LGS'ye gireceklere tavsiyelerim

spaghettisosu

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ankara, Ankara, Güzel Ankara...
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GTX 1050 Ti, Intel i7 7700, Kingston Predator 4x4 16GB RAM, Kioxia Exceria G2 1TB, Prime H270-Plus, Toshiba 1TB HDD (Öldü Ölecek), Aula F75, Delux M800 Pro, Blackshark V2X
Meslek
Öğrencilik...
Selamlar, bugün LGS'ye girdim ve tecrübelerimi size aktarmak istiyorum çünkü "keşke birisi daha önceden bana yol gösterseydi, tecrübelerini aktarsaydı." demiyor değilim.

Öncelikle yaz tatilinden başlayalım.
Yaz tatilinizi boşa geçirmenizi tavsiye etmem. Gayet uzun bir tatil, düzenli ve az çalışmalarla rakiplerinize göre 1-0 önde başlayabilirsiniz. Tavsiyem matematik konularını bitirin, ayrıca Türkçe'deki ağır konuları (örneğin yazım kuralları, noktalama işaretleri) bitirin. Yanında düzenli paragraf da çözerseniz tadından yenmez.

Paragraf gerçekten çok önemli çünkü tüm derslere çalışmış oluyorsunuz. Artık çoğu soru okuduğunu anlama, anladığını da yorumlama üzerinden gidiyor. Faydasını aniden görmeyeceksiniz ama bu sizin motivasyonunuzu kırmasın, uzun vadede çok büyük fark atarsınız. Sadece ders üzerinden de bakmayın, günlük hayatta da birbirimizle iletişim içerisindeyiz sürekli, karşınızdakini daha iyi anlamanıza da vesile oluyor.

Tamaam, yaz tatilindeki çalışmalarımızı bitirdik ve okullar açıldı.
Artık okulda işlenilen matematik dersleri size tekrar gibi geliyor, ve sadece soru çözümü yapmanız yetiyor. 9 ay boyunca öğrendiğiniz matematik konularını oturtma fırsatı buluyorsunuz. Ayrıca bu sayede diğer dersler üzerine de daha çok yoğunlaşma fırsatı buluyorsunuz. Okulunuz çok iyi değilse, mesela çok deneme yapılmıyorsa deneme alıp kendiniz evde çözün derim. Deneme çok önemli çünkü, alışınca LGS de bir denemeymiş gibi geliyor ve daha rahat oluyorsunuz. Süre yönetimini sağlıyor ve kendinize uygun taktikler geliştiriyorsunuz.

Çok stres yapmamaya çalışın, tabii ki bu dile kolay. Hedefinizi bilmem ama ona göre çalışırsınız zaten. Sallıyorum burada tam puan hedefi olan birine de "çok stres yapma, fazla çalışmana gerek yok, kasma" gibi şeyler demek çok saçma olur. O ona göre çalışıyor çünkü ve 500'den düşük aldığı her deneme onun moralini bozacak tabii ki. Elinizden geldiğince kendinizi rahat tutmaya çalışın. Film izleyin, arkadaşlarla buluşun. Çok yormayacak, veriminizi çok düşürmeyecek şekilde spor da öneririm. Bu eğlenceli aktivitelerin sıklığı da hedefinizle ters orantılı bir şekilde azalmalı tabii.

Son haftalara giriş yapalım.
Genelde önerilen şey, deneme yapıp yanlışlarınıza odaklanmaktır. Branş denemeleri de çözülür. Genel denemelerin yanına sadece sayısal ya da sadece sözel deneme de çözülür. Genelde konular bittiğinden dolayı denemeler üzerinden ilerlenilir.
Ben son 1-2 hafta kala falan iyice saldım. Tamamen saldım diyemem ama iyice gevşemiştim. Bunu önermiyorum, 9 ay çalışmışsınız 1 hafta daha sıkıverin dişinizi. Ancak son 2-3 gün ders çalışılmaması, kafa dağıtılması taraftarıyım. Son günlerde yaptığınız her yanlış, anlamadığınız her soru moralinize tır gibi çarpacak.

Çok önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Son 1 hafta özellikle uyku düzeninizi halledin. LGS günü ne zaman kalkacaksanız her gün istisnasız o saatte kalkın. Tatil de olsa, okul olmasa da o saatte kalkın. Dinç bir şekilde sınava girmiş olursunuz, çok öne atabilir sizi. Son hafta çalıştığınız ders belki çok aman aman fark yaratmayacak ama uykunuzun doğrudan faydası var.

Son gün-LGS günü.
Şimdi kendinizi sınava hazırlayın. En kötü ihtimale hazırlayın hem de, hem sınav anında hem sonrasında moraliniz bozulmaz. Sınav anında moralinizin bozulması demek veriminizin düşmesi demek, bunu istemeyiz.
LGS 9.30'da başlıyor, en geç 9.00'da orada olunması gerekiyor. Her ihtimale karşı en azından yarım saat kadar erken gidin. Araba arıza yapar; taksiyle, toplu taşımayla gitmek zorunda kalırsınız. 9 aylık emeğiniz yarım saatlik uyku için heba olmasın. Better to be safe than sorry.

Gidiyorsunuz işte, bekliyorsunuz biraz, tonla sıra oluyor kimlik kontrolü sırasında. Oradaki hocalar salon ve sıranızı bulmanızda size yardımcı oluyor zaten. Oturuyorsunuz bekliyorsunuz, optik geliyor kitapçık geliyor, sayfa kontrolü, 1-2 imza sonrasında "süreniz başlamıştır" diye bir ses geliyor ve 75 dakikanız, 15 dakikaymışçasına geçiyor. Stratejide değişikliğe mümkün olduğunca gitmemenizi tavsiye ederim. Nasıl alıştıysanız öyle yapmak genelde daha faydalı olur.

Araya çıkıyorsunuz 45 dakika kadar bir ara, tabii ki gözetmenler yaklaşık 15 dakika kadar erken gelmenizi istiyorlar. Bahçeye çıkabilirsiniz ancak okul sınırları dışına çıkamıyorsunuz. Aileniz dışarıda bekliyorsa onlarla şu şekil konuşabilirsiniz:
1750015732965.png

Sınav yine başlıyor, 80 dakika bir çırpıda geçiyor ve "gelmiş geçmiş olsun çocuklar" lafını sonunda işitiyorsunuz. Özgürlüğünüzü geri kazandınız ama sersemsiniz, dalgınsınız. Aklınız sorularda. Bu şekilde biraz geziyorsunuz aylak aylak. "LGS olmadan önce n'apıyordum lan ben?" diye sormanız da muhtemel. Şu an ben hâlâ içimden "şu konuda biraz eksiğim ya, biraz tekrar yapayım/soru çözeyim" demiyor değilim. Ya da, "şu kelimenin doğru yazılışı nasıldı acaba ya, belki LGS'de çıkar ben bir bakayım" diyorum. Sonra LGS derdinin olmadığını hatırlayıp kısa süreli bir sevinç yaşıyorsunuz.

Sorularınız varsa sorabilirsiniz, dediğim gibi eğitimci ya da bu işin uzmanı değilim, sadece tecrübelerimi aktarmak istedim. Yardımcı oluruz, 1 milyondan fazla öğrenci girdi sonuçta bu sınava.

He unutmadan şunu da söyleyeyim, "LGS girdiğiniz denemelerden kolay" diyenleri dinlemeyin. LGS denemelerden daha zor olacakmış gibi çalışın çünkü girdiğim denemelerin çoğu LGS'den daha kolaydı. Sorular gelince anlık stun yedim. "h-hocam ben LGS için gelmiştim de, bir yanlışlık oldu galiba?"

Ayrıca gittiğim okulda bir tane düzgün tuvalet yoktu. Birinin kapısı kırıktı, boşaltım ihtiyacını yerine getiren kişiyi izleyebiliyordunuz mesela. Diğerlerinin de bundan aşağı kalır yanı yoktu. Ona göre tuvaleti de kullanamayabilirsiniz, suyu fazla kaçırmayın derim :D

Keşke yapsaydım dediğim bir şey ekleyeyim. Ben kitap okumadım, keşke okusaydım. Hem kültür hem okuma anlama kısmında kitap en büyük yardımcı konumunda. Hatta bazen ders çalışmak kadar etkili olabiliyor. Ha yardımcı olmasa da kelimelerin yazılışlarını öğreniyorsunuz. Okuduğunuzu daha kolay anlayabiliyorsunuz. Hayatın her kısmında kitap okumak bir şekilde yardımcı oluyor. Bunu anlamak benim için biraz uzun sürdü. 1 ay önce kitap okumaya başladım. Ve şu reels saçmalığını bırakarak odaklanmamı arttırdım.

Kitap ben de okumadım, onun yerini paragrafla doldurmaya çalıştım. Tecrübe etmediğim için pek bir şey diyemeyeceğim. Genelde öğretmenler ilk dönem kitap öneriyorlardı, 2. dönemde artık yavaş yavaş kitap yerine de paragraf çözülmesini tavsiye ediyorlardı.

Ekran süresini abartıyorsanız sınır koymayı da öneririm.

Bence yaz tatilinde direkt matematik konularını bitirmek pek de mantıklı bir şey değil. Çünkü beyine bir anda bir sürü şey gelince karışabiliyor. Bence ilk 1-2 ara dersli bitirmek daha mantıklı.

Ben sonra hallederiz tayfadandım, bırak birinci dönemi ikinci dönem bile çalışmadım, son 1 ay biraz kendimi bastırarak her şeyi kısıtladım. Keşke biraz daha erken kısıtlasaydım. İstediğim liseyi garantileyebilirdim. Şuan şansa kaldık, haydi bakalım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı