisayar.
ASUS ROG G731_GW_ev009 i9 9880h RTX 2070 16 GB RAM 1 TB SSD.
Merhaba. Geç gördüm mesajınızı. Sıcaklıklardan diye tahmin ediyorum. Bakım yaptırdınız mı?

@Frstghost, hala yardım lazım mı? Kusura bakmayın yeni gördüm mesajınızı. Hala yardım lazım mı? Çözdüyseniz nasıl çözdünüz? CS biraz sıkıntılı bence. Bende 4080 var, 200-400 civarı alıyorum. CS hususunda kendimde uğraşmayı bıraktım artık.

Son düzenleme:
Selamlar, Bende Hp Omen 17 serisi laptop var. i7 13700Hx, 32 gb ram, rtx 4080, 500 gb boş alanı olan 2 tb ssd var. Arkadaşımda da msi katana 17, i7 12650H, 16 gb ram, rtx 4060 ve 600 gb boş olan 1 tb ssd var. Escape from tarkov oyununda ben aynı ayarlarda aynı haritada 70 küsür fps alıyorken onun bilgisayarı benim 15-20 fps üstümü alıyor. Bu konuda bir fikriniz var mıdır acaba?

@babeyinkemiği, merhaba. MSI Afterburner kurup oyun içindeki diğer verileri atabilir misiniz? Bir de ayrı konu açıp devam etsek daha hoş olur.

Soruyu cevaplıyorum mesajı hortlatıyorum kusura bakmayın değerler böyle. GPU MHz ile voltaj yarıya düşüyor 20 25 saniye ve FPS düşmesi yiyorum bu yüzden.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-26 004434.png
    Ekran görüntüsü 2025-02-26 004434.png
    408,4 KB · Görüntüleme: 15
  • Ekran görüntüsü 2025-02-26 004516.png
    Ekran görüntüsü 2025-02-26 004516.png
    399,1 KB · Görüntüleme: 17

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı