Linux Dağıtımındaki Yazılımların Sürümlerinin Eski Olması Güvenlik Sorunu Yaratır mı?

Ekran Görüntüsü 2017-12-09 21-41-51.png
Yenile'yi tıkla güncellemesi varsa güncelle zararı yok.

Etiket işlememiş yine :) Evet örneğin güncelleme desteği sona ermiş ancak hala kullanılan bir Linux tabanlı OS güncelleme sonrası çıkmış sorunları yaşayacak demektir bu yüzden tabi ki açık yaşayacaksınız.(Yaratır kullanmamaya çalışıyorum, -Yaratmak Allah'a mahsustur-)

Yazılımların eski olmasının sebepleri neler? Güncel versiyonları ile sorun çıkartan uygulamalar mı mevcut?
Yazılımlar derken genel bir kastı olduğundan ucu açık bir soru. Bazı yazılımlar güncelleme almayacak şekilde üretilir ve sadece geliştirme amaçlı güncelleme alırlar. Bazı yazılımlar genel ve sosyal amaçlar için iletişim içinde olanlar güncelleme gereksinimi gerekliliği mevcuttur güncelleme almadığında açıklar ve yaşanan sorunlar giderilmemiş olur. Güncel OS'lar ile desteği sağlanmaz, uyum sağlayamaz bu yüzden çalıştıramayabilirsiniz.

Örneğin paket kasiyer programları diyelim veya standart şekilde çalışan bir solunum cihazının firmwaresi diyelim. Bilgisayarlar arası iletişim bağlantısı olmadan sadece bilgi çıktısı almak için kullanıldığında bir hata çıkartmıyorsa son yazılım hali cihaza tanıtıldıysa güncelleme almasına gerek yoktur.
Ancak diğer örnek olarak photoshop programını alalım, bunda sürümler ve sürümlerin güncellemeleri şeklinde destek alırlar. Neden? Çünkü bu programı bir sürü tasarımcı kullanacak haliyle teknoloji ilerleyip güncel donanımlar çıkıyor ve bu donanımlar eski bir yazılıma tanıtılmadan çalışması stabil olmaz.
İç örnek olarak vermek gerekirse OPENGL 4.0 destekli bir sistemde PS 2010 sürümü düşünün diğer yanda yine OPENGL 4.0, OS XP sistemi olan ancak PS 2017 sürümü yüklemeye ve çalıştırmaya çalıştığınızı düşünürseniz. OPENGL 4.0, OS: XP, PS 2017 olan sistem bunu düzgün çalıştıramayıp yazılımsal desteği olmadığından ve OS desteği olmadığından yazılım bile yüklenemeyecektir. Neyse çok uzadı gibi bu kadar anlatım yeterli heralde güncelleme önemi ile ilgili :)

@Mr.Fahrenheit
Linux Mint kullanıyorum. Mesela LibreOffice'ın sürümü 5.1.6.2. Ama sitesinde güncel sürümü 5.4.3 olarak gözüküyor.
Uygulamaya göre değişir hocam. Eğer sistem güncel değilse bazı açıklara fix gelmiş olabilir. Linux open-source olduğu için çokca fix yiyebilen bir kernel diye biliyorum. Kullandığınız uygulamalar ise güncelleyip güncellemeyeceğiniz tamamen size kalmış fakat ben genellikle güncellerim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı