Linux dağıtımı önerisi

Makaleler
4
Daha fazla  
13-14 yıldır windows kullanıyorum ve artık beni yorduğu için ve gittikçe daha da kötüleştiği için bırakma kararı aldım.
linuxa geçmek istiyorum dağıtım önerisi lazım ve kullanım amacıma göre bir dağıtım önerisi lazım. Ne için kullanacağımı hazırsanız aşağıda madde madde yazıyorum.

7-8 sene önce mint mi ne kullanmıştım ama sistem patlayınca gitmişti sonra tekrar kurmadım. Şimdilik grafik arayüzü ile işlerimi halletmeyi yeğlerim ileride os'a aşina olursam bazı sorunlar çıktığında terminal kullanmayı öğreniriz sıkıntı yok şimdilik aşağıdaki maddeleri sağlasın yeterli.

Bir şey arattığım zaman search-arama yaptığımda kısayol yardımı ile sağ tık yapıp dosya konumuna gidebilmek

Steam,epic, Dolby sound eq. gibi yazılımlar ile uyumluluk - Daha önemli

bluetooth usb dongle ile uyumluluk, - Daha önemli

Görev çubuğu

Stabil android emulatör performansı vermeli. - Daha önemli Sys req: 5700xt 8g, r5 5500, 16 RAM, 250+250 SSD.

YandexDisk yazılımı ile uyumluluk(Cloud yazılımı.) - Daha önemli

Windowsta cloudflareDNS hata veriyor, linuxta çalışması lazım. (Önemsiz)

Teşekkürler şimdiden.

Son düzenleme:
Merhabalar, yaklaşık 2 aydır Linux kullanıyorum. Bahsettiğin programların uyumluluklarını internette kolayca bulabilirsin. Ama Android yazılımlarını çalıştırmada iyi iş çıkarmalı diye düşünüyorum. Wİndows'ta kullandığın programların yaklaşık %60-70'ini resmi şekilde veya uyumluluk araçları ile kullanabilirsin. Performans konusunda ise sisteminde çoğu dağıtım iyi şekilde çalışır. Ben Mint ile başladım ve şu anda da Mint ile devam ediyorum. Farklı farklı grafik arayüzleri var onları da kullanabilirsin. Ama bence başlangıç için Mint, ZorinOS, Fedora gibileri gayet iyi olur. Ben de Linux uzmanı değilim tabii. Terminalde ise belirli bir seviyeye gelmesi uzun zaman alır eğer öğrenmek istersen. Şahsen ben bilgisayarı çok kurcalamayan birisi olduğum için Terminalle çok işim olmaz. Zaten yeni dağıtımların çoğunda terminale elini sürmeden gayet iyi bir şekilde kullanabiliyorsun. Ayrıca karşılaştığın sorunlar için ise ChatGPT gerçekten çok işe yarıyor. Benim söyleyeceklerim bu kadardı, acemi olduğum için söylediğim bazı şeyler yanlış olabilir. Daha bilgililer de yazarsa güzel olur.

13-14 yıldır Windows kullanıyorum ve artık beni yorduğu için ve gittikçe daha da kötüleştiği için bırakma kararı aldım.
Linux'a geçmek istiyorum dağıtım önerisi lazım ve kullanım amacıma göre bir dağıtım önerisi lazım. Ne için kullanacağımı hazırsanız aşağıda madde madde yazıyorum.

7-8 sene önce Mint mi ne kullanmıştım ama sistem patlayınca gitmişti sonra tekrar kurmadım. Şimdilik grafik arayüzü ile işlerimi halletmeyi yeğlerim ileride OS'a aşina olursam bazı sorunlar çıktığında terminal kullanmayı öğreniriz sıkıntı yok şimdilik aşağıdaki maddeleri sağlasın yeterli.

Bir şey arattığım zaman Search-arama yaptığımda kısayol yardımı ile sağ tık yapıp dosya konumuna gidebilmek.

Steam, Epic, Dolby sound EQ. Gibi yazılımlar ile uyumluluk - daha önemli

Bluetooth USB dongle ile uyumluluk, - daha önemli

Görev çubuğu.

Stabil Android emulatör performansı vermeli. - daha önemli SYS req: 5700XT 8g, R5 5500, 16 RAM, 250+250 SSD.

Yandex Disk yazılımı ile uyumluluk(Cloud yazılımı.) - daha önemli

Windows'ta cloudflaredns hata veriyor, Linux'ta çalışması lazım. (önemsiz)

Teşekkürler şimdiden.

Zorin OS olabilir.

Linux temelde aynı olduğu için başlangıç için Zorin OS güzel kur geç.

Ayrıca Yusuf ipek adlı YouTube kanalına bakabilirsiniz kendisi Linux hakkında bir sürü içerikleri var.

Zorin OS her şeyi grafik arayüzden yönetebilirsin bu sayede terminal kullanmanıza gerek yok.

Merhabalar, yaklaşık 2 aydır Linux kullanıyorum. Bahsettiğin programların uyumluluklarını internette kolayca bulabilirsin. Ama Android yazılımlarını çalıştırmada iyi iş çıkarmalı diye düşünüyorum. Wİndows'ta kullandığın programların yaklaşık %60-70'ini resmi şekilde veya uyumluluk araçları ile kullanabilirsin. Performans konusunda ise sisteminde çoğu dağıtım iyi şekilde çalışır. Ben Mint ile başladım ve şu anda da Mint ile devam ediyorum. Farklı farklı grafik arayüzleri var onları da kullanabilirsin. Ama bence başlangıç için Mint, ZorinOS, Fedora gibileri gayet iyi olur. Ben de Linux uzmanı değilim tabii. Terminalde ise belirli bir seviyeye gelmesi uzun zaman alır eğer öğrenmek istersen. Şahsen ben bilgisayarı çok kurcalamayan birisi olduğum için Terminalle çok işim olmaz. Zaten yeni dağıtımların çoğunda terminale elini sürmeden gayet iyi bir şekilde kullanabiliyorsun. Ayrıca karşılaştığın sorunlar için ise ChatGPT gerçekten çok işe yarıyor. Benim söyleyeceklerim bu kadardı, acemi olduğum için söylediğim bazı şeyler yanlış olabilir. Daha bilgililer de yazarsa güzel olur.
Terminal muhabbetini şöyle açıklayayım, aman kurcalayayım şunu öğreneyim bunu öğreneyim değil benim amacım. Ben windowsta sorun yaşadığımda o sorunu windows'un kendisi düzgün tespit edemiyor.

Yani hata yaşıyorsun yine google'a yada yapay zekaya başvurman forum forum gezmen lazım. Biraz araştırdım hata yaşadığında terminal aracılığı ile linux bunu sana neden sorun yaşadın neden şu programda hata aldın loglayıp sana bir terminal komutu ile gösteriyor bu da zaman kazanmanı ve sorunun kaynağına inmemi sağlar, bu da iyi bir şey.

Bu açıdan windowstan daha iyi hataları tespit edebilirim keza mavi ekran yersem de işime yarar. Windowsta hata raporlama çok fazla 3. parti yazılım işi kısaca.

Neyse onun dışında bende zaten basit bir kullanıcıyım çok fazla yazılım kullanmam aktif 5-6 tane yazılım kullanıyorum onları sorunsuz çalıştırsın yeterli. Zaten yukarıda maddelerde bahsettim.

Ayrıca Yusuf ipek adlı YouTube kanalına bakabilirsiniz kendisi Linux hakkında bir sürü içerikleri var.
2 yıldır takipçisiyiz kendisinin :)

Terminal muhabbetini şöyle açıklayayım, aman kurcalayayım şunu öğreneyim bunu öğreneyim değil benim amacım. Ben Windows'ta sorun yaşadığımda o sorunu Windows'un kendisi düzgün tespit edemiyor.
Yani hata yaşıyorsun yine Google'a ya da yapay zekaya başvurman forum forum gezmen lazım. Biraz araştırdım hata yaşadığında terminal aracılığı ile Linux bunu sana neden sorun yaşadın neden şu programda hata aldın loglayıp sana bir terminal komutu ile gösteriyor bu da zaman kazanmanı ve sorunun kaynağına inmemi sağlar bu da iyi bir şey.
Bu açıdan Windows'tan daha iyi hataları tespit edebilirim diyebilirim keza mavi ekran yersem de işime yarar. Windows'ta hata raporlama çok fazla 3. parti yazılım işi kısaca.
Neyse onun dışında bende zaten basit bir kullanıcıyım çok fazla yazılım kullanmam aktif 5-6 tane yazılım kullanıyorum onları sorunsuz çalıştırsın yeterli. Zaten yukarıda maddelerde bahsettim.

Zorin OS Yusuf ipek de öneriyor zaten incelemeside var kanalda.

Android uygulamaları ve Linux ikilisi için bir tür tembellik önerisiyle geldim ayriyeten farklı Distro'ların ortamlarını da tek çatı altında birleştirmekte aynı anda farklı şeyler denemek için yararlanılabilir temeli Arch Linux’a dayansa da, farklı paket yöneticilerini ve sistem yapılarını kapsayan bir sistem sunmakta: https://blendos.co/
Anbox ve daha gelişmişi Waydroid kullanımı yaygın ve gayet mümkün herhangi bir Distro'ya entegre edilir kullanılır BlendOS'i burada çıkarıp övme sebebim daha kolay bir başlangıç oluşturması sizin kullanımınız için rahat olur geçiş sürecinde en azından.

Ben ilk başladığımda Ubuntu'yla başladım bundan 5 6 yıl önce bile grafik arayüzü ile çok şey yapabiliyordun oyunlarına gelirsek Steam'in zaten kendi Launcher'i var ve Proton isimli bir uyumluluk aracı var korsan oyunlarını Lutris ile kurabilir ve Epic oyunlarınıda heroic game Launcher ile kurabilirsin Android'i direk kendi Linux bilgisayarının içine waydroid ile kurabilir ve telefonda olduğu gibi uygulamaları oyunları vs. direk indirip kullanabilirsin benim tavsiyem Ubuntu hem GNOME en sade haliyle bile bana göre çok güzel görünüyor hem de en stabili o ve bir de örnek veriyorum deb uzantılı bir uyyulama kurmak istiyorsunuz bir kere mağazadan gdebi paket yükleyicisini indirir sonra aynı Windows'ta olduğu gibi çıft tıkla kurarsınız son olarak Linux'ta GoodbyeDPI alternatifi olarak eğer adını yanlış hatırlamıyorsam zapretti Linux konusunda çok tecrübem var mı bilmiyorum ama Debian taraflı bütün dağıtımları kurup bir hafta kullandım her neyse eğer yardımcı olabileceğim başka konular varsa Discord'tan ekliyebilirsin. Söylemeyi unutuyordum Yusuf ipek in dağıtım inceleme ve oyun rehberi videolarını izlersen daha sağlıklı kararlar verebilirsin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Terminal muhabbetini şöyle açıklayayım, aman kurcalayayım şunu öğreneyim bunu öğreneyim değil benim amacım. Ben windowsta sorun yaşadığımda o sorunu windows'un kendisi düzgün tespit edemiyor.

Yani hata yaşıyorsun yine google'a yada yapay zekaya başvurman forum forum gezmen lazım. Biraz araştırdım hata yaşadığında terminal aracılığı ile linux bunu sana neden sorun yaşadın neden şu programda hata aldın loglayıp sana bir terminal komutu ile gösteriyor bu da zaman kazanmanı ve sorunun kaynağına inmemi sağlar, bu da iyi bir şey.

Bu açıdan windowstan daha iyi hataları tespit edebilirim keza mavi ekran yersem de işime yarar. Windowsta hata raporlama çok fazla 3. parti yazılım işi kısaca.

Hocam bu kodlama gibi değil yani bir hata çıktığında base şeyleri bilseniz de genelde forum forum gezmeniz lazım hata çözümü için. Zaman geçtikçe alışıyorsunuz zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı