Laptopun Pilini Çıkarıp Kullanmak

yasinetrus

Hectopat
Laptop'un performansını artırmak için pilini çıkarıp şarj kablosu takılı bir şekilde kullansam bir sorun olur mu ?

Laptobun pilini oyunda dahi çıkarmayın. Oyun oynarken yapmanız gereken fişe takmak. Eğer ki pili çıkarırsanız ani elektrik kesintilerinde sorun oluşabilir.

Laptop'un performansını artırmak için pilini çıkarıp şarj kablosu takılı bir şekilde kullansam bir sorun olur mu ?
Performans artışı ve bir sorun olmaz. Pili çıkarıp kullanmanızı öneririm kendim yıllardır öyle yapıyorum. Sebebi ise bataryanın kendisini sürekli sarj ettiğinden dolayı pil ömrünün kısalmasıdır, sarja takılıyken kullanamayacağınız durumlarda bataryayı kullanın ki bataryanın pil ömrü kısalmasın. Örnek olarak laptop ilk aldığınız zaman pil ömrü 3-4 saat arası giderken 1 sene sonra bu durum 1-2 saatlere kadar düşebilmekte sebebi ise sürekli sarjda kalmasıdır. Yanınızda priz bulunduğu durumlar da bataryayı çıkarıp ömrünün kısalmasını engelleyebilirsiniz. Derseniz ki ben hep prizde oynuyorum priz olmayan yerde kullanmam o zaman pili çıkarmanız gerekmez tabi.
Ekleme: Daha sonra kullandığım laptop'da Lenovo Z510 pil çıkmıyordu ve pil ömrü çok çabuk biterdi hep pilde kullandığım için, bunun için program geliştirmişler ismi Lenovo Energy Manager. Bu program sayesinde pil seviyesi %60'da kalıyordu ve kendini sarj etmiyordu pil ömrü epey uzun gidiyordu sarj olmadığı için.

Öncelikle şuna açıklık getirelim. Pili çıkarınca performans artışı olur diye bir olay yok. Öyle olsa en başta oyun bilgisayarlarının pili çıkarılabilir olurdu. Performans artışı istiyorsan fişe takman yeterli pil veya pilsiz farketmeden.
Pili çıkarıp sadece adaptöre bağlı olarak kullanmak zararlı mı dersen; normal şartlar altında zararı yok. Ancak evinizde veya evinize yakın yerlerde elektrik kesintileri, elektrik ile ilgili genel sorunlar oluyorsa muhtemelen zarar görecektir. Bu zarar kendini hemen gösterebilir (açılmama, bilgisayardaki herhangi bir parçanın çalışmaması gibi) veya uzun süre sonra da kendini gösterebilir (bellek modülünde veya SSD'lerde problem).
Size tavsiyem piliniz 5 dakika bile dayanıyorsa çıkarmayın. Bir nevi UPS gibi düşün. Mesela elektrik gitti sende o an önemli bir (iş, ödev, oyun kaydı) yapıyorsun. "Hazırda Beklet" modu sayesinde o 5 dakikalık pil senin gününü kurtarmış oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…