Lenovo Y50-70 - Type 80EJ Laptop için RAM Tavsiyesi

Bütçe
Max. 500 TL

G3BEN

Hectopat
Katılım
21 Ocak 2021
Mesajlar
2.953
Makaleler
1
Çözümler
14
Merhaba,
Başlıkta da belirttiğim Lenovo Y50 70 - Type 80EJ model kodlu laptopum için RAM tavsiyesi rica ediyorum. Eski bir cihaz ama kabaca donanımı için bu linke bakabilirsiniz.
Bu arada cihazı ikinci el aldım, seneler evvel. İçinde takılı 1x8GB Adata marka RAM vardı, hala daha sorunsuz çalışmakta.
Kendi yaşadığım bir sorun ile ilgili de bilgi almak istiyorum ayrıca, Samsung marka RAM ile ilgili yapılan konuda da bahsettiğim yerleri buraya kopyala yapıştır yapacağım.
Daha önce (2.el olarak almadan) 2x8GB RAM (cihazın fabrika çıkışı üstünde olan 2x8GB Samsung marka RAM) vardı söküldü yerine 1x8GB Adata RAM takıldı. Cihazda o günden beri problem yaşamadım, aşağıdaki fotoğraftaki listede olmamasına rağmen sorunsuz çalışıyor. Aynı RAM'den bulamadım piyasada. Var ama 700-800 lira da vermem yani.
Daha önceden Lenovo marka laptop kullanan bir arkadaşa gene resmi sitesindeki bu listeden (kendi laptop modeline göre tabii) RAM seçmesini tavsiye ettim. Daha doğrusu birçok kişiye kendi laptop marka modelinin resmi sitesinden bu tarz desteklerde bulundum ve memnun kalındı.
Ben her halükarda elimde belge olsun sonradan uğraşmayayım diye birkaç fotoğraf çektim.
Gerekli mi emin değilim ama tam bilgi olsun diye sistem verilerinin olduğu görsel:

a.png

RAM bilgilerinin olduğu görsel (slot #1 de sorun yaşadığım yeni almış olduğum Samsung RAM takılı):

b.png


Memtest çalıştırmadım ama gerek de görmedim, bilgisayarda aldığım (Windows bellek tanılama) hata görseli:

14.jpg

15.jpg

Lenovo resmi sitesindeki cihaz modelime göre verdikleri listeden bir kısmın görseli ( işaretlediğim kısımdaki model, fabrika çıkışı cihaz üstünde olan modelleri gösteriyor, aynı zamanda yeni aldığım ve sorun yaşadığım RAM'in model numarası da aynı):

x.png


Halihazırda kullandığım Adata RAM:

c.png

Yeni aldığım (sorun yaşatan) Samsung RAM:

11.jpg

Cihazın RAM slotlarının fotoğrafı. Belki 10bin defa açmışımdır cihazı ama kamera flaşı ile fotoğraf çekince fark ettim slotların üzerinde DDR3 1.5v yazıyor dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. Ben halihazırda 1.35v DDR3L RAM (cihaza takılı olan Adata) kullandım sorun çıkmadı, performansı da nasıl desem, 8 GB RAM performansını veriyordu yani. Bu arada yeni aldığım RAM de DDR3L 1.35v Dual channel çalışıyorlardı (CPU-Z görselinde yukarıda). Zaten yukarıda listede verdikleri RAM modellerini internet üzerinden araştırdığımda hepsi 1.35v olan DDR3 RAM'ler.
Slotların görseli:

10.jpg


Yukarıda da dediğim gibi Adata'nın görselini attığım RAM'ini kullanıyorum, listede serisi yok ama sorun da çıkarmadı hiç. Belki çip üreticileri farklı olduğu için uyumsuz olabilirler diye düşündüm, yeni RAM'i tek olarak takıp çalıştırdım. Cihaz açılmadı, komut sisteminde disk check yapıp memory_ mavi ekranı verip sürekli yeniden başlatmya başladı.

Vallahi destek sayfasında yazdığına göre yeni aldığım RAM'den 2x8GB olarak fabrika çıkışı sistem satışa çıkmış. O zamanki Samsung marka RAM'lerin çip üreticisi neydi bilmiyorum. Laptopu 2. el olarak tek RAM Adata olarak aldım. Aldığım kişi de kendisi söyledi içindeki RAM'leri sattım bir tane ikamesini taktım diye. Baktım sistem sorun çıkarmıyor ben de sorun çıkarmadım (fiyatı çok iyiydi 1500).

Akşam baktım benim Adata RAM'in aynı modelinden N11 de bu çakma olduğunu düşündüğüm Samsung RAM'i aldığım mağaza satıyor. Acaba şansımı ürün değişimi olarak kullansam mı diyorum. Öyle olursa arada 17 TL kazık yiyeceğim, format için kaybettiğim dosyalar, arşivim de cabası. Kararsızım.

Her ne olursa olsun kafaya taktım, RAM almam gerekiyor. Yeni sistem (masaüstü) toplama hedefim de var ancak o zaman kadar en azından PUBGmobile ve ANOO1800 GTAV vs. oynamak istiyorum, sürekli drop oluyor sistemde, zaten MAX25-30 FPS veriyor sistem.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, iyi Sosyaller.

19 Mayıs GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!
@Yener K. Hocam sizin görüşünüz ne olurdu acaba yardımcı olabilir misiniz?
@Recep Baltaş üstad siz yardımcı olabilir misiniz? Konuya net bir cevap gelmesini beklerken bulmuş olduğum ram de satıldı. İlla kit almak zorunda mıyım? Ayrıca aldığım model bahsettiğim gibi tek olarak da kullanılamamıştı. Yani kit de alsam çalışacağının garantisi yok diye düşünüyorum. Yardım ederseniz anca siz edersiniz sanırım.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı