Laptoplarda ısınma uzun vadede ne gibi sorunlara yol açar?

Lord345

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS TUF Gaming A15 FA507NVR

NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 Laptop GPU 8GB GDDR6
Meslek
Öğrenci (Mezun)
RAM
16GB
Ekran kartı
NVIDIA® GeForce RTX™ 4060
Anakart
Asus TUF Gaming A15 FA507NVR-LP005
İşlemci
AMD Ryzen 7 7435HS, 3100 Mhz, 8 Çekirdek
Merhabalar dostlar, sizlere neredeyse herkesin illaki internette arattığını düşündüğüm "Laptop'da ısınma ne gibi sorunlara yol açabilir?" sorusunu sormak istiyorum. Yaklaşık 3 ay önce Asus Tuf Gaming A15 Laptop aldım ve gayet memnunum herkese de tavsiye ederim. Ancak bazıları ısınma sorunu olduğu için alınmayacağını söylüyor. Gerçektende ısınıyor evet, ama bunun nasıl bir zararı var bilmiyorum. Sizlerden ricam merak edenlerin kafasında soru işareti bırakmamak için bu konuyla ilgili gerçekten bilgisi olanların yorum yapması. Herkese iyi forumlar.

Merhabalar dostlar, sizlere neredeyse herkesin illaki internette arattığını düşündüğüm "Laptop'da ısınma ne gibi sorunlara yol açabilir?" sorusunu sormak istiyorum. Yaklaşık 3 ay önce Asus Tuf Gaming A15 Laptop aldım ve gayet memnunum herkese de tavsiye ederim. Ancak bazıları ısınma sorunu olduğu için alınmayacağını söylüyor. Gerçektende ısınıyor evet, ama bunun nasıl bir zararı var bilmiyorum. Sizlerden ricam merak edenlerin kafasında soru işareti bırakmamak için bu konuyla ilgili gerçekten bilgisi olanların yorum yapması. Herkese iyi forumlar.
80-85 derecenin üstüne çıkmazsa bir şey olmaz dayanıklılar. Fanlarını açık tut yeter. Belki yandan vakumlu fanlardan da alabilirsin iş yapıyorlar.

Elektronik devreleri aşındırıp zamanla kullanılmaz hale gelebilmesinin dışında, aşırı ısındıgında sürekli termal throttle a maruz kalacak güç kısacak bu da kısaca boş yere misal 4060 yerine 4070 almış gibi hissettirecek çünkü ortalama benzer performansa gerilemiş olacak diye düşünüyorum.

Sistem kendini güvene almak için thermal-throttling yapabilir. Bu güvenlik içindir.

Laptopun hava emiş ve üfleme yerlerinin her zaman açık olmasına dikkat et, mevsimsel olarak da. Gerekirse bir soğutucu alabilirsin.

Render v.b yüksek performans kullanman gerekiyorsa haftanın en az 3 günü, o zaman 1 veya 2. yılda termal macun yenilemesi yapman gerekebilir - bunu da zaten oluşacak thermal-throttling ve yavaşlamalardan anlayabilirsin.

Bunlar harici laptoplarda bir şey olmaz güvenlik açısından öncelikli sistemlerdir. Isı olarak kendi ortalama değerlerinde kaldığı ve bakımı yapıldığı sürece en azından 10 yıl giderler.

Bacağının üstünde ve üreme organlarına yakın kullanma, erkeksen özellikle kullanma, billurlar bozulur.

CPU ve GPU açısından bu durum geçerlidir tabi... Zamanla ekran veya SSD'de problem yaşanabilir.

Laptopun hava emiş ve üfleme yerlerinin her zaman açık olmasına dikkat et, mevsimsel olarak da. Gerekirse bir soğutucu alabilirsin.

Render v.b yüksek performans kullanman gerekiyorsa haftanın en az 3 günü, o zaman 1 veya 2. yılda termal macun yenilemesi yapman gerekebilir - bunu da zaten oluşacak thermal-throttling ve yavaşlamalardan anlayabilirsin.

Bunlar harici laptoplarda bir şey olmaz güvenlik açısından öncelikli sistemlerdir. Isı olarak kendi ortalama değerlerinde kaldığı ve bakımı yapıldığı sürece en azından 10 yıl giderler.

Bacağının üstünde ve üreme organlarına yakın kullanma, erkeksen özellikle kullanma, billurlar bozulur.

CPU ve GPU açısından bu durum geçerlidir tabi... Zamanla ekran veya SSD'de problem yaşanabilir.
Hocam detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Peki termal macunu nasıl yenileyebilirim? Bilgisayarcıya yeniletmek istemiyorum parça falan çalabilirler. Asus'un kendisi yapıyormu acaba?

Hocam detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Peki termal macunu nasıl yenileyebilirim? Bilgisayarcıya yeniletmek istemiyorum parça falan çalabilirler. Asus'un kendisi yapıyormu acaba?
Marka modeline göre youtube'da çeşitli videolar bulabilirsin, mesele kasayı nazikçe açıp yapmak - kesinlikle kendin yapabilirsin. Markanın distribütörü yapabilir tabi.

Termal macun değilde sıvı metal ise, sıvı metalle devam edeceksen ciddi dikkatli yapmalısın, ya da termale geçebilirsin. Aralarında laptoplar açısından ölümcül bir fark yok.

80-85 derecenin üstüne çıkmazsa bir şey olmaz dayanıklılar. Fanlarını açık tut yeter. Belki yandan vakumlu fanlardan da alabilirsin iş yapıyorlar.
HP'e sorsan bu durum normal der. Neymiş efendim ısıdan dolayı 50-55W dalganabilir düşebilir diyordu.

@Mert Can Urcan sıvı metalle risk alınacağını termal pad uygulanabilir.

HP'e sorsan bu durum normal der. Neymiş efendim ısıdan dolayı 50-55W dalganabilir düşebilir diyordu.

Bende de HP var UE'de full grafikte bile anca 80'lere çıkıyor. Marka kötülemeyin de bilgisayarlarınızı düzgün, bakımlı kullanın.

Elbette, ancak termal macun öncelikli olsun, termal ped de biraz daha araştırma ister. Bir sonraki seneye yapılabilir mesela, hem el alışkanlığı da gerekli.

Bende de HP var UE'de full grafikte bile anca 80'lere çıkıyor. Marka kötülemeyin de bilgisayarlarınızı düzgün, bakımlı kullanın.

Marka açısından elbette problemli tasarımlar veya üretimler mevcut ancak bakımsızlık daha fazla katiliyorum sana: Ben jenerasyonel olarak bakıyorum kullanıcılara, kışın cayır cayır mutlu çalışan sistemim neden yazın çalışmıyor diye soru soruyorlar, oysa bedava organlar var bunun için.

Bazı modeller termal macun işe yaramıyor pump out yapıyor. Ben bakımı Thermal Grizzly gibi kaliteli macunla yaptım kısa süre etki ediyor. Başka macun denendi aynı, servis macunu zaten dandik. Seni şöyle bu konuya alalım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı