LGS ve lise hayatı için tavsiyeler?

Liseye ve şansa bağlı. Şimdi gidip alakasız ilgi alanları vb. olan bir sınıfa düşerse 1 düzgün arkadaşa bile dua etmeli.

Ortalama bir Anadolu lisesinde kendi kafasına uygun kişiler bulabileceğini düşünüyorum.

Hocam öncelikle liseye geçtiğinizde harika vakit geçirip çok güzel anılar biriktireceğiniz çok güzel arkadaşlarınız olacak. Sınıfca bir aile gibi olacaksınız. O 4 yıl sular seller gibi geçecek bi göz açıp kapamışsınız gibi. Bu sebeple kendini yalnız kaldım şeklinde üzmenizin şu an bir anlamı yok. Arkadaştırlar gelip geçerler ancak şu an onlar da çocuk siz de. Herkes bi sınav stresi içerisinde, siz de onlar da. Bu sebeple arkadaşlarınızla olan duruma hiç takılmayın, harika bi gelecek var önünüzde. Sınav için ise önceki senelerde hiç çalışmadan bu şekilde ilerledikten sonra 8. sınıfta toslamanız hiç garip bi durum değil. Ders çalışmaya ihtiyaç duymamışsınız ki bu sebeple muhtemelen bu sebeple şu an nasıl çalışmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. 8. sınıf konuları da öncekilerden ağır olunca tabiki zorlanacaksınız. Ancak işin güzel yanı şu ki bu durumu erken fark etmişsiniz. 5, 6 ve 7. sınıfı bu kadar rahat geçtiğiniz için düşünüyorum ki bi eksiğiniz olmasın veya az olsun. Ne güzel ki 8. sınıf bu sınıfların üzerine kurulmuş. Netleriniz de kötü değil. Sadece eksiklerinizi kapatmanız gerekiyor hepsi bu. Oturup çalışıcaksınız hocam, sınav yetişir ancak bu sefer kendinizi oyalamadan, adam akıllı kendinizi 6 ay buna vericeksiniz. İnanın hepsi yetişir, şu 6 ay tabiri caizse köpek gibi çalışın sonrası 4 yılı harika geçirin. Zaten bir çoğu halihazırda bildiğiniz şeylerin daha komplike versiyonları. Oturun her sınavdan sonra neyi yapamadığınıza bakın. Her yanlışınızı ve boşunuzu ve tereddüt ettiğiniz soruyu gözden geçirin. Eksik gördüğünüz yerlere çalışın. Netler bu şekilde artar. Halihazırda eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuya açıp çalışın, onu öğrenin. Sonraki denemede ne konuyu yanlış yaptıysanız onu. Böyle böyle bir de bakmışsınız ki netleriniz artmış artık sadece dikkat hatası yapıyorsunuz. Ayrıca çok ciddi bir başka tavsiye, hedefinizi il sınırlarınız içerisine koymayın. Siz sınavda en iyisini yapın, bakarsınız istanbul atatürk fenin o kocaman kampüsünde kumru yiyorsunuz, bakarsınız ilinizin en iyi lisesindesiniz. Sistem oldukça basit. Eksik olduğunu bildiğin konuya otur ve adam akıllı çalış. Deneme çöz, aa eksiğim varmış de ve o konuyu da kapat. Ve dediğim gibi arkadaş mevzusunu çok fazla takmayın, herkes oldukça stresli. Siz önünüze bakın, sınava bakın. İyi bi lise kazanın, siz gibi insanlarla okuyun. Daha çok güzel arkadaşlıklar var önünüzde. Ayrıca aileler her ne kadar biliyorlar gibi konuşsalar da sınava giren de sizsiniz soruları çözen de, bu stresi yaşayan da. Neye çalışmanız gerektiğini en iyi siz bilirsiniz. Nasıl çalışmanız gerektiğini de siz bilmelisiniz. Bir şeyi nasıl daha iyi öğrendiğinizi deneyerek bulmalısınız. Kimi insan var 10 saat masa başından kalkmadan çalışır. Kimisi her 2 saatte 10 dakika mola verir, kimi müzik dinler, kimi sesli tekrar yapar bağıra bağıra okur... bunun sonu yok. Size yakışanı bulun. Layığıyla yapın ve layığıyla yaptığınızı hissettiğinizde kimseye mahcup hissetmeyin hocam.

Ayrıca çok ciddi bir başka tavsiye, hedefinizi il sınırlarınız içerisine koymayın. Siz sınavda en iyisini yapın, bakarsınız İstanbul Atatürk fenin o kocaman kampüsünde kumru yiyorsunuz, bakarsınız ilinizin en iyi lisesindesiniz.

Bu kısma kesinlikle katılıyorum. Iyi bir lise ve özellikle bu seviyede bir lisenin insana katabileceği çok fazla şey var. Akademik eğitimin yanı sıra güzel ortam, etkinlikler, hedefleri olan bir arkadaş çevresi, farklı kulüpler ve takımlar vb. pek çok farklı şey var. Gerçekten başarılabilirse hayatınızın geri kalanına çok katkısı olur.

Hocam öncelikle liseye geçtiğinizde harika vakit geçirip çok güzel anılar biriktireceğiniz çok güzel arkadaşlarınız olacak. Sınıfca bir aile gibi olacaksınız. O 4 yıl sular seller gibi geçecek bir göz açıp kapamışsınız gibi. Bu sebeple kendini yalnız kaldım şeklinde üzmenizin şu an bir anlamı yok. Arkadaştırlar gelip geçerler ancak şu an onlar da çocuk siz de. Herkes bir sınav stresi içerisinde, siz de onlar da. Bu sebeple arkadaşlarınızla olan duruma hiç takılmayın, harika bir gelecek var önünüzde. Sınav için ise önceki senelerde hiç çalışmadan bu şekilde ilerledikten sonra 8. sınıfta toslamanız hiç garip bir durum değil. Ders çalışmaya ihtiyaç duymamışsınız ki bu sebeple muhtemelen bu sebeple şu an nasıl çalışmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. 8. sınıf konuları da öncekilerden ağır olunca tabii ki zorlanacaksınız. Ancak işin güzel yanı şu ki bu durumu erken fark etmişsiniz. 5, 6 ve 7. sınıfı bu kadar rahat geçtiğiniz için düşünüyorum ki bir eksiğiniz olmasın veya az olsun. Ne güzel ki 8. sınıf bu sınıfların üzerine kurulmuş. Netleriniz de kötü değil. Sadece eksiklerinizi kapatmanız gerekiyor hepsi bu. Oturup çalışacaksınız hocam, sınav yetişir ancak bu sefer kendinizi oyalamadan, adamakıllı kendinizi 6 ay buna vereceksiniz. İnanın hepsi yetişir, şu 6 ay tabiri caizse köpek gibi çalışın sonrası 4 yılı harika geçirin. Zaten birçoğu halihazırda bildiğiniz şeylerin daha komplike versiyonları. Oturun her sınavdan sonra neyi yapamadığınıza bakın. Her yanlışınızı ve boşunuzu ve tereddüt ettiğiniz soruyu gözden geçirin. Eksik gördüğünüz yerlere çalışın. Netler bu şekilde artar. Halihazırda eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuya açıp çalışın, onu öğrenin. Sonraki denemede ne konuyu yanlış yaptıysanız onu. Böyle böyle bir de bakmışsınız ki netleriniz artmış artık sadece dikkat hatası yapıyorsunuz. Ayrıca çok ciddi bir başka tavsiye, hedefinizi il sınırlarınız içerisine koymayın. Siz sınavda en iyisini yapın, bakarsınız İstanbul Atatürk fenin o kocaman kampüsünde kumru yiyorsunuz, bakarsınız ilinizin en iyi lisesindesiniz. Sistem oldukça basit. Eksik olduğunu bildiğin konuya otur ve adamakıllı çalış. Deneme çöz, AA eksiğim varmış de ve o konuyu da kapat. Ve dediğim gibi arkadaş mevzusunu çok fazla takmayın, herkes oldukça stresli. Siz önünüze bakın, sınava bakın. İyi bir lise kazanın, siz gibi insanlarla okuyun. Daha çok güzel arkadaşlıklar var önünüzde. Ayrıca aileler her ne kadar biliyorlar gibi konuşsalar da sınava giren de sizsiniz soruları çözen de, bu stresi yaşayan da. Neye çalışmanız gerektiğini en iyi siz bilirsiniz. Nasıl çalışmanız gerektiğini de siz bilmelisiniz. Bir şeyi nasıl daha iyi öğrendiğinizi deneyerek bulmalısınız. Kimi insan var 10 saat masa başından kalkmadan çalışır. Kimisi her 2 saatte 10 dakika mola verir, kimi müzik dinler, kimi sesli tekrar yapar bağıra bağıra okur... Bunun sonu yok. Size yakışanı bulun. Layıkıyla yapın ve layıkıyla yaptığınızı hissettiğinizde kimseye mahcup hissetmeyin hocam.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler hocam 😃 moral olarak kendimi biraz daha iyi hissediyorum, kafamda nasıl ders çalışmam gerektiğiyle ilgili birkaç şeyi oturttum sayenizde, hedefim İzmir Bornova Anadolu Lisesi umarım 5 ay sonra gelip kazandım diyebilirim. Zamanınızı aldığım için kusura bakmayın iyi Sosyaller.

Öncelikle şunu belirteyim herkesle arkadaş olmaya çalışma. Kendini de çok derslere verirsen asosyal biri olursun. Gerçekten samimi olduğun, yanında kendini rahat hissettiğin insanlarla takıl. 9 ve 10 da asla aşık olma bu dönemler senin için çok önemli çünkü. Sigara alkol uyuşturucu gibi pisliklere bulaşma ben sigaraya başladım ve çok zorluk çekiyorum. 11. sınıfım 1 senem kaldı ancak çok şey oldu lise hayatımda. Ha bir de şunu ekleyem üst sınıflara çok bulaşma. Ve öğretmen yalakası olma :D. Şimdiden hayırlı ve geçmiş olsun.

Hocam ortaokul hayatım o kadar sıradan, o kadar sıkıcı geçti ki birisi 10 yıl sonra ortaokul yıllarından bir anı anlat dese anlatamam. Lise hayatım umarım daha renkli, acısıyla tatlısıyla yıllar sonra anımsayıp gülümseyebileceğim, anılar biriktirebileceğim bir dönem olur.

Ayrıca stres olmamak en önemlisi. Ne durumda olursan ol stres yapma. Stres yapabileceğinden daha azını yapmana sebebiyet verir çoğu zaman. Özellikle sınava rahat girmek çok önemli. Başarılar.

Sınav anında çok stres yapmıyorum nedense ancak gün içerisinde stresten ellerim titriyor geleceğim ne olacak, ya başarısız olursam, ya kötü bir liseye gidersem diye, olabildiğince düşünmemeye çalışıyorum ancak yine de elimden bir şey gelmiyor.

Bu kısma kesinlikle katılıyorum. Iyi bir lise ve özellikle bu seviyede bir lisenin insana katabileceği çok fazla şey var. Akademik eğitimin yanı sıra güzel ortam, etkinlikler, hedefleri olan bir arkadaş çevresi, farklı kulüpler ve takımlar vb. pek çok farklı şey var. Gerçekten başarılabilirse hayatınızın geri kalanına çok katkısı olur.

Benim endişe ettiğim en büyük nokta bu işte hocam, "bir kere liseli olacağım, ya böyle güzelliklerden mahrum kalırsam" gibi bir endişem var.

Son düzenleme:
Sınav anında çok stres yapmıyorum nedense ancak gün içerisinde stresten ellerim titriyor geleceğim ne olacak, ya başarısız olursam, ya kötü bir liseye gidersem diye, olabildiğince düşünmemeye çalışıyorum ancak yine de elimden bir şey gelmiyor.

Kötü bir liseye gitsen de hayat bitmiyor merak etme, böyle şeyler düşünüp stres olduğunda bunu aklına getir her zaman. Stresten ellerin titreyecek kadar takma bu sınavı. Çalış elbet ama stres yapma asla.

Benim endişe ettiğim en büyük nokta bu işte hocam, "bir kere liseli olacağım, ya böyle güzelliklerden mahrum kalırsam" gibi bir endişem var.

Benim tavsiyem çalışabildiğin kadar çalışıp daha sonra puanına göre tercih yapman olur. Gerçekten yüksek puanlar yaparsan(490+) o seviyede liseler gerçekten farklı. Ve hem lise hayatın hem de sonrası için çok etkisi olur. Özellikle lise dönemi etkinlikler olsun çevre olsun kulüpler olsun çok farklı geçer emin ol. Yine de kendini şartlamadan yapabileceğinin en iyisini yap. Ve başka bir sorun varsa yine sorabilirsin.

Ve diğer arkadaşın da değindiği şekilde çalışma tarzı önemli. Başkalarıyla aynı olmak zorunda değil kendine uyani bulmalısın. Mesela ben her zaman müzik dinlerdim çalışırken. Açıkçası kötü etkisini de çok görmedim ama çevremden bununla alakalı çok uyarı almıştım. Nasıl rahat hissediyorsan öyle yapman en iyisi.

İlk önce merhaba, başlıktan anlayabileceğiniz üzere 8. sınıf öğrencisiyim, yani bu forumdaki çoğu abimden veya ablamdan daha az tecrübeye sahibim. İyi liseye gitmiş veya kötü liseye gitmiş büyüklerimden LGS ve gelecek 4 yıl üzerine tavsiyeler almak istedim.

Bu senenin ilk yarısı benim için bayağı kötü geçti; eğitim hayatımın en kötü senesi olabilir hatta. Tatil boyunca kendime verdiğim hiçbir sözü tutamadım, iyi zaman geçirdim ama genel olarak boş geçti. 2. dönem başlamak üzere ve artık bir şeyler yapmak istiyorum ama nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Henüz bir program oturtmadım kafamda. Denemelerim ortalama 380-400 arası geliyor, son denemem 388. Bu puan hayalimdeki liseye yetmiyor, ancak şehrimin en iyi 2. lisesine ucu ucuna yetiyor.

Ortaokulun 4 senesi çok kötü geçti, okulun "dil sınıfı" olarak nitelendirdiği sınıflardan birinde eğitim gördüm ve denemelerde hiç çaba sarf etmeden ilk 20 kişinin arasında yer almayı başardım. Ancak 8. sınıfta, tahmin edebileceğiniz üzere, hiç çaba sarf etmeden bir şeyler başarmanız imkansız. Bu yüzden 1. dönem benim için kabus gibi geçti. 5., 6. ve 7. sınıflarda hiç çaba sarf etmeden geçtiğim insanlar teker teker önüme geçmeye başladılar. Ailemle aram bozuldu, sınıfta arkadaşım olan sayılı insanlarla aram bozuldu ve tek başıma kaldım. Konuşabileceğim, tavsiye alabileceğim kimsem yok şu anda. Öğretmenlerimle konuşamıyorum çünkü konuşacak yüzüm yok. Bana güvenen insanların ümitlerini boşa çıkardım... Bu yüzden sizlerin bana yardımcı olabileceğinizi düşündüm.

Kanka ben 9. Sınıfım lgs 448 puan yaptım evet çok iyi değil ama kendimden beklemedigim bir puandı ilk denemelerim yemin ederim ki 320 yi geçmiyordu 350 felan nasıl alırım diye düşünüyordum lgsde sonra hafiften çalışmaya başladım dershanedeki arkadaşların hepsi çalıştığı için otomatik olarak çalışmak zorunda hissettim bu yüzden arkadaşlar çok önemli cidden sonra ikinci döneme girdiğimiz kısımda puanı 370-400 e çektim ve son kısımlarda son 2 ay felan denemelerim hep 410 420 civarındaydı ben yeterli buluyordum sınav anına geldik en önemli kısım burası asla ama asla heyecanlanmadim ne olursa olsun ölmeyecegimi hayatın sonunun bu olmadığını biliyordum şuan sınıf arkadaşlarimin hepsi normalde 470 490 arası yapan kişiler miş denemelerde istisnasız hepsi heyecan yaptığını söyledi gerçekten tüm olay kendini kontrol etmekte .

Kanka ben 9. Sınıfım lgs 448 puan yaptım evet çok iyi değil ama kendimden beklemedigim bir puandı ilk denemelerim yemin ederim ki 320 yi geçmiyordu 350 felan nasıl alırım diye düşünüyordum lgsde sonra hafiften çalışmaya başladım dershanedeki arkadaşların hepsi çalıştığı için otomatik olarak çalışmak zorunda hissettim bu yüzden arkadaşlar çok önemli cidden sonra ikinci döneme girdiğimiz kısımda puanı 370-400 e çektim ve son kısımlarda son 2 ay felan denemelerim hep 410 420 civarındaydı ben yeterli buluyordum sınav anına geldik en önemli kısım burası asla ama asla heyecanlanmadim ne olursa olsun ölmeyecegimi hayatın sonunun bu olmadığını biliyordum şuan sınıf arkadaşlarimin hepsi normalde 470 490 arası yapan kişiler miş denemelerde istisnasız hepsi heyecan yaptığını söyledi gerçekten tüm olay kendini kontrol etme
1 yıl önce benimle aynı durumda olan birini görmek rahatlattı biraz beni, yorumun için teşekkürler hocam 😀

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı