LG 27GL850 İncelemesi

Merhaba arkadaşlar,

Ülkemizde Ağustos gibi satışa çıkması beklenen ve benim gibi birçok kişinin beklediği ve Avrupa'da daha erkenden satışa çıkan LG 27GL850'nin ilk kullanıcı incelemesi geldi. Reddit'te "MtMtMt97" nickli kullanıcının yaptığı incelemenin çevirisini paylaşacağım.

lg.JPG



Monitör: LG 27GL850
Fiyat: $499
Özellikleri:
  • Nano IPS 1ms
  • NVIDIA® G-SYNC® Compatible
  • 144Hz
  • HDR 10
  • 3-side Virtually Borderless
  • Adaptive-Sync (FreeSync™)

Kullanıcı, monitörünün üzerinde yazan üretim tarihinin Temmuz 2019 olduğunu söylemiş. Monitörde herhangi bir ölü ya da sıkışmış piksele rastlamamış. Cihazı, fabrika çıkışlı kalibrasyonla birlikte incelemiş. Metinler oldukça keskin gözüküyormuş. Panelde scanline diye tabir edilen, çizgi çizgi görüntü problemine denk gelmemiş ve Dirty Screen Effect dediğimiz gölgelenme, çamurlu görüntü sorunu da yok.


Malzeme Kalitesi

Malzeme kalitesi iyi, stand küçük ve çok yer kaplamıyor. Monitörün arka yüzeyi güçlendirilmiş plastikten yapılmış. Cihaz stant üzerindeyken, OSD joystiği ile uğraşırken biraz sallanıyormuş (Avrupalı takıntısı :)). OSD joystiğini ergonomik ve son derece kullanışlı bulmuş. Butonlu cihazlara göre daha iyiymiş.


Hareket Halindeki Görüntü

Monitörde varsayılan olarak gelen mod "Fast". Modu, "faster" a almış ve Testufo.com üzerinden test yaptığında hafif bir gölgelenme farketmiş fakat "Fast" modunda son derece stabilmiş ve gölgelenme yokmuş. Bu mod son derece keskin ve pürüzsüzmüş.


Beyaz Renk Bütünlüğü

Beyaz bütünlüğünü oldukça iyi bulmuş. Panelin sağ tarafında az bir oranda sıcak renk görmüş fakat rahatsız edici değilmiş.


Siyah Renk Bütünlüğü

Aşağıdaki fotoğrafı %25 parlaklıkta çekmiş. Sağ taraftaki ışığı görmezden gelin demiş. BLB (Arka ışık sızması) değil, dışarının ışığıymış. Panelin sağ tarafında küçük ve göze batmayan bir BLB varmış. Panelin sol tarafında ise sağ üst köşeden uzayan BLB varmış fakat bunun kötü olmadığını söylemiş. IPS oyun monitörlerinde gördüğü en iyi siyah bütünlüğü olduğuna dikkat çekmiş. AUO şirketinin ürettiği AHVA paneller bu konuda çok daha kötüymüş ve bu panellere kıyasla, bu cihaz daha iyiymiş.

Sadece sol alt köşede, normal görüş mesafesinden belli olan küçük bir IPS glow (IPS parlaması) varmış. (IPS glow, IPS panel teknolojisinin getirdiği doğal bir sonuç).

Not: Bir BLB ve IPS glow testi yapacağınız zaman sadece siyah renkte belli olacağını da ekleyelim.

Ayrıca grimsi arkaplanlarda DSE (Dirty Screen Effect) problemine denk gelmemiş.

1.jpg


Bu da incelemeye mesaj atan farklı bir kullanıcının gönderdiği fotoğraf:

alternatif.jpg



Renkler

Cihazda renklerin normalden daha doygun, gerçekçi ve canlı gözükmesini sağlayan WCG (Wide Color Gamut - Geniş Renk Gamutu) teknolojisi var. Bu etkiyi özellikle de kırmızı renkte görmüş ve etkileyici bulmuş. Bunu tercih etmeyecek olanlar için de sRGB modu gibi bir alternatif olduğunu söylemiş. WCG ile sRGB kıyaslaması yapmak isteyenler için, monitördeki "Game1" moduna bakılmasını önermiş (Game 1 modu, WCG kullanıyor).

Kıyas:

2.jpg


3.jpg



Sonuç

Cihazdan genel olarak etkilendiğini ve son birkaç ay içerisinde test ettiği 144Hz olan LG 34GK950F, Samsung CFG73, Acer XF270HUA ve ASUS PG279Q model cihazlarda dayanamayacağı derecede kusurlar olduğunu söylemiş ama bu cihaz ile birlikte turnayı gözünden vurduğunu ve memnun olduğunu belirtmiş.

Ayrıca kullanıcıya gelen sorular doğrultusunda; "Faster" modundaki oyun performansı sorulmuş ve bu modda oynamayı tavsiye etmeyerek, "Fast" modunun stabil, sorunsuz olduğunu ve ghosting olmadığını belirtmiş. (Faster modunda oynanmasını tavsiye etmediği video)

Not: Tahminime göre "Faster" moduna alınca 160Hz'e yükseliyor. Kullanıcının geri bildirimine bakılırsa, 144Hz'de kullanmak en iyisi.


Benim Yorumum: Ben monitörde öncelikli olarak ölü ve sıkışmış piksel olaylarına bakıyorum. Daha ilk incelemeden böyle bir şikayet gelmemesi güzel oldu. Bunu dışında bir IPS panele göre, IPS glow durumu çok iyi. BLB de yok denecek kadar az ve dikkat çekici değil. Siyah görüntüler konusunda VA panele kafa tutan bir cihaz ortaya çıkartmışlar. IPS olması, görüş açısının son derece geniş olması ve sunduğu renk derinliği etkileyici.

"Fast", yani standart 144Hz olarak görüntü verdiği modda ghosting olmaması da cihazı taçlandırmış. Ek olarak C27HG70'teki eşek kadar stant bacağı yok. Küçük ve masada yer tutmuyor. İyi ki monitörü geri vermişim :) Şimdiden sabırsızlıkla bekliyoruz.
 
Son düzenleme:
3.400 civarı da bu monitör için hayali olacaktır Türkiye'de. Asus'un IPS 4ms 165Hz 27'' monitörünü 4.500-5.000 arasında gördüm ben hep. Bu da en iyi ihtimalle 4.500'den açılacaktır...
O monitör hem $600 hem de Asus'un absürt fiyatlandırması var, aynı fiyattaki Gigabyte AD27QD 3900 TL'ye satılıyor. 4500 TL'den gelirse gider Gigabyte alırım vallahi.
 
3.400 civarı da bu monitör için hayali olacaktır Türkiye'de. Asus'un IPS 4ms 165Hz 27'' monitörünü 4.500-5.000 arasında gördüm ben hep. Bu da en iyi ihtimalle 4.500'den açılacaktır...

599 Dolar ile gelen Gigabyte Aorus AD27QD 3.950 TL. Hatta geçen indirimde daha da düştü. Bu cihaz 499 Dolar. Bahsettiğin Asus monitör de 600 Dolar ile gelmişti ve döviz o zaman daha da yüksekti. Yani söylediğim aralıkta gelecek. Gelmiyorsa, bu İncehesap gibi firmaların uyanıklığı olur. Bu uyanıklığı da satın almayarak bizler cezalandırırız ve seve seve fiyat düşürürler.
 
Son düzenleme:
599 Dolar ile gelen Gigabyte Aorus AD27QD 2.950 TL. Hatta geçen indirimde daha da düştü. Bu cihaz 499 Dolar. Bahsettiğin Asus monitör de 600 Dolar ile gelmişti ve döviz o zaman daha da yüksekti. Yani söylediğim aralıkta gelecek. Gelmiyorsa, bu İncehesap gibi firmaların uyanıklığı olur. Bu uyanıklığı da satın almayarak bizler cezalandırırız ve seve seve fiyat düşürürler.
Hocam bu fiyatlara baktığınız özel bir site mi var? Gigabyte'ı 3.800'den aşağıda göremiyorum ben şu anda? :D
 
“Fast” ve “Faster” modunun Hz ile alakasının olduğunu pek sanmıyorum. Çünkü eğer dediğiniz gibi bir üst moda alınınca Hz değeri artıyor ise bende de 240 Hz var ve ben de en üst moda alınca ghosting vs. olmakta. Ben de o modu seçince Hz değerimin daha da artacağını sanmıyorum. Piyasada 1 ms adı altında satılan üst segment monitörlerin hepsinin genel sorunudur. OD seçeneğinde fabrika ayarı olarak ya orta seçenekte gelir ya da kapalı. Onu kendiniz en üst seviyeye alırsanız hep aynı sorun olmaktadır. Bence hiçbir ürün gerçekten 1 ms’i sağlıklı bir şekilde veremiyor.
 
@DIABLO36

Ne ile alakalı? Ben Hz olarak tahmin ediyordum fakat farklı da olabilir. Nvidia Denetim Masası'ndan Hz'i yükseltmek gibi, OSD menüsünden de yukseltilebiliyor diye düşünmüştüm.

Belki de "Faster"da 1Ms olmaya zorluyor olabilir. Normal kullanımda 3-4Ms'tir. Sonuç olarak bu monitörde normal kullanımda ghosting olmaması, 1Ms'in şart olmadığını ve bunun bir pazarlama unsuru olduğunu gösteriyor.
 
@DIABLO36

Ne ile alakalı? Ben Hz olarak tahmin ediyordum fakat farklı da olabilir. Nvidia Denetim Masası'ndan Hz'i yükseltmek gibi, OSD menüsünden de yukseltilebiliyor diye düşünmüştüm.

Belki de "Faster"da 1Ms olmaya zorluyor olabilir. Normal kullanımda 3-4Ms'tir. Sonuç olarak bu monitörde normal kullanımda ghosting olmaması, 1Ms'in şart olmadığını ve bunun bir pazarlama unsuru olduğunu gösteriyor.

Açıkçası başlarda ben de anlam verememiştim. DELL S2417FG, AOC AGON AG24QG ve ASUS PG258Q modellerinin hepsinde aynı sorunu yaşadığım için piyasada "1ms" diye vaat edilen ürünlerin size gelirken 1ms olmadığını ve ayarlardan en düşük tepkime süresini alabilmek için OD'dan yükseltme yapmak istediğiniz zaman hep aynı sorunlar meydana geliyor. Ben de bu süreçte o konunun tepkime süresi ile alakalı olduğu kanaatine vardım o yüzden paylaşmak istedim. Tabii ki kullanımına vs. engel değil. Birçok kişi de bunun farkında bile değildir mesela.
 
Yeni gördüm incelemeyi eline sağlık. Beklediğimize değecek gibi gözüküyor. LG Türkiye' den geliş tarihi ve fiyat bilgisi koparabilirsen güzel olur :)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı