Liberal ekonomi ülkeyi düzeltebilir mi?

@mehmetılhan sizin mesai başladı gibi, sizi birkaç kere daha liberalizm ile konuşurken görmüştüm.
😂
Bazen boş vakitlerimde buraya takılıyorum işte😂

İnsan ihtiyaçları sonsuzdur, bu yüzden ispatlayacağını sanmıyorum.

Ayrıca örnek vereceğin ülkelerdeki intihar ve tecavüz oranlarına da bakarsın.
Suç evrenseldir. Her ülkede suç işlenir. İstediğin yasayı koy istediğin cezalandırmayı koy. Suçun işlenmesinin önüne geçemezsin. Sadece suçluların adil bir yargı sisteminde cezalandırılmasını ve cezaların caydırıcı olması nedeniyle suç oranlarını kontrol altına almaya çalışırsın.
Burada önemli olan "O ülkelerde suç işleniyor mu?" sorusu değilidir. Burada önemli olan "Suçlular cezasını çekiyor mu? sorusudur.

Evet suçlular cezasını çekiyor.
Zaten insanaların mutlu olduğu ülkeler, hukukun üstünlüğü ilkesini etkin bir biçimde uygulayan, insani hak ve özgürlüklerden taviz vermeyen ülkelerdir.

Gelelim intihar oranlarına.
Her ülkede intihar eden insan vardır. Bunun önüne geçemezsin. Ama halkın refah içerisinde yaşadığı bir ülkede psikoterapi almak emin ol çok kolaydır.
İntihar oranları ile ekonomik refah bağlantılı olabilir. Ama doğrudan böyle bir ilişki kuramayız. Kurduğumuz takdirde "Dünyanın en mutlu ülkesinde intihar eden kimse olmaz" sonucuna varırız. Oysa ki bu imkansızdır. İnsanların intihar etmesini engelleyemezsin.

İnsan ihtiyaçları sonsuzdur. İşte kapitalizm bu sonsuzluktan beslenir. Bu nedenle kapitalizmin, insan karakterinin piyasa olan yansıması olduğun senin cümlelerin ile ispatladığımı düşünüyorum. Yani kapitalizm insan tabiatından beslenir.

İnsan hırslıdır. Bir şeyler başarmak ister.
İnsan herkesten farklı olmak ister.
İnsan konforlu yaşamak ister.

Üstte saydıklarım sence de kapitalizmin yaşamasındaki nedenleri değil midir?

Liberalizm hukukun gözetiminde kapitalizmin uygulanmasıdır. O nedenle liberalizm de insan karakterinin piyasaya yansımasıdır.
 
Son düzenleme:
Maksimum liberallar diyelim, bu ülkede fırsatçılar bitmediği sürece liberallik bizi iyice geriletir. Neo-liberal ekonomiyi görüyoruz şu an.
Aslında karşı cevap vermiştim ama daha sonradan da her fikre karşı cevap vermenin doğru olmadığını fakettim. Çünkü hekesin düşünceleri farklı olabilir. O nedenle yazdıklarımı sildim.
Sadece küçük bir bilgi yanlışını düzeltmek istiyorum: Biz şu an neo-liberal ekonomiyi görmüyoruz.
 
Son düzenleme:
Maksimum liberallar diyelim, bu ülkede fırsatçılar bitmediği sürece liberallik bizi iyice geriletir. Neo-liberal ekonomiyi görüyoruz şu an.
Hahahaha bitmediniz ya her şeyin başına neo koyup o şeyi kötü göstermekten. Türkiye hiçbir zaman liberal olmadı. Konudaki ilk mesajımda açıkladım neden liberal olmadığını. Türkiyede sağ da sol da liberalizm düşmanıdır. Ekonomiyi kontrol altına almak ister kendilerine para kalmaz yoksa.
 
Hahahaha bitmediniz ya her şeyin başına Neo koyup o şeyi kötü göstermekten. Türkiye hiçbir zaman liberal olmadı. Konudaki ilk mesajımda açıkladım neden liberal olmadığını. Türkiye'de sağ da sol da liberalizm düşmanıdır. Ekonomiyi kontrol altına almak ister kendilerine para kalmaz yoksa.

Türkiye liberali nereden çıkardın, Türkiye ekonomisi Neo liberal demiş olmayayım?
 
Hırsızların engellenmediği yerde modelin değeri yok. Ülkeye senede dışardan 300 milyar dolar girse de 50 milyar dolar girse de çalınıyorsa, neye geçersen geç...
 
Hukukun sağlam olduğu bir ülkede liberal ekonomi ülke ekonomisini düzeltecektir. Ama tek başına liberalizm bir şey değiştirmez.
Bu arada Türkiye'de saf liberalizmi de uygulayamayız. Zira bizim insanımız buna alışkın değil. Türkiye'de sosyal liberalizm uygulanmalıdır.

Tek başına liberalizm diye bir şey yoktur zaten. Liberalizm bütün bunların kolektif ürünüdür.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı