"Linux, ancak zamanınızın bir değeri yoksa bedavadır." - Jamie Zawinski

Ben açıkcası Linux'u şuan kullandığım sistemi değiştirip ucuz maliyetli bir APU sistemle değişene dek kullanmayacağım. APU sistemi alınca kasanın içinden anakartı vs. sökerek TV ünitesinin arkasında gizli kalan bölüme mostajlamayı düşünüyorum. Böylece hem internet TV - hem de ev sineması olarak kullanıcağım. %90 1-2TB'lık yeni HDD alıp ona sürekli Film DL ediceğim :)
 
Ben açıkcası Linux'u şuan kullandığım sistemi (imzamda var) değiştirip ucuz maliyetli bir APU sistemle değişene dek kullanmayacağım. APU sistemi alınca kasanın içinden anakartı vs. sökerek TV ünitesinin arkasında gizli kalan bölüme mostajlamayı düşünüyorum. Böylece hem internet TV - hem de ev sineması olarak kullanıcağım. %90 1-2TB'lık yeni HDD alıp ona sürekli Film DL ediceğim :)

Mesajı değiştirmende fayda var. Sistem imzamda gibi şeyler ceza nedeniymiş.
 
Oyunlar hariç Linux ile bir windows makineden aldığınız performansın çok çok üstünde bir performans alabilirsiniz. Mesela ben şuan ubuntu + windows 8.1 kullanıyorum. Yeni donanımlar için yukarıda ki söz geçerli olabilir ama bu da aşılabilir bir sorun.

Örneğin zamanında (5-6 yıl önce) ubuntuya ati hd3650 ekran kartını tanıtmak için tam 2 hafta uğraşmıştım ama şuan güncellemeler çok hızlı bir şekilde yayınlanıyor ve bu sorunlarda ortadan kalkıyor.

(Not: Dünya genelinde kullanılan web sunucularının %90'ı linux üzerinde çalışmakta. Acaba neden? Bu adamların çok mu zamanı varda linux kuruyorlar. Beleş + performanslı)
 
Linux evet zamanı bolca harcatır adama. Örneğin ARCHLİNUX GENTOO FREEBSD gibi dağıtımlar hem kurulumu uzun süreli hem de bolca komut girmeniz gereken dağıtımlardır. Kurulacak paketler önce server lardan indirilir sonra tek tek kurulur. Bu internet hızınıza baplı olarak kurulum süresini de etkiler. Mesela ben ARCHLİNUX kurarken temel paketler ve donanım sürücülerini kurduktan ve kullanıcı oluşturduktan sonra ihtiyacım olan tüm paketleri tek seferde uzunca bir KOD girerek yüklemeyi severim. Komut sonunda ENTER'a ve Y tuşuna bastıktan sonra ya gezmeye giderim ya da akşam ise uyurum.
Çünkü 1,5 GB ortalama paketleri inmesi ve sonrasında kurulum da eklenince 1,5 veya 2 saat arası sürebilir.

Örneğin:

Kod:
pacman -S gnome gnome-extra gdm libreoffice libreoffice-tr k3b cdrdao dvd+rw-tools vcdimager firefox chromium flashplayer conky gnome-tweak-tool vlc smplayer miro simple-scan gstreamer0.10-bad gstreamer0.10-base gstreamer0.10-good gstreamer0.10-ugly gstreamer0.10-python gstreamer0.10-bad-plugins gstreamer0.10-base-plugins gstreamer0.10-good-plugins gstreamer0.10-ugly-plugins cairo-dock cairo-dock-plugins gimp shotwell supertux supertuxkart torcs

dibi....

Ama tüm bu zahmetlerin ardından bir de görsel olarak istediğin ekranı elde ettin mi keyfine diyecek yoktur. :)

WEB sunucularının %90 nın LİNUX kullanmasının sebebi GÜVENLİK...!!! İstersen windows sunucu dene de ne oluyor bir gör... Güvenlik için tonla para harca sonra biri gelsin bir açık yakalsın ya bilgi çalsın ya hack yapıp ele geçirsin... Değer mi...?

Linux üxerinde program kurarken ya da donanım tanıtırken ne yaptığını bilirsin görürsün. İcabında hata olan yere müdahale edersin...

Ama windows ta NEXT NEXT İLERİ...

MAC OS X de SÜRDÜR SÜRDÜR KABUL EDİYORUM der geçersin. Sen görmezsin sistem ne yapıyor.

Linux da sıfırdan tüm sistemi kurmak toplamak saatler alabilirken

MAC ben yarım saatte tüm sistemi programlarla beraber hazır hale getirebiliyorum. En fazla 40 dakika diyelim.

Windows ise donanım tanıtma ve ilgili programları yükleme derken 1 saati geçebiliyor.

- - - Güncellendi - - -

Ben 20 yıldan fazladır bilgisayar kullanıcısıyım.DOS 6.22 ile başladım.
WİNDOWS 3,1 - 95 - 98 - 2000 - XP -SERVER 2003 -VİSTA - 7 kullandım 8 pek kullanmadım.

Pardus 2007 - 2008 - 2009 - 2011 PCBSD
UBUNTU 8.4 - 8.10 - 9.4 - 9 10 - 10.4 - 10.10 11.4 - 12 .4 - 12.10 - 13.04
DEBİAN SQUEEZE - WHEEZY
ARCHLİNUX 2010 - 2011 - 2012 - 2013
MANDRİVA OPENSUSE LİNUX MİNT FREEBSD

Hepsini kullandım... Çalıştığım kurumda teknik personeldim. Emekli olduktan sonra sektörü incelemeye araştırmaya bolca vaktim oldu...

Son 2 aydır ( 6 yıldır hayranlıkla izlediğim incelediğim ) MAC OS X deniyor ve kullanıyorum. MAC apayrı bir dünya...

İşlerini iyi yapıyorlar. Pahalı bir dünya ama ciddiyet çeşitlilik ve disiplinli çalışmayla bence hakkını veriyorlar.

- - - Güncellendi - - -

2008 yılı başlarında soğuduğum WİNDOWS ile hala aram hiç iyi değil... Özellikle güvenlik konusunda çektiğim sıkıntılar, işyerinde birbirine bağlı 10 bilgisayardan birinin kaptığı virüsten hepsinin etkilenmesi kesilen kopan server bağlantıları yaka silktirmişti bana. Tam işyeri kalabalıkken bağlantı kopar evrak çıkarırken yazıcı çalışmaz... ALLAH'ım neydi o günler...
DİKKAT ederseniz forumda WİNDOWS bölümüne hiç girmiyorum. Hele son bir yıldır iyice koptum WİNDOWS tan..
 
Aynen. Ya benim şu kıytırık ASUS X54C ye hem de orijinal APPSTORE dan indirme imaj hem de gerçek zamanlı kurulum yapılıyor ya ben ona inanamıyorum.Tek yaptığım sadece Kurulum sonrası HDGRAPHİCS kext leri silmek hepsi bu kadar.
 
Öğrenmesi zor ancak kullanması basit bir sistemdir. Ayrıca dünyadaki bir çok elektronik cihaz linux ya da java ile gelmektedir. Basit kullanıcıyım diyorsan windows ve mac . Yok ben bende bir şeyler üreteceğim dersen Unix türevlerinden şaşma.(Mac OS X de bir Unix BSD dir. KDE arayüzünün görselleştirilmiş hali.)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı