Bizim dersanede günlük 500 yukarısı çözenler de vardı. Sanırım biri TED Isparta`ya tam burslu (0.5), biri Mersin Eyüp Aygar Fen Lisesi`ne (0.3), biri de Ankara MEV Koleji`ne tam burslu (0.??) biçimde girdi. Yine günlük (sanırım) 300 çözen arkadaşlarımdan bazıları nitelikli bir liseye giremedi. Benden çok daha önce çalışmaya başlamış olanlarsa beni küçük bir puan farkı ile geçip (1-2 puan kadar ama aslında bu büyük bir fark bile sayılır) girdiğim yere ya da girebileceğim bir yere girdiler. Ben son hafta günde 500-600 soru çözerek 390 puan ile Ankara Atatürk Lisesi kazandım. Ondan öncesinde günde 100 bile çözmüyordum muhtemelen.
İşleri daralt. Planı sıklaştır. Bol çözen değil ``çok çözen`` girer. Soru bir senaryodur, senaryo içindeki unsurları kullanarak gizlenen matematik işlemini bulup çözersin. Bu değişmez bir niteliktir. İç içe geçmiş senaryolarda da bu şekildedir. Öncüllü soru çıkmamış olsa da sadece ona özel olarak öncüllere göre uyumluluk kontrol edilir. Soru sayısı az ya da çok denemez, ama işleri sıkı tut. Beslenme düzenine dikkat et. Ayrıca bir motivasyon kaynağı olarak liseleri derinlemesine araştır. Ben şu anda Galatasaray`a puanım yetse de kendi lisemi değiştirmem. Çünkü ikinci yabancı dili Çince olarak aldım ve Çince veren Anadolu lisesi sayısı sadece 2. Birinde de zorunlu birinci dil olarak alıyorsun. Öbürü (Ayrancı Anadolu Lisesi) hem uzak bir yerde, hem de şu anki okulum kadar iyi bir okul değil benim görüşümce. Hazırlık ve sosyal etkinlikleri (ayrıca Ankara içinde olması ve ulaşım olanaklarının çok iyi olması) bu okulu tercih etmemde öncelikli nedenlerim olmuştu. Nakillerde daha yüksek puanlı bir liseye girebiliyordum. Benim araştırmam şu şekilde olmuştu:
Galatasaray:
Fransızca eğitim veriyor, ileride yükseköğrenim için olanaklar çok yüksek, çok sosyal bir okul. Gitmeye değer ancak Fransızca konusunda emin değilim.
İEL:
Almanca eğitim veriyor, ileride yükseköğrenim için olanaklar Galatasaray kadar kolay değil ancak meraklısına çok daha iyi. Gitmeye değer ancak Almanca konusunda emin olamadığım noktalar var.
Robert ve ÜAA:
İngilizce eğitim veriyor, çok sosyal bir okul ve Amerika`da okumak isteyenler için çok güzel bir referans sağlayabilir. Gitmek için en iyi seçeneklerden biri.
TBS:
İngilizce eğitim veriyor, sosyal bir okul ve İngiliz okulu olduğu için yükseköğrenim olanakları çok iyi. Gitmek için çok iyi bir seçenek.
KEL, KAL, HASAL, CAL, HL, VL, KAİHL:
Yabancı dil olanakları iyi. Sosyal okullar ve ileride gösterebileceğim şeyler katabilecek okullar. Gitmeye değer seçenekler.
AAL:
Yabancı dil olanakları çok iyi. Çok sosyal bir okul ve projeleri kağıt üstünde gösterebileceğim şeyler. Çince eğitimi var ve yabancı diller üstüne etkin projeler var. Yaşadığım il içerisinde ve ulaşımı kolay. Gitmek için en iyi seçeneklerden biri.
Bilkent:
Yabancı dil olanakları iyi. Sosyal bir okul. Yaşadığım ilde ve uluslararası etkinlikleri bol. Gitmek için çok iyi seçeneklerden.
Özel Fransız okulu:
Fransızca eğitim veriliyor. Sosyal okullar ve işe yarar etkinlikleri var. Gitmeye değer ama Fransızca konusundan emin değilim ve Galatasaray yerine gitmek için çok iyi değil.
Özel Alman okulu:
Almanca eğitim veriliyor. Sosyal okullar ve işe yarar etkinlikleri var. Gitmeye değer ancak Almanca konusundan emin olamıyorum ve İEL yerine gitmek için çok iyi sayılmazlar. CAL yerine kesinlikle tercih edilebilir.
Özel Amerikan okulu:
İngilizce eğitim veriliyor. Sosyal okullar ve işe yarar etkinlikleri var. Gitmek için iyi seçeneklerden ancak Robert ÜAA yerine çok da iyi olmaz.
Özel İtalyan okulu:
İtalyanca eğitim veriliyor. Sosyal okullar ve etkinlikleri güzel. Gitmek için çok iyi olduğunu sanmıyorum çünkü İtalyanca biraz karmaşık bir konu. Fransızcadan bile emin olamıyorken İtalyanca seçmek hatalı olabilir.
SYAL ve CKAL:
Yabancı dil olanakları iyi. Sosyal okullar. Ama AAL yerine tercih edilecek seçenekler olarak görmüyorum. Kötü durum planı için CKAL, belki farklı sebeplerden SYAL.
LGS sınavından çıktığımda Samsun`daki geçen yıl 400 gibi bir puanla kapatmış olan fen liselerini ve ildeki en kötü fen liselerini (ki ona bile puanım tutmayabilirdi. Sınav Koleji bir liste hazırlamıştı puanlarla ilgili. Çok aldatıcı bir listeydi çünkü geçen yılın puanları yazıyordu ve bunu bilmeyen ben gibilerini korkutabilecek kadar kötü bir durumdaydı puanlar) bile kabullenmiştim. Elimde üç seçenek vardı: AAL, SYAL ya da CKAL. Cevap çok açık, AAL tercih ettim. Ailem beni il dışına yollamaya çok niyetli değildi, ben de bu puanla buradan iyi bir yere giremezdim.
Bu liste benim listem. Bir fen lisesi barındırmıyor çünkü fen lisesini kötü durum planı olarak görmüştüm hep. Sosyal bir Anadolu lisesi bir fen lisesinden çok daha yararlı olabilir. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Listeni meraklarına göre oluştur, ve en tepedekini yakalamaya bak. Sadece Galatasaray düşünmek doğru değil. Okulda Fransızca da seçebilirdim, ama Almanca yerine bile tercih edilmeyecek bir dil gibi geliyor. Onun için de Çince seçtim. Düşünmek seni ilerlemeye sevk edecektir. Galatasaray dışında hiçbir okul istemiyor olsan da kötü durum planını ve olası diğer iyi durum seçeneklerini düzenle. Ben de Galatasaray dışında bir yer düşünmüyordum ama şu anda buranın daha iyi olduğunu düşünüyorum.