Laptopta PCI-e Dönüştürücü ile RTX Takma

egpu.io sitesini araştırın. (büyük bir egpu topluluğu var.) Bir de bağlantı birimleri kullanırken bilindik ve çok satılan ürünlere yönelmek garanti oluyor. (yurtdışı ürünleri)

*Harici SSD ile boot ne kadar yavaş olur bilmiyorum ama kullanılan porta göre hızı belirleyecektir.
*Bant genişliği o kadar kafaya takılacak bir problem değil.
*M2 m key üzerinden pcie 4.0- veya 3.0 destekleyen egpu adaptör satın alın. (Örn: ADT-Link Güncel çözümlerden biri) Stabil ve yüksek performans istiyorsanız m2 ssd'ye portuna bağlayın. Thunderbolt ve diğerleri hem performans kısıtlaması hemde crash oldukça yaygın oyun ve diğer uygulamalarda.

Ayrıca benim bir rehber'im mevcut, fikir sağlayabilir ; Rehber: Lenovo Legion 5 15ACH6h 2022 ADT-Link R43sg+ RTX 4060 Ti 16 GB eGPU deneyimi
Hocam harici monitör olmadan laptop ekranından kullanınca performans düşüşü oluyor diye duydum, bir bilginiz var mı bu konuda?

Hocam harici monitör olmadan laptop ekranından kullanınca performans düşüşü oluyor diye duydum, bir bilginiz var mı bu konuda?
Hangi arabirimden bağlanılacağı ile değişir bu durum.

Thunderbolt Tb3/4 için düşer. Internal Display Overhead denen olay yüzünden.

Ama;
M.2 (NVMe slotu) veya mini-PCIe/M-key adaptörle kurulan eGPU’da durum TB3/TB4’ten farklıdır. Laptop ekranında performans kaybı yine olur ama çok daha az.
eGPU > PCIe üzerinden > CPU/GPU yolları > dahili ekran
Veri geri taşınıyor ama bant genişliği Thunderbolt’a göre daha rahat.

En iyi çözüm: Harici monitörde %0’a yakın kayıp.

Hangi arabirimden bağlanılacağı ile değişir bu durum.

Thunderbolt Tb3/4 için düşer. Internal Display Overhead denen olay yüzünden.

Ama;
M.2 (NVMe slotu) veya mini-PCIe/M-key adaptörle kurulan eGPU’da durum TB3/TB4’ten farklıdır. Laptop ekranında performans kaybı yine olur ama çok daha az.
eGPU > PCIe üzerinden > CPU/GPU yolları > dahili ekran
Veri geri taşınıyor ama bant genişliği Thunderbolt’a göre daha rahat.

En iyi çözüm: Harici monitörde %0’a yakın kayıp.
Teşekkürler, bir sorum daha olacak, i5 1135g7 işlemcili laptop için hangi ekran kartı ideal olur eGPU için? 3060 ile darboğaz sıkıntısı olur mu sizce?

Teşekkürler, bir sorum daha olacak, i5 1135g7 işlemcili laptop için hangi ekran kartı ideal olur eGPU için? 3060 ile darboğaz sıkıntısı olur mu sizce?
i5-1135G7 ; 4C/8T, 15W sınırlı bir mobil işlemci. 1135G7, eGPU’da RTX 3060’ın gerçek potansiyelini kullanamaz; belirgin darboğaz olur. eGPU için dengeli seçenek 1660S–RTX 2060 arası. Eğer ileride masaüstüne geçip kartı orada kullanmayı düşünüyorsan 3060 alınabilir, ama laptopta performansın önemli kısmı CPU nedeniyle boşa gider. CPU- 6-8 çekirdekli olsaydı olabilirdi.

Ama render / prodüksiyon iş yükleri için durum daha iyi. Mesela Blender Cycles (GPU Render) için gayet iyi çalışır, cpu darboğazı olmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı