Çözüldü Linux başlatıcı oluşturma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
İyi akşamlar arkadaşlar, biraz önce masaüstüne başlatıcı oluşturmaya çalıştım. Başlatıcıyı oluşturdum ama çalıştıramadım. Çalıştırmak için çalışma iznini ve erişim izinlerini verdim.

Sanırım çalıştıramamamın nedeni başlatıcıyı sudo komutu ile oluşturmaya çalışmam. Üst üste çalıştırmaya çalıştığım zaman 3 dakika kadar root yetkilerden beni men etti. Herhangi bir şekilde root olarak işlem yapamadım, terminalde de uygulamalarda da.

Bu arada başlatıcıyı root olarak açtığım zaman çalışıyor. Ama root olarak açacaksam sudo komutuna zaten gerek yok. Aşağıya başlatıcının ve izinlerin fotoğrafını bırakıyorum. Manjaro Xfce ve 5.4 LTS kernel kullanıyorum.

Ayrıca başlatıcı oluşturmak istemiyorum. Sadece böyle bir şey yapamıyor muyuz onu merak ediyorum. Yapamıyorsak neden yapamıyoruz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dediğinizi yapınca aşağıdaki gibi bir hata alıyorum.

Arch tabanında update-alternatives olmadığını gözardı etmişim, x-terminal-emulator bununla ilgili bir dosya. Debian tabanında update-alternatives sayesinde x-terminal-emulator komutu ile uçbirimi açabilirsin, böylece masaüstü ortamında etkin olan terminal öykünücüsü açılabilir. Bunun yerine Xfce için aşağıdaki komutu deneyebilirsin. Ama bu sadece terminal açıldığında yönetici parolası ister ve akabinde uçbirimde root olarak devam edebilirsin.

Kod:
xfce4-terminal -e "sudo -i"

Uygulamayı yönetici hakları ile açmak için, sudo yerine pkexec kullanabilirsin. Ama uygulamaların pkexec ile çalışabilmesi için, bir policy-kit aksiyonuna ihtiyaç olabilir. Uygulamaların genelinde, kurulan paketlerle böyle bir aksiyon dosyası hazır gelebilir. Mesela Thunar'ı root olarak açmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsin.

Kod:
pkexec thunar

Herhangi bir uygulama için aşağıdakini kullanabilirsin. Ama her uygulama root olarak çalışmaz, mesela VLC gibi.

Kod:
/bin/bash -c 'pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY uygulama-komutu'

Ya da aşağıdaki komutu kullanabilirsin, bu şekilde uçbirimde parola ister ve akabinde uygulama yönetici hakları ile açılır.

Kod:
xfce4-terminal -e "sudo thunar"
Uçbirimde çalıştır"ı işaretlemeyi denersen olur diye düşünüyorum.

Dediğinizi şimdi anladım. İşaretleyip çalıştırınca terminal ile açılıyor ama sağ tıklayıp Xfce Uçbirim ile aç denilince açılmıyor.

Python ile de yapılabilir eğer sizin için de uygunsa ayrıca neden olmadığını ben anlayamadım, biraz şaşırdım üstelik.

Amacım aslında yapmak böyle bir şey yapmak değil, sadece yapılabiliyor mu ona bakmaktı.

Ayrıca sadece terminal değil hiçbir başlatıcı sudo komutu ile oluşturulmuyor. Bunun nedeni ne?

Benim merak ettiğim neden basitçe sudo olarak bir başlatıcı yapamıyorum? Örneğin neden sudo thunar gibi bir komutla başlatıcı oluşturamıyorum. Başlatıcıyı açarken bir şifre sorma ekranı gelecek şekilde neden ayarlayamıyorum mesela.

İnternette gördüğüm kadarıyla programı sürekli root çalışacak şekilde ayarlayabiliyormuşuz.

Dosya Ekleri

• 2021-04-28 20.52.20 ekran görüntüsü.png
    16 KB · Görüntüleme: 59

Arch tabanında update-alternatives olmadığını gözardı etmişim, x-terminal-emulator bununla ilgili bir dosya. Debian tabanında update-alternatives sayesinde x-terminal-emulator komutu ile uçbirimi açabilirsin, böylece masaüstü ortamında etkin olan terminal öykünücüsü açılabilir. Bunun yerine Xfce için aşağıdaki komutu deneyebilirsin. Ama bu sadece terminal açıldığında yönetici parolası ister ve akabinde uçbirimde root olarak devam edebilirsin.

Kod:
xfce4-terminal -e "sudo -i"

Uygulamayı yönetici hakları ile açmak için, sudo yerine pkexec kullanabilirsin. Ama uygulamaların pkexec ile çalışabilmesi için, bir policy-kit aksiyonuna ihtiyaç olabilir. Uygulamaların genelinde, kurulan paketlerle böyle bir aksiyon dosyası hazır gelebilir. Mesela Thunar'ı root olarak açmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsin.

Kod:
pkexec thunar

Herhangi bir uygulama için aşağıdakini kullanabilirsin. Ama her uygulama root olarak çalışmaz, mesela VLC gibi.

Kod:
/bin/bash -c 'pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY uygulama-komutu'

Ya da aşağıdaki komutu kullanabilirsin, bu şekilde uçbirimde parola ister ve akabinde uygulama yönetici hakları ile açılır.

Kod:
xfce4-terminal -e "sudo thunar"

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…