LIDAR ile otonom iniş denemeleri

Makaleler
110
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@painkiller @Jira

Son düzenleme:
İnilen yer çimlik bir alan. Düzlük olsa daha iyi olurdu. LIDAR sensörlerin pahalı olduğunu duymuştum, bu yüzden otonom araçlarda kameraları kullanmaya özen gösterdiklerini duydum.

LIDAR'ın tipine göre değişiyor aslında. LIDAR aslında temelde lazer ile derinlik ölçmek. Bizim İHA'da kulldnığımız LIDAR tek yönlü çalışıyor, yani İHA ile yer arasındaki mesafeyi ölçüyor. Uçaklardaki GPWS gibi bir şey. Özellikle inişlerde çok işe yarıyor.

LIDAR olmadan çok daha dik bir açı ile düşüyorsunuz. Zaten LIDAR olmadan iniş yapmıyorduk aslında. Otopilot'a 10 metrede motor kapatmasını söylüyorduk.

no_lidar.PNG

LIDAR ise daha kontrollü ve yumuşak iniş sağlıyor. (Son noktanın yüksek olması bir bug, onu yere sıfır kabul edebiliriz.)

lidar.PNG

İnilen yer kuru çimlik. Bu avantajlı biraz aslında ama düz pistte denemek daha iyi tabii. Maalesef, İstanbul'da pist yok. :)

Videonun görselinde uçağa zarar gelmiş gibi gözüküyor. Videoda bir detaya rastlayamadım. Merak ettiğim modelin beynini ne ile yaptınız? Güzel bir hobi edinmişsiniz. İniş videosunu izledim ama nereye indiğini tam göremedim. Daha da ilerletirsiniz umarım. Öğrenci olmamdan dolayı hem üniversite sınavına hazırlanmaktan hem de bu tarz hobilerin astronomik rakamlara ulaşmasından dolayı(İyi bir hayat sürmeme rağmen benim için bile çok yüksek fiyatlar.) dolayı pek ayıracak zamanım olmuyor.

İnilen yer kuru çimlik. Bu avantajlı biraz aslında ama düz pistte denemek daha iyi tabii. Maalesef, İstanbul'da pist yok. :)
Yanlış bir düşünce. İstanbulda adım atacak yer yok.

@SideWinder tebrikler👏 Yalnız o sonda n’aptı öyle, stall’a girer gibi yavaşlayıp sonra döndü gitti aniden “yapacağınız işe…” der gibi🤣
İnilen yer çimlik bir alan. Düzlük olsa daha iyi olurdu.
Aslında daha iyi bence. Asfalta çaksa sensörü bırak aracı bile kurtaramazlardı belki:) Çimlik alan biraz yumuşak oluyor, o darbeyi alabiliyor.

@Cruslan sen önce şunu izle de, bu uçak neler çekti, gör. :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videonun görselinde uçağa zarar gelmiş gibi gözüküyor. Videoda bir detaya rastlayamadım. Merak ettiğim modelin beynini ne ile yaptınız? Güzel bir hobi edinmişsiniz. İniş videosunu izledim ama nereye indiğini tam göremedim. Daha da ilerletirsiniz umarım. Öğrenci olmamdan dolayı hem üniversite sınavına hazırlanmaktan hem de bu tarz hobilerin astronomik rakamlara ulaşmasından dolayı(İyi bir hayat sürmeme rağmen benim için bile çok yüksek fiyatlar.) dolayı pek ayıracak zamanım olmuyor.

Uçak tamamen EPP köpükten üretildi. Uçuş kartı olarak Cube Orange kullanıyoruz, toplam yaklaşık 25.000 TL bir maaliyeti var. Hobi olmak için çok fazla.

photo_2021-08-31_21-17-50.jpg

@SideWinder tebrikler👏 Yalnız o sonda n’aptı öyle, stall’a girer gibi yavaşlayıp sonra döndü gitti aniden “yapacağınız işe…” der gibi🤣

Aslında daha iyi bence. Asfalta çaksa sensörü bırak aracı bile kurtaramazlardı belki:) Çimlik alan biraz yumuşak oluyor, o darbeyi alabiliyor.

İniş yaparken rüzgara karşı iniyor. O nedenle zorlanıyor. Bir de yüksekten iniyoruz, zira indiğimiz yer çukur, etrafında da ağaçlar var.

@painkiller, düzlük derken çimsiz toprak alan. Yarı hazırlanmış pistler gibi. Düşündüm ki çimler uçağın dengesini bozup takla atmasına veya motoruna/pervanesine zarar gelmesine sebep olabilir.

Genelde pervane ya da iniş takımı kırabiliyoruz. Uçağın genelini düşününce çok pahalı şeyler değil onlar. :D Ama pist daha güzel olur tabii.

@painkiller, düzlük derken çimsiz toprak alan. Yarı hazırlanmış pistler gibi. Düşündüm ki çimler uçağın dengesini bozup takla atmasına veya motoruna/pervanesine zarar gelmesine sebep olabilir.
O dediğin doğru evet. Ben asfalt olsa iyi olurdu dedin diye düşündüm o zaman:)
İniş yaparken rüzgara karşı iniyor. O nedenle zorlanıyor. Bir de yüksekten iniyoruz, zira indiğimiz yer çukur, etrafında da ağaçlar var.
Kamikaze dalışı gibi;)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı